5 породи кучета с ципести крака – и защо ги имат!

куче Снимка: iStock

Л апите на кучетата ни са направени за ходене, но това далеч не е всичко, което могат да правят. Ако някога сте разглеждали по-отблизо краката на вашето куче, то може да забележите, че те имат много характеристики, които ги правят уникални. От общия размер до дължината на ноктите и разположението на пръстите, лапите на четириногия ви другар са продукт на дълга линия от предци. 

Едно от нещата, които може би не сте проверявали (а и кой би се сетил!) е дали домашният ви любимец има ципести крака. Може да ви звучи странно, но всъщност мрежата между лапите на кучетата не е нещо чак толкова необичайно. Всъщност, тази характеристика умишлено е съхранена при някои породи. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно 5 четириноги с ципести крака, както и да научим повече за причините, поради които ги имат. 

Тези черни гиганти са отглеждани, за да помагат на рибарите в родния си Нюфаундленд при работата в студените канадски води. Почти всички черти, които отличават породата, идеално подхождат на това им предназначение. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Дебелата им козина е водоустойчива, мускулестото им телосложение им позволява да теглят риболовни мрежи и колички, а размерът и лоялността им ги правят идеални за спасяване на хора – ако някой падне зад борда, например.

И, разбира се, те имат дебели, ципести лапи и най-дългите пръсти от всички породи, което им позволява да са бързи във водата. Нюфаундлендите използват лапите си по уникален начин, с движение надолу и навън, вместо като обикновено гребло (както правят повечето кучета). Това им позволява буквално да порят вълните. 

Всички знаем как изглеждат Дакелите, нали? Техните дълги, подобни на кренвирш за хотдог тела са отличителната им черта. Но всъщност, Дакелите са ловни кучета, а формата на тялото им е създадена, за да им помага в това начинание. 

Първоначално тези четириноги са развъждани за лов на язовци и други дребни животни, живеещи под земята. Дългите им тела без проблем позволяват на Дакелите да се проврат дори в тесни дупки под земята, докато задните им части остават отвън, което им позволява лесно да измъкнат себе си и плячката си обратно. 

кучеСнимка: iStock

Ципестите им лапи също са предназначени за тази цел. Да, краката на Декела може да са малки, но ципите между пръстите му служат като вид лопатки, които му помагат да рови по-добре. 

Подобно на Нюфаундлендите, ципестите крака на Португалското водно куче са създадени за плуване. Тези четириноги също са помагали на рибарите чрез извличане на предмети, паднали зад борда и като пренасяли съобщения между корабите.

кучеСнимка: iStock

Немските твърдокосмести пойнтери са отглеждани за лов в различни условия: гори, планини или полета. Гъстата им козина, страхотно обоняние и лоялен характер са ги направили предпочитана компания за ловците. Освен за преследване на дивеча, тези пойнтери се използват и за извличането му. И именно това е мястото, където техните ципести лапи са особено полезни. Ако отстреляната плячка е водоплаваща птица, тези момчета могат да скочат и да я донесат бързо и лесно!

кучеСнимка: iStock

През 1700 г. много кучета са внесени в Америка за лов. Теренът в Щатите е по-различен от този в Европа, особено в американския юг, където има много блата и гори. Това улесянява потенциалната плячка да се катери по дърветата или да се спотайва в мътните води, вместо да се крие в дупки под земята. Червените кунхаунди са отглеждани именно за този нов терен. Те са безстрашни, способни да се справят дори с алигатор или пума! И също толкова безмилостни и упорити, че да държат миеща мечка с часове в капан на някое дърво, докато ловецът не пристигне. 

кучеСнимка: iStock

Кунхаундите имат ципести крака, които им позволяват да не изпускат дирята на плячката си дори през блатата. Те са създадени за лов в Америка, за това и рядко могат да се видят извън територията на САЩ.

 

 

Виж още