10 средни породи кучета, подходящи за семейства с деца

финландски лапхунд Снимка: iStock

К огато избирате подходяща порода куче за вас и семейството ви, важно е да имате предвид и децата си. И по-специално – характерът, възрастта и желанието им да се включат с грижите за домашния любимец. Помнете, че ваша задача е да научите хлапетата как да общуват правилно с животното и да се отнасят към него с необходимото уважение, за да съжителстват в мир и хармония. 

Има някои породи кучета, за които е известно, че се справят една идея по-добре със силните шумове и постоянния хаос, който е ежедневие в дом с по-малки деца. Тези четириноги обикновено имат по-мек, по-стабилен темпераменти и не са толкова активни, прилепчиви или търсещи внимание като други свои събратя. 

Ако търсите средно по размер куче, което да допълни по чудесен начин семейството ви, ето някои идеи! Или по-точно – 12 породи четириноги, които се справят добре в семейства с деца.

Бигълът е може би един от най-добрите и безспорно – най-популярен избор за семеен домашен любимец. Тези кучета са привързани, послушни и имат способността да останат достатъчно спокойни около буйните малчугани. 

Dogsandcats.bg

БигълСнимка: iStock

  • Съсекс шпаньол

Нежни и обичащи забавленията кучета, Съсекс шпаньолите са чудесен избор за семейства с малки деца. Известни с клоунския си нрав, те са привързани и винаги готови за приключения! 

кучеСнимка: iStock

Наричат тези териери „Малките джентълмени“ и за това, разбира се, си има причина. Те са забавни кучета, с лек, закачлив и дори – леко клоунски нрав, които обичат да прекарват време със семействата си. Известни са с това, че са социални, дружелюбни към непознати, разбират се добре с други кучета и домашни любимци. 

бостън териерСнимка: iStock

Бойкин (както и Съсекс) не са сред най-популярните шпаньоли у нас. Произходът им ни отвежда до Съединените щати, по конкретно – Южна Каролина. Кафявият Бойкин е ентусиазирано ловно куче, когато е на полето или е заето с нещо. У дома обаче, тези четириноги се превръщат в сладки и спокойни домашни любимци. Дружелюбни и игриви, тези шпаньоли обичат да участват във всички семейни дейности и се разбират чудесно с малчуганите. Особено ако те са готови да им хвърлят топка и да играят с часове с тях на двора!

Анлийските булдози излъчват едно особено достойнство! Това са спокойни и уравновесени кучета, известни с афинитета си към децата. Търпеливи и послушни, те са щастливи да участват в игрите на хлапетата, стига да не са твърде ентусиазирани! Въпреки че булдозите по природа са доста толерантни, не бива да се позволява на децата да досаждат на кучето или да играят с него твърде грубо. 

английски булдогСнимка: iStock

Въпреки по-солидното си телосложение, Английският булдог може да бъде изненадващо активно животно, наслаждаващо се на дълги разходки с по-спокойно темпо. 

Пълни с енергия и изключително игриви, Английският спрингер са чудесен спътник за всяко дете! Отлични кучета са активни домакинства, те се нуждаят от много ежедневни упражнения. От дълги разходки до джогинг, туризъм, плуване, игри на донасяне или аджилити – вашият шпаньол е готов за всяко предизвикателство!

кучеСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че Спрингерите не са кучета, които понасят добре да остават сами за дълги периоди от време. За щастие, средният им размер ви дава възможност да ги вземете със себе си на много места. 

Порода шпиц, чиито представители идват от студените и снежни райони, имат пухкава козина, изправени уши с триъгълна форма и опашка, извита нагоре и над гърба. Този тип четириноги съществуват от хилядолетия, а родното им място е най-северния регион на Финландия, където са използвани за пастири на северни елени. 

финландски лапхундСнимка: iStock

Финландските лапхунди имат приятелско и покорно поведение, което прави породата отличен избор за семейства с деца. 

Единствената местна порода в Исландия, историята на тези пухкави овчарки датира от преди повече от 1000 години. В миналото те са използвани за наблюдение и охрана на добитък като овце, говеда и коне. Исландските овчарки са друга порода шпицове, лесно разпознаваеми по муцуната с леко лисичи вид, триъгълни уши, пухкава козина и опашка, извита над гърба.

кучеСнимка: iStock

Дружелюбни и привързани, Исландските овчарки днес са по-популярни като домашни любимци, въпреки че все още са запазили силния си стаден инстинкт. Те са жизнени, уверени, любопитни и обичат да играят с малчуганите. 

Известни със своята привързаност към хората и специалния си афинитет към децата, бултериерите са си спечелили прякора „куче-бавачка“. Разбира се, това далеч не означава, че можете съвсем спокойно да оставите домашния любимец и малчугана сами у дома без надзор. С подходящ контрол обаче, те могат да станат най-добри приятели. 

Стафордширски териерСнимка: iStock

Уипетът е вид хрътка с тих, нежен и мек характер. Не би било пресилено да кажем, че тези кучета сякаш са създадени за семеен живот! Породата е известна с това, че представителите й са толерантни и сдържани, наслаждават се на компанията на деца, стига малчуганите да подхождат към тях с необходимото уважение. 

УипетСнимка: iStock

 

 

Виж още