Немски твърдокосмест птичар

Немски твърдокосмест птичар Снимка: Istock

Други имена

Немски Дратхаар, German Wirehaired Pointer, Deutscher Drahthaariger Vorstehund, Drahthaar

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

57 см. 68 см.

Тегло

27 - 32 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Германия

История

Немският Дратхаар се смята за едно от най-добрите ловни кучета, селектирани и развъждани в Германия. В получаването на породата участие са взели участие различни Пойнтери, Грифони, Пудели и Щихелхаари. Така се получило универсално куче, което е подходящо за лов на различни животни и птици. 

Породата е високо ценена заради доброто си обоняние, бързина и ловкост. Дратхаар може да проследи дивеч по следа в разстояние на километри, да работи в полето, в гората или във водата. Официално Немският тврърдокосмест птичар е вписан като порода през 1924 година и от тогава е предпочитано куче сред ловни дружинки от цял свят.

Външен вид

Едро, хармонично, енергично куче със здрави кости и добре развита мускулатура. Мъжките представители на породата достигат до 68 см височина и тегло от 32 кг. Главата е пропорционална на тялото, с издължена форма, муцуната се стеснява към носа, който е пигментен, в зависимост от козината на кучето. Устните са плътни и плътно прилепнали, зъбите – едри, захапката – силна. Очите са малки и тъмни, а ушите – средни на големина, стоят клепнали. Гръдният кош е много добре развит, крайниците – силни и мускулести. Опашката продължава линията на гръбнака и стои леко повдигната. Козината на Дратхаар, както подсказва и името му, е твърда, не много дълга, прилягаща към тялото. Космите са прави или с лека извивка към върха, като на главата има характерните „брада“, „вежди“ и „мустаци“. Най-често срещаните цветове са кафяво, кафяво-петнисто, сребристо с жълто-кафяви петна.

Характер

Привързан към семейството си, верен и лоялен приятел, Немският Дратхаар би направил всичко, за да защити стопанина си. Към непознати той е резервиран и подозрителен, като не би се поколебал да ги нападне пръв, ако усети, че са заплаха. 

Dogsandcats.bg

Макар да е типично ловно куче, той искрено се радва, обича и търси човешка компания. Сред недостатъците на породата е именно силната им привързаност към собственика им, която ги кара да понасят много лошо отсъствието му. Ако пътувате по работа и често ви няма, това не е точната порода за вас. Оставени сами, представителите й развиват деструктивно поведение, стават изнервени, раздразнителни, лаят постоянно и дъвчат каквото им попадне. Ранната социализация е задължителна, както и правилното обучение, което е добре да започне още след втория-третия месец от живота на кучето. 

Макар да са много интелигентни и да схващат бързо, Дратхаарт могат да проявят известен инат по време на дресурата. Необходими са ви търпение, постоянство и твърдост, за да възпитате тези четириноги. Помнете, че няма как да станете лидер в техните очи, ако използвате наказания или физическо насилие – така можете само да ги изплашите. С лакомства и поощрения се постигат най-добри резултати.

Здраве

Сред най-честите заболявания, от които страдат представителите на породата, са тазобедрна дисплазия, дерматит, прогресивна атрофия на ретината, хипотиреоидизъм, катаракта, сърдечна недостатъчност. Възможни са и подуване на стомаха, както и преплитане на червата – следете кучето да не е физически активно поне два часа след хранене.

Грижа

Дратхаар са сред породите кучета, които се изморяват най-трудно. Те могат да вървят по следа с километри, без дори да се задъхат. Имат нужда от много движение, като се препоръчва да живеят в къща с двор. Ако все пак решите да отглеждате представителите на породата в апартамент, подгответе се за дълги разходки, съчетани с игри и възможност кучето поне за малко да потича на воля – само така то може да изхаби огромния си запас от енергия.

Козината трябва да се сресва два-три пъти седмично с подходяща четка. Къпането не се препоръчва да е повече от 2 пъти за цялата година. Проверявайте редовно ушите и очите на любимеца си, за да предотвратите инфекции.

Представителите на породата много обичат да плуват - водете ги по-често при възможност до различни водоеми – те искрено ще се забавляват да носят разни неща от водата. Добра идея са и походите в планината или гората – непозната и пълна с приключения територия, която ще пробуди ловните инстинкти на четириногия ви приятел!

Хранене

Дратхаар е много активно куче с бърз метаболизъм. Добре е менюто му да е балансирано, за да получава всички необходими му витамини, минерали и хранителни вещества. Можете да му давате висококачествена кучешка храна, суха или от консерва, съчетана с натурални продукти. Около 70% от дневната му дажба е добре да е съставена от месо, като не се препоръчва единствено свинското. Разнообразявайте с твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, хрущяли, кокали (без пилешки тръбни), дреболийки, сварен ориз, попарени овесени ядки или елда.

Деца и домашни любимци

Немският Драхаар се разбира добре с по-големи деца – поради размера и несръчността си не е подходящ за игри с най-малките, защото може неволно да ги нарани. С други кучета и котки съжителства само, ако са израснали заедно. С по-малки домашни животни, птици и гризачи, не се препоръчва да се отглежда заради силно развития му ловен инстинкт.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още