6 вида ретривъри, които са чудесни спътници в приключенията

голдън ретривъри Снимка: iStock

Р етривърите са семейство кучета, чиито представители се отличават с някои от любимите ни качества като интелигентност, активност, лоялност, приключенски дух и вярност. Никак не е случайно, че тези кучета са сред най-популярните породи в света.

Но, знаете ли, че има шест различни типа ретривъри? Предлагаме ви да ги разгледаме заедно – може да откриете кой от тях е подходящ за вас и семейството ви.

Кое превръща ретривърите в предпочитани домашни любимци по цял свят?

Ретривърите са популярна група кучета, които са изключително умни и се справят чудесно в различни ситуации. Те попадат в групата на „спортните породи“, тъй като в началото са развъждани за лов. Това значи, че тези четириноги бързи и издръжливи на различни терени – на сушата и във водата. 

Ретривърите са лесни за обучение, обичат да играят на различни игри и най-важното – винаги искат да накарат стопаните им да се гордеят с тях! С течение на времето, поради неоспоримите им качества, те са предпочитани семейни приятели, служебни кучета и спътници в различните спортове. 

Dogsandcats.bg

Кои са 6-те основни вида ретривъри

Докато представителите на това кучешко семейство споделят идентичните черти на работни кучета - като желание постоянно да са заети с нещо, игривост и дружелюбен нрав, всеки един от видовете има своите уникални характеристики, които го отличават от останалите. Нека ги разгледаме заедно:

Това официално е най-популярната порода кучета в САЩ в продължение на почти 30 години. Лабрадорите действително се радват на изключителна любов по целия свят и за това си има причина. 

Тези четириноги обичат водата, атлетични са, интелигентни и нетърпеливи да се харесат на стопаните си. Произхождат от Североизточна Канада, където са били верни помощници на хората в улова на водни птици дълги години. 

кучеСнимка: iStock

Лабрадор ретривърите се срещат в три основни цвята – черен, жълт и шоколадов. Комбинациите между тях водят до животни с червено, полярно бяло или сребристо палто. 

Тези четириноги не са чак толкова известни като Лабрадорите, но за сметка на това са една изключително адаптивна порода, чиито представители са готови да направят всичко за вас. Те обичат да работят с тялото, но и с ума си, така че да се чувстват заети с нещо им носи несравнимa наслада и удоволствие.

Чесапийк Бей е единственият вид ретривър, чиито произход идва от Америка, а най-характерно за тези кучета е, че те просто обожават да плуват! Отличават се като любители на почти всяка физическа активност, а според слуховете са в състояние да извлекат до 300 отстреляни патици от водата за ден. Не е никак за подценяване, нали? 

кучетаСнимка: iStock

Високо интелигентни, любящи, верни и активни, Голдън ретривърите са откраднали сърцата на милиони собственици на домашни любимци по цял свят. Произходът им ни отвежда то Шотландия, където тези игриви и симпатични красавци са отглеждани за… ами каквото се сетите. От охрана, до помощници на планинарите, през домашни любимци… Голдън ретривърите притежават умението да се превъплъщават в разнообразни роли. 

За да разкрият пълния си потенциал, тези четириноги имат нужда от много упражнения и достатъчна умствена стимулация

.

Забавен факт: Има три различни вида Голдън ретривъри. Да, това е абсолютната истина! Това са Американски голдън, Канадски голдън и Английски голдън ретривър. 

Най-популярният от тях е Амерканският, който често е в топ 10 на най-обичаните и предпочитани породи на Американския киноложки клуб (АКС). И с право – бихме допълнили ние!

кучеСнимка: iStock

Този вид ретривър е сравнително рядко срещан в Европа. Произходът му ни отвежда до Нова Скотия, където тези кучета са използвани при лов на водни птици и патици. 

Това са най-дребните ретривъри, но за сметка на това – изключително пъргави, с бързи рефлекси и впечатляваща интелигентност. Толерите, както ги наричат още в родината им, обожават водата и са амбициозни, любящи кучета, които обичат да прекарват времето както със семейството, така и със себеподобните си. 

Тези ретривъри са сред най-авантюристично настроените представители на семейството си. С неограничената си любов към игрите и са чудесни спътници за хора, които водят активен начин на живот. 

кучеСнимка: iStock

Гладкокосместите ретривъри са отглеждани в Англия още през средата на 1800 година, като често са придружавали членове на английското висше общество. Тези умни, енергични и активни кучета биха участвали във всичко, което представлява интерес за стопанина им – независимо дали става въпрос за туризъм, бягане, плуване или всяка друга дейност на открито. Лоялни, верни и сладки, независимо от възрастта им, можете да сте сигурни, че тези четириноги винаги са готови за приключения (и гушкане).

Ретривърите с къдрава козина са друга порода, известна със способността си да работи и играе по цял ден. Да се каже, че това са просто активни кучета би означавало да ги подценим – при това много!

Къдрокосместите ретривъри са отглеждани за лов на планински и водолюбиви птици още през далечната 1800 година. Според АКС вероятно това е единствената порода, използвана за извличане в Англия. 

Освен че са едни от най-старите ретривъри, тези четириноги са атлетични, интелигентни и силно привързани към семейството си. Благодарение на плътното си, водоустойчиво, къдраво палто, тези решителни и смели кучета могат да оцелеят при по-сурови условия, включително и в ледена вода. 

В заключение можем да кажем само, че ретривърите са едно от семействата, чиито представители заслужено са сред най-предпочитаните домашни любимци по целия свят. На който и от шестте вида да се спрете, категорично няма да сбъркате!

кучеСнимка: iStock

 

Виж още