10 породи кучета, които се нуждаят от много упражнения

Бретан шпаньол Снимка: iStock

В сички кучета се нуждаят от упражнения, някои определено изискват повече активност от други. Ако сте маратонец, искате домашен любимец за аджилити или просто водите динамичен начин на живот, в който бихте искали да включите и косматия си другар, то една от породите, изброени по-долу, може да ви пасне повече от добре! 

От друга страна, ако сте по-скоро от хората, любители на филмовия маратон в петък вечер, може би търсите домашен любимец, който да ви прави компания. Защото, повярвайте, понятието „твърде много енергия“ е една от честите причини, поради които дори породисти животни свършат в приюти. Така че, бъдете сигурни, че сте готови, разполагате с времето, ресурсите и желанието, преди да добавите някоя от тези породи, която да добавите към вашето семейство.

Често описвани като „кучетата, които не познават почивка“, истината е, че Бордър колито е типично работно четириного, което има нужда да е заето с нещо. Представителите на породата ще работят от изгрев до залез и ще бъдат щастливи и това! Определено неподходяща избор за хора, които обичат да дремват на дивана с книга в ръка. Е, освен ако преди това не сте пробягали маратон преди това, например. 

Бордър колиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Собствениците на Визла ще ви кажат, че тези кучета сякаш са постоянно в движение. Очаквайте да ходите по няколко пъти на ден на дълги и активни разходи, ако добавите едно от тези атлетични кучета към семейството си. 

Унгарска визлаСнимка: iStock

Куче с високи нива на енергия и оптимистичен характер, този шпаньол може да ви накара да се насладите искрено на упражненията. 

Бретан шпаньолСнимка: iStock

Отглеждани да преследват лисици из цялата провинция и за целодневен лов, представителите на тази порода имат много енергия. Независими и свикнали сами да взимат решения, може да срещнете известни затруднения с дресурата на Фоксхаунда. Дейности като лов и полеви изпитания са най-подходящи, за да изморите това куче.  

ФокстериерСнимка: iStock

Представителите на тази порода, както повечето работни кучета, определено се нуждаят от начин да изразходват енергията си. Независимо дали ще е дълга игра на донасяне, бягане или ловкост, тези кучета ще я оценят! 

австралийска овчаркаСнимка: iStock

Далматинците са описани от Американския киноложки клуб (АКС) като „активни, притежаващи голяма издръжливост и интелигентност кучета“. Те нямат проблем да поддържат темпото, докато галопират редом до конски впряг.

ДаламтинецСнимка: iStock

Тези дребосъци имат силна личност и енергия. Много интелигентни и независими, ще се наложи да осигурите не само физически, но и ментални упражнения на това куче, ако искате да предпазите дома и имуществото си от неприятности.

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Атлетично и аристократично куче, отглеждано за скорост, Ваймаранерът ще се чувства най-щастлив, ако се намира в движение. 

ВаймаранерСнимка: iStock

Сладко куче с извита опашка, Басенджито е високоенергийно четириного, което има силно развит хищнически инстинкт. Представителите на породата обичат да тичат, но е важно да ги държите под око, защото не биха се поколебали да преследват всичко, което се движи.

басенджиСнимка: iStock

Въпреки че има доста голям диапазон в рамките на тази порода – в зависимост от линиите на развъждане, в основата си Шелти са работещи кучета, надарени с много енергия в запас. И не се съмнявайте, че питомецът ви ще очаква да му намерите работа. 

ШелтиСнимка: iStock

Мускулести кучета, известни със своята бързина и издръжливост, поради което са предпочитани военни и полицейски кучета. Като семейни домашни любимци, добре е да дадете на Добермана работа – той може да е партньор за бягане или аджилити, за да го предпазите от скука и наднормено тегло.

ДоберманСнимка: iStock

 

Виж още