Бретон Шпаньол

Бретон Шпаньол Снимка: Istock

Други имена

Епаньол Бретон, Brittany Spaniel, Epagneul Breton

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

47 см. 51 см.

Тегло

14 - 17 кг.

Живот

10 - 13 г.

Произход

Франция

История

Бретон шпаньол (Епаньол Бретон, Бретон, Бретански пойнтер), е порода ловно куче, произхождаща от френската провинция Бретан. Стандартът на породата е утвърден през 19 век, макар че за тези кучета започва да се говори доста по-рано – първите сведения за тях датират от 1652 година. Бретонски шпаньоли могат да се видят гордо поседнали до знатни дами на гоблени и картини от XVII век.

През 1907 година във Франция се появява първият клуб на собствениците на тези симпатични шпаньоли. Създадени като ловни кучета, днес те са чудесни домашни любимци, предпочитани от семейства по целия свят. 

Външен вид

Мъжките представители на породата имат височина в холката до 48 см (51 см – максимално), женските – 47 (макс. 50 см). На тегло кучетата са между 10 и 12 килограма. Муцуната на тези шпаньоли е издължена, стесняваща се в края. Цветът на носа зависи от окраската на кучето и може да бъде черен, червеникав или жълтеникав. Ушите са клепнали и големи, покрити с дълга вълниста козина, меки на допир. Очите могат да са тъмно или светлокафяви. С добре развит гръден кош, това куче е мускулесто и издръжливо. Според стандарта опашката се купира, но това вече е забранено в редица държави в ЕС. Козината на Бретона е мека, на вълнички, приятна на допир. На цвят може да е рижава с бяло, кафеникава с черно или черна с бяло. 

Съществуват две разновидности на породата, базирани на външни белези – американски и френски. Френските са по-малки, докато американските – малко по-едри.

Dogsandcats.bg

Характер

Добродушни и любвеобилни, тези ловни кучета са любопитни и бдителни. Силно привързани към семейството си, те ще направят всичко, за да ви угодят. Търсят човешка компания и най-добре се чувстват, ако могат да прекарват максимално много време със своите стопани. Енергични и умни, те се нуждаят от ежедневна физическа и умствена стимулация. 

Добре е обучението да започне още след втория месец, тъй като независимият им нрав може да ги накара да проявят известен инат при тренировките. Бъдете последователни и търпеливи, никога груби с тези кучета. Физическото насилие е абсолютно недопустимо – с подходящия подход Бретона ще разбере какво се иска от него, дори да отнеме малко повече време.

Здраве

Бретон шпаньолът най-често страда от тазобедрена дисплазия, проблеми с очите и ушите, подуване и превъртане на стомаха. Възможни са и проблеми с козината, както и някои видове дерматити.

Грижа

Активно куче, заредено с много желание за игра, Бретонът има нужда да изразходва огромните си запаси от енергия. Ако не се изморят добре и „качествено“, тези кучета са склони към деструктивно поведение и вещите в къщата ви могат да пострадат. Най-щастливо и естествено за животното би било, ако поне веднъж в живота си се включи в истински лов. Най-добре се ще чувства в къща с двор, където по цял ден може да е навън и да играе различни игри. На разходка в градска среда задължително го водете на каишка, защото тези шпаньоли се разсейват лесно и стават глухи за виковете на стопаните си в преследване на някое дребно животно, например.

Козината на Бретона трябва да се разресва редовно, за да не се сплъстява. Тъй като породата е доста чистоплътна, къпането повече от 5-6 пъти в годината не е необходимо. Проверявайте редовно ушите и очите на кучето за да избегнете инфекции.

Хранене

Перфектното меню за Бретон шпаньола включва комбинация между кучешка храна – висок клас, и натурални продукти. По този начин любимецът ви ще си набави всички необходими витамини и минерали, от които се нуждаят мускулите, костната му система и козината му. Дали ще е суха или от консерва – решавате вие, този шпаньол с радост ще похапне всичко, което му сложите в паничката. От натуралните продукти изберете тези с високо съдържание на протеини – нетлъсти меса като пилешко, пуешко, телешко и заешко, допълнени от кисело мляко, извара, сварени ориз, елда и овесени ядки, различни зеленчуци и плодове.

Деца и домашни любимци

Бретоните са добър избор за семейства с вече малко по-големи деца. Не, че не се разбират с най-малките, напротив. Но тези кучета са твърде енергични и имат нужда от също толкова активни приятели в игрите. Тези шпаньоли съжителстват добре и с други кучета и котки, ако са правилно социализирани или са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още