10 от най-инатите кучета, които няма да направят нищо, ако сами не го искат

Басет Снимка: iStock

Д а имаш упорито куче у дома е предизвикателство – всеки стопанин, който отглежда по-своенравен домашен любимец ще се съгласи с това. При четириногите проявите на инат обикновено значат, че тези животни са трудни за обучение. 

Породите, които са генетично предразположени да бъдат по-независими, силно активни и инати, се отличават със своята упоритост.

Както сами ще видите в списъка ни по-долу, някои от тези кучета са ловни, други са прекарали векове в лукс, дремвайки си спокойно в скута на знатни особи. И явно са предпочитали самите те да издават заповеди, вместо да ги приемат. 

Dogsandcats.bg

БулмастифСнимка: iStock

Ако търсите куче, което лесно се поддава на обучение, съветваме ви да избягвате породите в тази класация. Не че те категорично не подлежат на дресура – точно обратното. Всъщност, много треньори ще ви кажат, че няма такова нещо като „упорито куче“ – има само недостатъчно ефективни тренировъчни тактики. Четириногите в списъка ни са истински лоялни и любящи спътници, които обаче изискват една идея повече време, усилия и постоянство в дресурата (а и след това).

Идентифициране на инатливото поведение при кучетата

Лесно е да объркаме упоритостта с други поведения като агресия или хиперактивност. Важно е да правим разликата, защото своенравните кучета не са непременно реактивни или буйни. Те просто съзнателно и активно отказват да следват команди. 

Възможността да се идентифицира причината за проявите на инат от страна на домашният ви любимец и защо не се поддава на обучение е единственият начин да подобрите тази му способност. Ако, например, кажете на кучето да седне и повторите командата десет пъти подред – без резултат, това значи, че животното ви е чуло, но просто не желае да ви послуша. Да, съществуват някои фактори, които могат да предизвикат подобна реакция у четириногото – разсейване, свързано с околната среда или усещането, че не се чувства достатъчно възнаградено, след като направи това, което се иска от него. 

Някои кучета, като Шотландските (Скоч) териери, бързо се отегчават от тренировките, ако сесиите не са кратки и не ги разнообразявате с игри. Проучването на различните техники за обучение или увеличаването на стойността на наградите, които използвате, може да подобри резултатите. 

Любопитен факт е, че способността за учене и агресията са две от най-типичните наследствени черти сред кучетата, според проучване от 2019 година, акцентиращо върху кучешките геноми. Това на практика означава, че уменията на представителите на дадена порода да усвоява нови неща и изпълнява команди са нещо генетично. Въпреки това, особено при четириноги, носещи гени на повече от една порода, има на лице и специфика на личността. И именно личностната им характеристика е склонна да се променя с времето. 

кучеСнимка: iStock

Друго проучване от 2019 година, проведено от изследователи от Мичиганския държавен университет е установило, че личността на кучето не само се преобразува с остаряването, но и се привежда в съответствие с характера на стопанина му – при това, все повече и повече във времето. 

Тези данни потвърждават колко силна може да е връзката между човек и неговото куче. А това води до извода, че стопанинът държи ключа и към коригирането на нежеланото поведение. Както споменахме обаче, с 10-те породи по-долу, нещата са една идея по-сложни. Вижте сами защо:

Афганистанската или Афганската хрътка е като супермодел в кучешкия свят – грациозна, с лека и ефирна козина. Гордо животно, което цени времето, прекарано в самота, но и има силно развити ловни инстинкти. Комбинацията между тези пориви и леко резервираната личност правят обучението една идея по-трудно от нормалното. 

агфганска хръткаСнимка: iStock

Тези кучета обичат да играят с членовете на семейството си, но могат да бъдат резервирани към непознати. Ако ги оставяте сами за дълги периоди от време, това може да доведе до поява на тревожност при раздяла и деструктивно поведение. За това – необходимо е да ги държите заети! Ако съумеете да включите лов или преследване на следа по време на обучението, ще откриете колко добре се отразява на косматия ви другар.

Една от най-сладките и интелигентни породи, Басетите са упорити, но и много умни кучета. Отглеждани във Франция като помощници на ловците, те често имат различни методи за постигане на целите си и не мислете, че ще спрат, докато не постигнат това, което са си наумили. Безмилостен е точната дума за Басет, който моли за своите лакомства.

БасетСнимка: iStock

Булдогът е отличен пример за порода с противоречива репутация. Според някои ветеринарни лекари тези кучета са „доста упорити и като цяло сред най-трудните за дресиране“, специалистите от Американския киноложки клуб твърдят, че те са „нетърпеливи да угодят на стопаните си“. Според нас, тези противоположни възгледи може просто да означават, че четириногите се нуждаят от твърдо, последователно обучение. 

булдогСнимка: iStock

Здравейте, нежни великани! Булмастифите са големи кучета с още по-големи сърца. Упорити са и без подходящо обучение в ранните месеци от живота им, могат да причинят голям хаос в дома ви (най-вече поради размера и склонността им да се лигавят). За това е важно да установите правила и ежедневна рутина, които вашият домашен любимец да следва. 

БулмастифСнимка: iStock

Подобно на много териери, и тези четириноги имат склонност да преследват всичко, което се движи. За съжаление, не се разбират особено добре с други себеподобни, но за сметка на това обичат да се забавляват със стопаните си. Благодарение на енергичните си тела и бърз ум, Бултериерите се отличават и със своята ловкост. 

БултериерСнимка: iStock

Животни със силно защитен инстинкт, тези кучета със сигурност няма да допуснат непознати да се приближат до дома ви. Независимо от отношението им към околните, те са лоялни към семейството си. Използвайте положително подсилване по време на тренировките и ще се увенчаете с успех в дресурата. 

Шар ПейСнимка: iStock

Рядкост е да се намери куче, което толкова неглижира правилата и командите на стопанина си, колкото Чау Чау. И въпреки това, противно на всеобщото мнение, тези четириноги далеч не са глупаци. Често ги сравняват с котки по нрав и това далеч не е случайно. Подобно на Афганската хрътка и тези кучета се нуждаят от свое пространство, а изграждането на доверие е ключово, за да постигнете известен напредък в дресурата.

Чау ЧауСнимка: iStock

Смятани от мнозина за „спокойни и независими“, Пекинезите не са точно кучета, които изгарят от желание да научат различни команди. Всъщност, по-правилно би било да се каже, че те виждат себе си като равни на вас, за това трябва да ги уважавате, ако искате да имате успех в дресурата. 

Очарователни и игриви кучета, с независим дух и известни с известната си неподатливост що се отнася до обучението. Макар и умни и приятелски настроени, всичко, което тези четириноги действително обичат да правят, е да тичат. Малките животни по пътя им ги разсейват, което, разбира се, не е изненадващо, тъй като са отглеждани като състезателни глутни кучета.

хъскиСнимка: iStock

 

Виж още