Койкер

Койкер Снимка: Istock

Други имена

Холандски шпаньол, Kooikerhondje

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

35 см. 40 см.

Тегло

9 - 11 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Нидерландия

История

Този стар помощник на холандските ловци на патици бил съхранен, благодарение на усилията и признателността на баронеса Ван Харденброк ван Амерстол в знак на признателност за това, че през XVII в. представител на породата спасил скъпя й принц Вилхелм. За целта през 1942 година тя започнала тяхното развъждане и скоро Койкер започнала да се превръща в една от най-обичаните и разпознаваеми холандски породи. 

В родината си тези кучета са познати с името „Койкерхондие“(Kooikerhondje), което в буквален превод означава „кучето на ловеца на патици“. Красиви и миловидни, те са увековечени на платната на редица нидерландски художници, творили през XVIII век.

Външен вид

Холандският шпаньол, както още е известен Койкера, е малко и елегантно куче, напомнящо дребен сетер. На височина мъжките екземпляри достигат до 40 см и тегло от 11 кг. Главата им е пропорционална на тялото, с изпъкнало чело и добре изразен стоп. Ушите са поставени високо, покрити са с дълги, меки косми и висят свободно. Очите са тъмни и изразителни, гръдният кош – добре развит, коремът – прибран, крайниците – мускулести. Опашката е дълга. Козината на Койкера е водоустойчива, дълга и отблъсква мръсотията. Благодарение на това кучето може да ловува в блатисти местности без да се цапа. Тя е умерено дълга и леко вълниста, по-богата по краката, ушите, гърдите, корема и опашката. На цвят е бяла с кафяви или рижави петна.

Характер

Заради мекия си, приветлив характер и отлични ловни качества, Койкера може да бъде едновременно прекрасен компаньон в семейството и незаменим помощник в лова. Нежни, общителни, но и бдителни – те са добри пазачи и ще ви защитават самоотвержено, ако усетят, че сте в опасност. Недоверчиви, резервирани и дори агресивни на моменти към непознати, Койкерите имат нужда от ранна социализация.

Dogsandcats.bg

Весели, но не шумни и натрапващи се, те са много чувствителни кучета, усещат кога сте в настроение за игри и кога да ви оставят да почивате. Привързват се силно към стопанина и семейството си, за тях е истинско удоволствие да се учат от вас на нови неща! Умни и схватливи, тези кучета ще направят всичко за една ваша похвала или лакомство! Препоръчва се обучението да започне още, докато кучето е малко – след 3-4 месец, като е съчетано с разходки и игри навън. Възможни са прояви на инат при дресурата, тъй като тези четириноги са свикнали сами да взимат решения – в никакъв случай не реагирайте с физическо насилие или наказания.

Здраве

Койкерите са сравнително здрави кучета, при които не се наблюдават генетично обусловени заболявания. Възможни са проблеми с очите и ушите, заболявания на сърцето или проблеми със съсирването на кръвта.

Грижа

Койкер може да се адаптира добре както за живот на село, в къща с двор, така и в апартамент. Важно е да му се осигурят достатъчна физическа активност и внимание. Добре е разходките да са поне две на ден, като са съчетани с игри и възможност кучето да потича малко на воля. Силно развитите ловни инстинкти на Койкера налагат в градски условия да го водите само на повод, за негова безопасност и ваше спокойствие!

Козината на тези четириноги не се нуждае от често разресване, къпането повече от 3-4 пъти годишно също не е препоръчително, защото може да увреди структурата на косъма. Редовно проверявайте ушите и очите на любимеца си, за да предотвратите възпаления и инфекции.

Хранене

Непретенциозни към храната, Койкерите с радост похапват както кучешка храна, суха или от консерва - висококачествена, така и натурално приготвена от вас. Важно е менюто на любимеца ви да е максимално богато на хранителни вещества, витамини и минерали, за да може да се поддържа мускулатурата и добрият му външен вид. Можете да му давате меса – телешко, пилешко, пуешко, дивеч и заешко, както и техните субпродукти, нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, обезкостена риба и зеленчуци. Въздържайте се от солени, мазни, тестени, пикантни храни, мазни меса и пилешки тръбни кокали.

Деца и домашни любимци

Холандският шпаньол се разбира добре с деца от всички възрасти, ведрият му, дружелюбен нрав го прави перфектен семеен приятел. С други домашни животни и кучета съжителства добре, като най-добре е да са израснали заедно. Непознати котки и дребни животинки обаче, Койкерът приема за потенциална плячка.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още