Испанска хрътка Ибиса

Испанска хрътка Ибиса Снимка: Istock

Други имена

Поденко Ибиценко, Ibizan Hound, Podenco Ibicenco, Ca Eivissenc, Balearic Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

60 см. 72 см.

Тегло

20 - 30 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Ибиса, Балеарски острови

История

Интересна и сравнително непозната по нашите ширини порода, Испанската хрътка Ибиса, известна и като Поденко Ибиценко е древно куче на около 4000 години, живяло още в Древен Египет. Изследователи на породата се обединяват около идеята, че тези кучета попадат в Испания благодарение на финикийските търговци. Четириногите бързо набират популярност на Балеарските острови и постепенно се разпростират на островите Ибиса, Майорка и Менорка.

Външен вид

Испанската Хрътка Ибиса е куче със среден размер – мъжките представители на породата достигат от 60 до 75 см височина и тегло от едва 19-25 кг. Силно, стройно и фино куче, цялото тяло на тази хрътка е изящно, крайниците са силни и дълги, торсът – леко издължен. Главата е дълга, муцуната – издължена. Гръдният кош е добре развит, опашката – дълга и тънка. Ушите  са изправени и големи, а очите – малки и изразителни, най-често светло кафяви или златисто кехлибарени. Носът на тази хрътка е с цвета на козината й. Самата тя може да е по-къса или по-дълга, при всички случаи обаче – изключително мека. Основният цвят на тази хрътка е бял, червеникаво-кафяв или рижав.

Характер

Испанската Хрътка Ибиса определено не е най-социалното куче.Използвано за лов в гористи местности и особено популярна заради издръжливостта и бързината си, това е четириного, свикнало само да взима решения, гордо и със силно развито чувство за собствено достойнство. То силно се привързва към стопанина си и трудно преживява раздяла дори продължила само няколко часа. Недоверчива и дори нападателна към непознати, тази хрътка няма да се поколебае да прояви агресия ако сметне, че нещо или някой заплашва стопанина й. Тези животни може и да не лаят много, но по движенията на твърде големите за главата им уши, винаги можете да усетите, че нещо става – те са тяхната „аларма“, улавяща и най-малкия шум.

Ранната социализация е много важна – срещайте от малки кученцата с различни хора, водете ги на оживени места. Умни кучета, със спокоен темперамент, лесно се поддават на обучение. Възможно е да прояви инат по време на обучението или да не изпълни някоя команда в момента, в който й я възложите. Трябва да сте търпеливи и да подходите с добро – единствено чрез лакомство или похвала можете да научите тази хрътка на нещо. Ако прибегнете до груба сила или физически наказания, дори ако само повишите ненужно тон, можете да засегнете тези чувствителни четириноги и те завинаги да откажат да ви слушат.

Dogsandcats.bg

Здраве

Испанската хрътка Ибиса е доста здраво куче, без обусловени заболявания. Повечето проблеми при представителите на породата идват от външния вид и физиката на самото куче. Склонни са към травми, охлузвания и навяхвания на краката, натъртване на лапите. Имат влошен терморегулационен механизъм – трудно се приспособяват към топло и студено. Не са изключени и проблеми със стомаха, а някои екземпляри се раждат и с вродена слепота или глухота.

Грижа

Със своят спокоен нрав и умерена активност, породата е подходяща както са отглеждане в къща с двор, така и в по-голям апартамент. Необходимо й е ежедневно физическо натоварване, поне две дълги разходки, съчетани с игри и възможност от време на време да потича свободно. Най-добре е това да се случи в част на парка, където няма други кучета или най-добре – някъде извън града, в гората или планината. През останалото време водете тази хрътка задължително на повод, тъй като силно развитият й ловен инстинкт може да я накара да избяга в преследване на някое дребно животинче. 

Козината на Испанската хрътка Ибиса е къса и не изисква особено големи грижи от страна на собственика й – разресване с четка с естествен косъм веднъж седмично е достатъчно. Честото къпане също не се препоръчва. Следете ушите и очите за възможни инфекции, ако забележите, че ноктите стават прекалено дълги – заведете кучето на ветеринар, за да ги подкъси.

Хранене

Красиво и елегантно животно, Испанската хрътка Ибиса има нужда от висококачествена кучешка храна, която да й носи всички полезни витамини, минерали и вещества, от които се нуждае. Тези кучета я предпочитат суха – под формата на гранули. За да разнообразите менюто им, можете да добавяте и натурални продукти, сред които различни видове леки меса – пилешко, пуешко, агнешко, заешко и телешко, сварени яйца, сварен ориз, различни видове зеленчуци, обезкостена риба. В никакъв случай не давайте на тези кучета мазно и тежко, свинско или субпродукти, които могат да му дойдат „тежки“ и да причинят подуване на стомаха. Забравете за твърде топли и студени храни, солено и сладко, пилешки тръбни кокали, пържено или мазно.

6

В характера на Испанската хрътка Ибиса е да е самостоятелна и независима. Това прави общуването й с други домашни животни сложно и проблемно. Единственият начин представителите на породата да се сприятелят с други кучета или котки е, да са израснали заедно. С малки деца те се разбират добре, внимателни и нежни компаньони са. 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още