10-те най-бързи породи кучета в света

куче тича Снимка: iStock

И зборът на порода куче на база вашия начин на живот, е изключително важен. Важно е да се спрете на домашен любимец, който може да участва в любимите ви дейности и при това - ще го прави с ентусиазъм и радост. И обратно – едва ли ще се спогодите добре с голяма и активна порода четириного, ако предпочитате да прекарвате по-голямата част от дните си на закрито. 

Ако обичате да сте в движение и водите активен начин на живот, то тогава е добре да изберете куче, което ще се радва да прекарва време с вас, впускайки се в различни приключения.

Замисляли ли сте се обаче, кои са най-бързите четириноги?

Dogsandcats.bg

Може да останете искрено изненадани, когато разберете колко бързо могат да тичат определени породи кучета. Те са създадени за различни цели, които изискват бързина, необходима им за успешното изпълнение на дадена задача. Ето защо решихме да съставим списък с 10-те най-бързи породи кучета в света.

Хрътката (Грейхаунд) е най-бързото куче в света. Тези четириноги могат да тичат с над 70 км/ч, което е меко казано впечатляващо! Нещо повече, развивайки тази впечатляваща скорост, специалистите са изчислили, че хрътките могат да надбягат дори гепард!

хръткаСнимка: iStock

Любопитен факт е, че макар да са най-бързата порода кучета в света, Грейхаундите далеч не са толкова активни през деня. Всъщност, точно обратното – те могат да спят до 19 часа на ден и са идеални за живот в апартамент. 

Сребърният медал за най-бързата порода кучета в света отива при Салуки. Тези четириноги могат да тичат със скорост от 65 км/ч. Древна порода ловни кучета, селектирана и почитана именно, благодарение на впечатляващата си скорост в бягането, Салуки могат да са чудесни домашни любимци. Въпреки това е важно да сте внимателни, тъй като като ловни четириноги, те имат силно развит хищнически инстинкт. 

куче тичаСнимка: iStock

Бронзовият медал е за Афганската хрътка. Представителите на породата могат да тичат с до 60 км/ч. Елегантни и впечатляващи, мнозина биха оприличили тези четириноги по-скоро на изложбени животни, отколкото на бегачи. 

куче тичаСнимка: iStock

Афганските хрътки са отлични семейни помощници, които се разбират добре с деца. Те са много издръжливи и с радост ще ви следват във всяко начинание, в което решите да ги включите. 

Универсални кучета, способни да ловуват, да почиват спокойно у дома и да плуват с лекота. Енергични и интелигентни, представителите на породата създават силна връзка със стопаните си. Ако сте активни и обичате да прекарвате време сред природата, Визлата е подходящата порода за вас. 

Унгарска визлаСнимка: iStock

Първоначално отглеждани за лов на по-малки животни като зайци, тези хрътки впечатляват с уникален външен вид и специфична червено-бяла козина. Поденко Ибиценко са отлични семейни кучета, които обаче изискват подходяща социализация и достатъчно упражнения, за да изразходват енергията си. В противен случай, те могат да я насочат към разрушително поведение. Достигат скорост до 60 км/ч.

куче тичаСнимка: iStock

Джак Ръселите са порода ловни кучета, отглеждани в Англия и използвани за лов на лисици. Можете да видите представителите на породата да тичат с малко под 60 км/ч. И това при все по-ниските им тела и по-къси крака!  

куче тичаСнимка: iStock

Ако обмисляте да си вземете Джак Ръсел, то трябва да знаете, че тези кучета имат силен стремеж към плячка и често се втурват да преследват малки животни по време на ежедневните ви разходки. 

Макар да не си ги представяме като бегачи, всъщност Далматинците са много бързи кучета, които понякога могат да достигнат скорост над 58 км/ч. В миналото използвани като работни кучета в помощ на пожарникарите, голямата издръжливост и енергия на тези четириноги ги прави подходящи да изпълняват различни задачи. 

ДаламтинецСнимка: iStock

Недоверчиви към непознати, важно е да социализирате домашния си любимец още, докато е кутре. Далматинците могат да бъдат отлични семейни кучета, които обичат да прекарват времето си с деца. 

Великолепна руска порода, отличаваща се с уникален външен вид, ловкост и издръжливост. Борзая са способни да тичат с до 57 км/ч. Тези кучета са подходящо допълнение към всяко семейство, макар че биха се чувствали по-добре, ако имат възможност да прекарват времето си в къща с двор. 

куче тичаСнимка: iStock

Ако ви се струва, че Уипетите изглеждат като по-малки хрътки, то не сте далеч от истината. И точно като тях, те често участват в състезания, където развиват впечатляващите 56 км/ч. Нежни и кротки кучета, тези хрътки могат да се впишат във всяко семейство, стига да получават подходящи ежедневни дейности. 

Първоначално създадени за защита, Доберманите изпълняват тази си роля и до днес. Тези четириноги се използват най-вече за работни цели – полицейска работа и охрана. Отлични семейни кучета, те имат славата и на едни от най-интелигентните в кучешкия свят. А към това добавяме и, че могат да развият скорост от 51 км/ч.

 

 

 

Виж още