Бохемска овчарка

Бохемска овчарка Снимка: Istock

Други имена

Bohemian Shepherd Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

49 см. 56 см.

Тегло

16 - 25 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

Чехия

История

Бохемското овчарско куче датира като порода от 14-ти век, като се смята, че е използвано за охрана на Chodové -те, народ, населявал южната част на Бохемия, днешна Чехия. Породата официално е призната през 1984 година.

Външен вид

Бохемската овчарка е здраво куче, пропорционално и елегантно, средно на ръст. Мъжките екземпляри от породата достигат височина 56 см и тегло 25 кг, женските са по-дребни – 49 см височина и 20-21 кг. Козината е дълга и плътна, черна със светло по краката. Главата му е клиновидна, носът – черен, очите – бадемовидни, светло или тъмно кафяви.

Характер

Бохемската овчарка е смело, послушно и любвеобилно куче. Обича деца и подхожда общително към други животни. Силно се привързва към семейството и собственика си. Никога няма да видите кучето от тази порода да прояви първо агресия, точно обратното – много внимателно се отнася към деца, което го прави чудесно и за куче компаньон и пазач на  дома. 

Бохемската овчарка е доста ингелигентно куче, лесно за дресировка. Обучението следва да се започне, когато кучето е още малко (към 3-4 месец), като е необходимо постоянство, отдаденост и поощрения, за да свикне с различните команди. Социализацията е особено важна - водете любимеца си с вас колкото се може по-често на оживени места, сред непознати шумове и миризми. 

Dogsandcats.bg

Здраве

Бохемската овчарка е здраво куче, което няма заложени генетични заболявания. Въпреки това това е една от породите, която може да се прояви с дисплазия на тазобедрената става. Подуване на стомаха и преяждане също са сред възможните проблеми. 

Грижа

Бохемската овчарка е приятел на цялото семейство, като ще ви пази и защитава с цялата отдаденост, на която е способна. Тези кучета се адаптират добре и в къща с двор, и в апартамент. Важно е да имат необходимата физическа активност, за да изразходват енергията си. Козината им е добре да се разресва веднъж седмично, в периодите, когато кучето я сменя – два-три пъти. Редовно почиствайте ушите и очите на любимеца си, за да предотватите инфекции.

Хранене

Идеалната диета за Бохемската овчарка включва комбинация между суха кучешка храна и натурални продукти. Не забравяйте, че тези кучета имат склонност към проблеми със стомаха – разделете порцията на по-малки, които да му давате през целия ден, вместо едно основно хранене.

Деца и домашни любимци

Чудесен избор за семейства с деца, Бохемската овчарка обожава да играе и защитава самоотвержено по-малките членове на семейството. Разбират се добре с други кучета и домашни животни, стига или да са израснали заедно, или да сте ги социализирали по правилния начин.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още