8 бели породи кучета и как да се грижим за тях (СНИМКИ)

бяло куче Снимка: iStock

П очитатели сте на белите кучета? От малките Бишони и Малтийските болонки, до по-големите четириноги като Самоед, белите породи четириноги са просто неустоими и никак не е чудно, че са предпочитани домашни любимци на хората по целия свят. 

„Има редица кучета, които са силно разпознаваеми именно, благодарение на чисто бялата им козина. С дълга или къса козина, популярни или не чак толкова, тези четириноги безспорно привличат погледите, където и да отидат“, коментират от The Kennel Club пред сайта на Country Living.

Хаванска болонкаСнимка: iStock

Въпреки това държим да отбележим, че цветът на козината на кучето не бива да е най-важният фактор при избора на домашен любимец. Далеч по-голям акцент следва да се постави на това колко подходящо е животното спрямо вашия начин на живот, да се засегнат аспекти като темперамент, размер и характерни нужди – всичко това играе далеч по-важна роля. Не бива да забравяме и, че отделните индивиди, дори в рамките на една порода, имат своите собствени уникални черти. И накрая – съществуват редица други фактори, които могат да оформят характера на кучето. 

Dogsandcats.bg

Как да се грижим правилно за куче с бяла козина?

Породите кучета, които ще видите по-долу, се срещат само в бяло. Когато става дума за подстригване и грижа за козината на тези четириноги, обикновено не се препоръчва твърде често къпане – не повече от всеки три до четири седмици. Важно е да се избягва употребата на агресивни химикали или почистващи продукти.  

малтийска болонкаСнимка: iStock

Как да предотвратим петната от сълзи, така характерни за белите кучета?

Оцветяването на сълзите се случва при различни породи, главно при по-малките четириноги с пухкаво лице и брахицефалните кучета. Често то е най-забележимо именно при белите четириноги. Три са основните начини да предпазите питомеца си от тези петна от сълзи:

  • Редовно подстригвайте космите по лицето;
  • Бършете своевременно сълзите и коричките с одобрени от ветеринарния ви лекар кърпички или директно с хладка вода (желателно е – предварително преварена);
  • Уверете се, че домашният ви любимец не страда от други кожни проблеми, като алергии или непоносимост към храни, които биха могли да възпалят кожата му;

8 бели породи кучета, които са и чудесни домашни любимци

  • Бишон фризе

Част от той групата, отличителната бяла завита козина е това, което дава и името на Бишоните. Страхотни кучета-компаньони, те са щастливи и общителни домашни любимци, които обичат да прекарват време със стопанина си. Козината им има минимално линеене, което ги прави подходящи за всяко домакинство и семейство. 

бишон фризеСнимка: iStock

Произхождащи от Арктическия Сибир, силните, интелигентни и привързани Самоеди са много подходящи за отглеждане на места с по-хладен до умерен климат. Те имат способността да издържат на много ниски температури, благодарение на двойката си козина. Ако изберете Самоед за ваш домашен любимец и се разхождате с него в снега, можете да забележите, че гъстите косъмчета между възглавничките на лапите му предотвратяват натрупването на сняг. 

бяло кучеСнимка: iStock

Наричани нежно Уести, тези териери са едни от най-популярните представители на семейството си по света. Малки, но смели кучета, които разчитат главно на себе си, но са и приятелски настроени към околните. Поради размера си, те биха се вписали добре в различни домакинства – от компактни апартаменти до по-големи къщи. Активни и игриви, пригответе се да им отделите времето и вниманието, което заслужават. 

бяло кучеСнимка: iStock

Тази популярна японска порода има отличителна бяла козина, която обаче се нуждае от често подстригване. Те са силно привързани домашни любимци, чудесни спътници и верни другари, благодарение на любящата си природа. Лоялни и послушни, те се разбират добре както с деца, така и с други домашни любимци.  

  • Болонка

Част от семейството на Бишоните, Болонките носят името на италианския град Болоня, където породата придобива своята популярност за първи път. 

малтийска болонкаСнимка: iStock

С отличителната си, леко набръчкана или къдрава козина, тези четириноги могат да са леко недоверчиви към непознати, но щом веднъж се отпуснат, те стават дружелюбни и любезни.

Друга мини порода, чиито представители биха били повече от щастливи да бъдат глезени домашни любимци, луксозната козина на Малтийските болонки ги превръщат във фаворит на кучешките изложби. 

Редовната поддръжка на козината на тези симпатяги е задължителна, като най-добре е да се разресват всеки ден, за да се предотвратят възможни възли и заплитания. 

Това голямо и величествено бяло овчарско куче има гъст и плътен подкосъм, който е особено полезен през зимните месеци. „Смели, но неагресивни, жизнени и интелигентни“ – така ги описват от The Kennel Club. Поради размера им, биха били по-подходящи за по-голям двор с много външно пространство, където да тичат спокойно.

бяло кучеСнимка: iStock

Друг член на семейството Бишони, тази мини порода е известна и като „Кралското куче на Мадагаскар“, тъй като се смята, че се появяват на остров Тула преди няколко века. 

„Котонът“ се отнася до текстурата на характерната за породата козина, която е предимно бяла, но понякога може да се види и леки нюанси на светлосиво или светлобежово по ушите. 

бяло кучеСнимка: iStock

 

 

Виж още