Бойкин Шпаньол

Бойкин Шпаньол Снимка: Istock

Други имена

Boykin Spaniel

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

36 см. 46 см.

Тегло

11 - 18 кг.

Живот

14 - 16 г.

Произход

САЩ

История

Породата Бойкин Шпаньол води началото си от щата Южна Каролина в САЩ, където през 20 век група селекционери решават да създадат перфектното куче за лов на водни птици. Тези ентусиасти са членове на дружеството “Бойкин”, откъдето и този симпатичен шпаньол поучава името си. 

Предполага се, че прародители на Бойкина са Американския воден шпаньол и Спринер шпаньола. Широко разпространени в САЩ и значително по-малко познати в Европа, днес тези кучета се използват главно за лов на птици.Размерите и формата на тялото им са перфектни за целта. Бойкин Шпаньолът е и официално признат за Кучето-символ на щата Южна Каролина.

Външен вид

На външен вид Бойкинът притежава специфичните характеристики на останалите шпаньоли. Мъжките екземпляри достигат до 46 см височина, женските – до 36 см. Теглото е между 14 и 17 кг. Муцуната на тези кучета е издължена, завършва с едър нос в светло или тъмно кафяво. Ушите са разположени високо, големи и клепнали, покрити с дълга вълниста козина. Тялото на Бойкин шпаньола е масивно и мускулесто. Козината му е водоустойчива, средна на дължина, косъма е с вълниста структура. Опашката е дълга, понякога се купира. На цвят тези шпаньоли са шоколадови до червеникаво-кафяви.

Характер

Бойкин Шпаньолът е умно, интуитивно и търпеливо куче, което се привързва силно към семейството си. Верен приятел, това куче изживява тежко раздялата със стопанина си и не се препоръчва да се оставя само за дълги периоди от време. 

Dogsandcats.bg

Ранната социализация е важна за развитието на любимеца ви. Ако не свикне от малък с непознати хора, кучета и животни, Бойкинът може да започне да проявява агресия в по-зряла възраст. Успоредно със социализацията е добре да започнете и тренировките на кучето – колкото по-рано, толкова по-добре. 

Сами ще се уверите, че дресировката е истинско забавление за Бойкина –той с лекота научава и възпроизвежда дори по-сложни команди. Тъй като е добър и енергичен ученик, физическото насилие и наказания са излишни при възпитанието. Напротив – биха имали обратен ефект и могат да направят кучето страхливо и недоверчиво.

Здраве

Кучетата от тази порода са склонни към някои генетично обусловени заболявания сред които тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става, катаракта, различни видове алергиии и дерматити. Бойкинът може да страда и от заболявания на ушите.

Грижа

Бойкин Шпаньолът е ловно куче и най-добре би се чувствал, ако може да практикува своите природни заложби. Ако обаче го отглеждате в апартамент, разходки на открито, съчетани с игри, трениращи вродените му инстинкти, ще направят кучето ви истински щастливо. Докато са сами вкъщи някои представители на породата могат да проявят разрушително поведение от скука – уверете се, че любимеца ви има достатъчно играчки, с които да се забавлява, за да не се изкушва да гризе чехлите ви, например.

Тъй като козината му не пропуска вода, Бойкин Шпаньолът няма нужда от често къпане. Разресването веднъж седмично е абсолютно достатъчно, за да заблести. Ушите трябва да се почистват редовно и проверяват за инфекции.

Хранене

Кучетата от породата Бойкин Шпаньол не са претенциозни към храната, точно обратното – ако вие не сложите границата, подобно на кокерите или другите шпаньоли, те могат да преяждат постоянно! Постарайте се да имосигурите балансирано меню, с равни части кучешка храна - гранули или пастети и натурални продукти. Изберете нетлъсти меса като пилешко, агнешко, дивеч или телешко, както и техните субпродукти. Можете да допълните менюто им с извара, сварени ориз, елда и зеленчуци. В никакъв случай не им даайте тръбни кокали, пикантно и мазно, тестени или сурови месо и риба.

Деца и домашни любимци

Бойкин Шпаньолът е много любвеобилно и внимателно семейно куче, което се разбира чудесно с всички членове на семейството. Съжителства добре с други животни, включително котки. При добра социализация реагира добре на други мъжки кучета.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още