Гладкокосмест ретривър

Гладкокосмест ретривър Снимка: Istock

Други имена

Flat-Coated Retriever

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

56 см. 61 см.

Тегло

25 - 36 кг.

Живот

10 - 13 г.

Произход

Великобритания

История

Породата води началото си от Англия, а в основата й стоят кръстоски между Нюфаундленди, Лабрадори и Ирландски сетери. Предполага се, че началото поставят през 1864 година две женски кучета – Старата Боунс и дъщеря й – Младата Боунс, собственост на Дж. Хул. Популярността на породата нараства след 1900 година, а днес представителите й се славят като добри ловни кучета, чудесни плувци и спокойни семейни любимци.

Външен вид

Гладкокосместият ретривър има грациозно, средно на размер тяло. Мъжките представители на породата достигат до 61 см височина и 36 кг тегло, женските са малко по-дребни – 59 см височина и 32 кг тегло. Главата е дълга, черепът – плосък, муцуната – здрава и дълбока достатъчно, за да захапе и пренесе без проблем голям фазан, патица или заек. Очите са широко поставени, средно големи, с бадемовидна форма, оцветени в тъмнокафяво или лешниково. Ушите са сравнително малки, поставени над нивото на очите, плътно прилепнали към черепа, покрити с гъста козина. Носът е голям и черен, с широки ноздри, шията е здрава, крайниците – атлетични и мускулести. Козината е средна на дължина, права и гъста, по-дълга по крайниците, опашката и гръдния кош. Допустими са леки вълнички, но в никой случай не трябва да се къдрава. Оцветяването е монохромно – черно или ливър (цвят на черен дроб). 

Характер

Сред кучкарите този ретривър е известен като „кучето Питър Пан“ и това съвсем не е случайно. Очарователно, весело и общително животно, то обича да сред хора, радва се на човешка компания и може да спечели сърцето на всеки буквално за минути! 

Представителите на породата съзряват бавно, което значи, че любимецът ви ще запази детската си природа една идея по-дълго, отколкото изглежда на външен вид. За това и тези кучета са винаги готови за игри, весели, адаптивни, като в същото време могат да са балансирани и спокойни. Добрата социализация ще разкрие пълния потенциал на породата, тъй като по природа Гладкокосместите ретривъри се разбират чудесно с други кучета. 

Dogsandcats.bg

Дружелюбни са и към непознати, а това не ги прави сред най-добрите пазачи, но пък можете да разчитате, че ще ви предупредят със силен лай, когато някой се приближи. Лесно се поддават на обучение, като е добре то да започне още след третия месец. В никакъв случай не използвайте физическо насилие или наказания при дресурата – така можете да натъжите тези природно весели кучета и това да повлияе необратимо на нрава им. А той е точно това, което ги отличава от всички други!

Здраве

Най-сериозният здравословен проблем на Гладкокосместия ретрийвър е предразположеността към някои видове рак. Възможни са и наследствени нарушения на зрението, дисплазия на тазобедрената кост и проблеми с очите.

Грижа

Гладкокосместият ретрийвър има умерено високо енергийно ниво, което го прави чудесен приятел както за живот в апартамент, така и в къща с двор. Важното е да му дадете възможност да потича поне за малко на воля, а ако го отглеждате в града – минимум две разходки от по 1 час. Тези кучета са чудесни спътници за джогинг или каране на колело в парка. 

Красивата им гладка козина има нужда от ежедневно разресване. За да я поддържате в изряден външен вид, особено внимание отделете на подкосъма, който е доста гъст. Не са препоръчителни чести къпания. Важно е след разходка да почистите добре лапите, конкретно между възглавничките, тъй като там се събира мръсотия и кал. Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си за възможни инфекции.

Хранене

Непретенциозни към храната, тези ретривъри с радост биха си похапнали всичко, което им дадете. Помнете обаче, че подобно на Голдън Ретривърите и Лабрадорите, те са склонни към преяждане или прекалено бързо поглъщане на храната. За да избегнете стомашни проблеми, подуване и дори повръщане, нека порциите да са две, дори три. Можете да давате на кучето както висококачествена суха храна или от консерва, така и натурални продукти като месо – пилешко, пуешко, заешко, телешко – без свинско и овче. Допълвайте с храни с високо съдържание на протеин като нискомаслена извара, твърдо сварени яйца. От кокалите избягвайте пилешките тръбни.

Деца и домашни любимци

Гладкокосместия ретрийвър се разбира чудесно с деца, особено малко по-големи (над 6-7 годишна възраст), с които могат да играят и тичат с часове. Не е препоръчително да ги оставяте сами с бебета или много малки деца, тъй като в ентусиазма си, съчетан с мощно и бързо размахване на опашката, могат да ги наранят без да искат. 

Могат да съжителстват добре с други кучета и котки, към по-малки домашни животни по-скоро нямат интерес, отколкото да се опитат да ги нападнат.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още