5 породи кучета, кръстени на хора

куче Снимка: iStock

А ко сте разгледали нашата секция за породи кучета, може би сте забелязали голямо разнообразие от имена. Някои, като Афганската хрътка, например, са с доста явен произход: тази порода носи името на родината си, Афганистан. Имената на други четириноги пък, са свързани с целта, с която са били създадени. Например, Булдогът, който е бил отглеждан, за да преследва диви бикове. 

Много породи имат логични, описателни имена, но произходът на други не е чак толкова явен. За това, решихме да разгледаме малко по-подробно произхода и историята на някои от четириногите, кръстени на определени хора.

От кралски особи до събирачи на данъци – всички породи, които ще видите по-долу, са любими домашни любимци и смятаме, ще ви е любопитно да научите малко повече за историята на имената им.

Тази средно голяма спортна порода е кръстена на развъдчика, който я е създал. В началото на 1900 г., Бойкин приема в дома си прародителя на породата – бездомно кафяво куче. След това прави кръстоски с американски водни шпаньоли, кокери, спрингер шпаньоли и чесапийк бей ретривъри, за да създаде издръжливо куче, подходящо за лов на планински дивеч и водолюбиви птици. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Тези хрътки са уникални най-вече заради немското си наследство. Те са кръстени на Георг Плот и семейството му, което мигрира в САЩ през 1750 г., водейки със себе си пет хановерски швайшундени (вид Блъдхаунд). От тези пет кучета, с вероятно смесване на някои други породи, се появяват Плотхаунд – селектирани за лов на мечки и други големи хищници.

кучеСнимка: iStock

Тези дребни симпатяги са любимци на знатните особи в кралските дворове в Испания, Шотландия и Франция. Английският крал Чарлз I и неговият син Чарлз II са сред най-явните поддръжници роялисти на породата, известни като „кавалери“, които и дават името си на кучетата, известни днес като Кавалер Кинг Чарлз шпаньоли. 

кучеСнимка: iStock

Доберманът произхожда от Германия, създаден от бирника Луис Доберман, за да предпази себе си и данъците, които носи, от крадци. За да се получи интелигентно, надеждно куче-пазач, той кръстосва късокосмести овчарски кучета с ротвайлери, като в селекцията си включва и немски пинчери. Елегантни четириноги като хрътки и Ваймаранер също може да са били част от неговата „рецепта“. За първи път Доберманите са представени на киноложка изложба във Ерфурт, Германия, през 1897 г. 

кучеСнимка: iStock

Две кучета, които по същество са една и съща порода, с изключително незначителни разлики в размера и стандартите. Създадена от студента по богословие в Оксфорд Джак Ръсел за преследване на лисици и други дребни хищници, породата е известна с ловните си способности, неизчерпаема енергия и независим дух.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още