10 породи кучета за любителите на вълците

куче Снимка: iStock

Л есно е да разберем защо толкова много хора се интересуват от връзката между кучетата и вълците. И защо сред тях има и такива, които искат да имат домашен любимец, максимално близък до дивия си родственик.

Вижте още: Основни разлики между кучетата и вълците

Със своите великолепни размери, гъста козина, бързи реакции и интелигентност, вълците безспорно са очарователни и симпатични създания. Съществуват обаче и много причини, поради които хибридите на вълци стават все по-трудни за откриване в световен мащаб. Дали заради проблеми със селекцията или просто, защото според мнозина дивата им природа им пречи да се приспособят към съвместен живот с хората – факторите за това са различни. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че в списъка, които ще откриете по-долу, сме акцентирали на чистокръвни породи, просто поради специфичните им характеристики, важно е да потърсите възможно най-много и подробна информация за конкретното куче, което обмисляте да осиновите. Особено интересни тук са четириногите от смесена порода, които могат да са идеален вариант за любителите на вълците. Например, малките на Анадолска овчарка, кръстосана с Хъски, могат да имат типа тяло, максимално близък до това на вълк (плюс леко „прашна“ окраска), което да направи вашият домашен любимец да изглежда „по-див“. И накрая, не забравяйте, че въпреки че може и да сме били приятели първо с вълците, опитоменото куче е създадено, за да бъде най-добрият приятел на човека. 

Имайки предвид всичко това, този списък обхваща вълкоподобни кучета с всякакви форми и размери, така че любителите на вълците и хората с различен начин на живот могат да открият тук спътник, с когото да прекарват качествено време заедно и да споделят живота си. 

Сибирското хъски е най-честият избор за домашен любимец за любителите на вълците. И това има своите разумни причини. Хъскитата са мощни четириноги, с характерен вой, който можем да чуем често, те със сигурност не са порода за всеки. Използвани като работни кучета, те са се променили малко през годините и днес все повече са възприели ролята на животни-компаньони. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Много стопани на Хъскита споделят, че се случва да вървят над 10 км на ден с кучето си. Ако искате да имате едно от тези великолепни кучета като ваш верен спътник, уверете се, че сте физически и емоционално готови за това преживяване.

Често Аляският маламут бива бъркан с Хъскито, макар че всеки почитател на породата ще ви каже, че те всъщност са напълно различни. Маламутът е много по-голям и набит от Хъскито, има и по-дебела козина. Съответно, като работно куче, използвано за теглене на шейни, енергийните му нужди също са високи. Не би било пресилено да кажем, че тези четириноги сякаш нямат умора! Ако търсите куче, което обича да се заето с нещо и може да тича, тренира и играе с часове – Маламутът е правилният избор. 

Аляски маламутСнимка: iStock

Едни от най-популярните и обичани кучета по целия свят, Немските овчарки са известни със своята интелигентност и непоколебима лоялност. Образът, който изниква в съзнанието на повечето хора, когато се замислят за тези овчарки, е класическият кафяво-черен вид. Всъщност обаче, за любителите на вълците има различни цветови варианти, които придават далеч по-див вид на породата. Например – сребристо-черна окраска, плътно черна или бял вариант. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че Немските овчарки също не са лесна порода. И при тях ще се наложи да изминавате километри на ден в разходки. От друга страна обаче, с напредването на възрастта Немските овчарки са склонни да забавят темпото (възрастните Хъскита имат същото желание за игри и активност дори и в „златните си години“). Много интелигентни, тези четириноги лесно се поддават на дресура. Можете да включите различни конструктивни начини за изразходване на енергията им като ловкост и флайбол. 

  • Тамасканско куче

Макар тази порода да е прекрасна, вероятността да се сдобиете с неин представител е малко вероятна. Защо? Съществуват само около 400 кучета, което я превръща в една от най-редките породи в световен мащаб. 

кучеСнимка: iStock

За разлика от повечето вискоенергийни арктически породи с външен вид, наподобяващ вълк, Тамаскан имат по-мек темперамент и се нуждаят от по-малко интензивни упражнения. Освен това, за необучено около, благодарение на петнисто-сивата си окраска, те действително изглеждат като вълци.

Норвежкият елкхунд е средно голяма порода кучета с изявен характер. Известни с игривите си лудории и шантав вой, те сякаш са родени да се забавляват! В допълнение, представителите на породата са и фантастични пазачи. Въпреки че се нуждаят от много упражнения, по-късите им крака не им позволяват същите възможности като Хъскитата, например, така че не е нужно да се притеснявате за ежедневните тричасови преходи! Лоялни и предани, те са особено подходящи и за хора, които живеят сами. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки по-дребния си ръст, тези четириноги са със също толкова силна и изявена личност, колкото и останалите кучета в този списък. Клий Кай са много подобни на външен вид с аляските породи за теглене на шейни като Хъски и Маламут, но имат много по-малки изисквания за упражнения. За това и не бива да бъдете учудени, че питомецът ви ще е доволен и на 40-минутна разходка. Въпреки че не би отказал малко игра след това, разбира се!

Аляски Клий КайСнимка: iStock

Клий Кай са по-скоро кучета-компаньони, а не работна порода, така че те са по-подходящи за домашни любимци. Доста вокални, представителите на породата не обичат да остават сами за дълго и въпреки дребния си размер, рядко за подходящи за отглеждане в апартамент. 

  • Американско ескимоско куче

Член на семейството на шпицовете, пухкавото Американско ескимоско куче има нужда от по-специфични нужди при поддръжката на външния му вид. С вид на малко бяло вълче, това четириного има силно развит хищнически инстинкт, така че едва ли би се погодило добре с котка или хамстер, например. 

Що се отнася до упражненията, изискванията на тази порода не са особено високи, така че тези стопани, които не водят особено активен начин на живот, ще открият щастието и компанията, от които се нуждаят с това кученце до себе си.

Въпреки че тази порода не е така разпространена като любимата ни Немска овчарка, тя всъщност е много по-стара от нея. Представителите й се появяват през 1300 г. в Чехия. Страхотни семейни домашни любимци, те са нежни и любящи с децата. Нуждаят се от умерени упражнения, в идеалния случай – достъп до задния ви двор. Енергията им е управляема, особено ако имате хлапета у дома, които с удоволствие да се занимават с домашния любимец. 

  • Чехословашки вълчак

​​Чехословашкият вълчак, известен още като чешки вълк, е най-подобната на вълк от всички породи, изброени тук. Смята се, че за основа на породата са използвани кучета с вълчи хибриден произход. И макар че можете да очаквате от вълчаците по-див темперамент, това в никой случай не значи, че породата е зла или лоша. А по-скоро, че емоционалните и физическите изисквания на представителите й, са по-различни и по-високи. Въпреки това, тези, които са готови да отделят време и внимание на тази красива порода, могат да се радват всекидневно на изключителната й близост с вълк – както по размер, така и по цвят.

кучеСнимка: iStock

Порода, която обединява набития външен вид на сладкото Уелско корги пембрук с вълчи черти, Шведският валхунд е адаптивно, универсално селскостопанско куче в родната си страна. Споделяйки независимите, но лоялни черти на семейството на шпицовете, те имат весел и жизнерадостен нрав. И въпреки че се нуждаят от прилично количество упражнения и обогатяване, те не са толкова високоенергийни, колкото други породи в този списък. 

шведски валхундСнимка: iStock

Любопитен факт: На много места по света е незаконно да отглеждаш вълк или вълчи хибрид, освен ако не си член на зоопарк или подобна организация. 

 

 

Виж още