Маремска овчарка

Маремска овчарка Снимка: Istock

Други имена

Maremma Sheepdog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

65 см. 73 см.

Тегло

35 - 45 кг.

Живот

11 - 13 г.

Произход

Италия

История

Маремската Овчарка, известна още като Марема-Абруцка, е едно от най-добрите кучетa пазачи в целия свят

Породата е селектирана в планинските местности Марема и Абурио в Италия специално за охрана на дома от натрапници и големи животни като вълци, мечки и др. За прародители на тези внушителни четириноги се смятат митичните Тибетски вълкодави. Красиви, силни и горди, тези кучета се отличават с гъстата си, снежнобяла козина и са гордост за италианските селекционери, запазили до голяма степен породата „чиста“ до днес.

Външен вид

Маремската овчарка е внушително и голямо куче, което веднага привлича вниманието с високия си ръст – мъжките представители нерядко достигат до 73 см височина и тегло от 45 кг, а женските – до 68-70 см и 40 кг. Едро, но в същото време грациозно и нетромаво, това куче има голяма глава с добре развити и мощни челюсти, малки очи, най-често светло кафяви или жълти и големи, клепнали уши. Гръдният кош е добре развит, коремът – прибран, опашката е разположена ниско. Задължително условие по стандарт е ноктите на тези кучета да са чисто черни. Лапите са големи, краката – силни и мускулести.

Козината на Маремската овчарка покрива цялото й тяло, като навсякъде тя е чисто бяла и гъста. Всяко отклонение от този основен цвят, се смята за дефект.

Dogsandcats.bg

Характер

Маремската овчарка е много вярно, лоялно и независимо куче, което се привързва силно към семейството си и е готово да защитава членовете му с цената дори на собствения си живот. Породата е селектирана за охрана и чудесните работни качества на тези четириноги ги правят незаменим приятел и гард на всички вкъщи. 

По природа са недоверчиви, резервирани и дори нападателни към непознати, за това ранната социализация би могла да има облагородяващ ефект върху иначе непримиримия им нрав. Дори и да приемат, че даден човек е „приятел“ на семейството им, Маремите си остават дистанцирани и нащрек. Това не са кучета, които демонстрират любовта си към своя собственик – никога няма да ги видите да идват при вас, за да ги погалите, например. Това обаче съвсем не значи, че не ви обичат и не са готови за всичко за вас. 

Обучението на Маремската овчарка може да се окаже известно предизвикателство за хора без опит в дресурата на кучета. Това е така защото, макар интелигентно, това четириного не би изпълнило нито една команда ако не смята, че е необходима. Необходими са ви голяма доза търпение и постоянство, за да научите тези овчарки дори на най-простите номера.

Оставяна години наред сама в планината, Маремската овчарка е свикнала да взима сама решения и се смята за член от семейството с равни права. В никакъв случай не трябва да подхождате с физическо насилие или наказания към нея – това искрено ще обиди кучето.

Здраве

Сред най-честите заболявания, от които страда Маремската овчарка, са наднормено тегло, проблеми със стомаха и костната система. Като цяло обаче, породата се радва на много добро здраве.

Грижа

Маремската овчарка се чувства най-добре, когато живее в двор, където да има достатъчно пространство, за да се движи. Тези кучета са най-щастливи ако са „заети с нещо“, а най-добре се вживяват в ролята си на пазач и охрана на дома или двора ви. За тях е важно да изпълняват дълга към стопанина си, само така се чувстват пълноценни.

В апартамент, дори и той е да широк, са склонни към апатия, депресия и дори агресивни състояния – в този случай честите дълги разходки са задължителни, за да може кучето да изразходва енергията си. 

Козината на Маремската овчарка не изисква специални грижи, заради специфичната й, твърда структура, калта и прах не се задържат по нея. Не се препоръчва къпане повече от 2 пъти в годината, а разресването с подходяща четка може да става веднъж седмично.

Хранене

Специфичните проблеми с костите на тези кучета налагат менюто им да е богато на белтъчини и протеини. Добре е през първата година от живота на кучето да му давате и допълнително калций, за да укрепнат ставите му. Точната дозировка задължително обсъдете със своя ветеринар. Препоръчва се кучето да се храни по два пъти на ден, като можете да му давате микс кучешка храна – консерви или суха, съчетана с натурална – различни нетлъсти меса, дреболийки, шийки, твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, различни зеленчуци. Не се препоръчват тръбни кокали, прясно мляко, бобови и тестени, солени и сладки изделия, пушени риба и месо, салами или сурови яйца.

Деца и домашни любимци

Маремската овчарка се разбира добре с деца, стига те да са част от нейното семейство. С непознати хлапета тези кучета са по-скоро резервирани и не биха се поколебали да нападнат ако усетят, че са заплаха за „техните“ малчугани. С други животни и котки съжителстват добре, с кучета също но само при условие, че не се опитват да доминират. 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още