Английски фоксхаунд

Английски фоксхаунд Снимка: Istock

Други имена

English Foxhound, Foxhound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

53 см. 63 см.

Тегло

30 - 33 кг.

Живот

10 - 13 г.

Произход

Великобритания

История

За популярния във Великобритания лов на лисици в миналото се използвали кучета от по-тежък тип. За да се увеличи бързината и самите гончета да станат по-леки, британците започнали да ги кръстосват с други хръткоподобни кучета от типа на грейхаунда. Техните наследници положили началото на Английския фоксхаунд. 

В годините, когато породата била особено популярна във Великобритания имало повече от 200 групи фоксхаунди, чийто общ брой бил над 7000. По-късно породата била използвана като подобрител на качествата на редица европейски и американски гончета.

Външен вид

Средно голямо, компактно и мускулесто късокосместо куче. Главата е здрава, но не и тежка. Шията му е дълга, суха, без гънки. Гръдният кош е дълбок, с дълги, добре извити ребра, които може леко да прозират. Мъжките достигат височина от 63 см, а женските – 61 см. Теглото е между 30-33 кг. Крайниците на тези кучета са прави, със здрави кости и добре развити мускули. Козината е къса, гъста и гладка. Оцветяването е двуцветно или трицветно.

Характер

Английския фоксхаунд е независимо куче, свикнало само да взима решения. Именно за това обучението му трябва да започне още в ранна възраст и може да се окаже известно предизвикателство дори за хора с опит. С подходящите подход и последователност обаче, резултатите няма да закъснеят!

Dogsandcats.bg

Водени от ловния си инстинкт, тези кучета трябва да са на каишка в градска среда, защото всички миризми и шумове могат да ги разсеят.Добри пазачи са и предупреждават собственика с с лай за приближаващи гости. Към непознати се отнасят с известно недоверие.

Темпераментът им се влияе от редица фактори, сред които наследственост, обучение и социализация. Ако смятате, че нямате достатъчно време за възпитанието на фоксхаунда, да го запишете на училище не е никак лоша идея. За добрата социализация ще спомогнат и разходките в оживени паркове, срещи със съседи или приятели.

Здраве

Тъй като е ловна и много енергична порода, Английският фоксхаунд не е предразположен към генетични заболявания. Въпреки това е възможно да страда от тазобедрена дисплазия, инфекции и заболявания на ушите и очите също не са изключени. Тези кучета са склонни да трупат килограми, така че балансираното меню е от особена важност за развитието им.

Грижа

Отглеждан с идеята да е бърз ловец, английският фоксхаунд се радва на завидна издърживост и нескончаема енергия. Той има нужда от ежедневни упражнения, дълги разходки и предизвикателства навън. Може да живее на открито или в апартамент. Кученцата от тази порода имат вредния навик да дъвчат разни неща вкъщи, уверете се, че не сте оставили предмети, които могат да докопат на видни места, преди да излезете.

Хранене

Английският фоксхаунд, подобно на американския си родственик със същото име, не е претенциозен по отношение на храната. Най-добре за него е да комбинирате висококачествена кучешка храна – пастети, консерви или гранули, с натурални продукти с високо съдържание на протеин. Това са различни видове меса (без свинско), твърдо сварени яйца и др.

Деца и домашни любимци

Английският фоксхаунд е страхотен приятел на по-големите деца, защото възрастта и енергията им отговарят точно на неговата натура. Към по-малките той е по-скоро резервиран и не се препоръчва за съжителство, защото е възможно да ги нарани, докато играе или размахва опашка. Тези кучета не съжителстват добре с други домашни животни, които потенциално биха приели за “плячка” по време на лов. За сметка на това обичат компанията на други кучета, особено ловни породи, гончета или хрътки.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още