Плотхаунд

Плотхаунд Снимка: Istock

Други имена

Американски Кръвоследник, Plott Hound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

50 см. 71 см.

Тегло

18 - 27 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

САЩ

История

Плотхаунд или Американски кръвоследник е стара порода, водеща началото си от САЩ, но всъщност създадена от германец. Това се случва през 1750 година, когато Йохан Плот пристига на американска земя и започва селекция, чиято цел е да създаде нов вид ловджийски кучета. За основа на новата порода той взима Блъдхаунди, които започва да кръстосва с различни местни гончета. След смъртта му наследниците продължават делото му, като постепенно правят някои подобрения и кръщават тези кучета в негова чест – Плотхаунди.

Днес представителите на породата се използват за лов на едри животни като вълци, диви прасета и дори мечки. Отличават се с енергия, бърз ум и невероятно обоняние.

Външен вид

Плотхаундът е едро и високо куче, с красиво и пропорционално тяло. Мъжките представители достигат до внушителните 71 см височина и тегло от 27 кг. Женските са по-дребни – височина до 61 см и тегло до 22 кг. Главата е голяма, муцуната – издължена, завършваща с черен нос. Челюстите са мощни, устните – плътно прилепнали като горната е провиснала и почти изцяло покрива долната. Очите са с овална форма, тъмни на цвят, а ушите – едри, дълги и клепнали. Тялото е хармонично, крайниците – мускулести, опашката – дълга. Козината на тези кучета е къса, гладка и мека на пипане, по-къса на тялото, крайниците и главата, в сравнение с на лапите и опашката. Окраската варира от кафеникава с черни пръски и ивици, червеникаво-кафява с тъмни ивици, кремава или кафява, пясъчна без петна.

Характер

Интелигентни, смели, независими и непоколебими, тези кучета са много любвеобилни и мили, бързо се привързват към семейството си и са готови да го пазят вярно. По природа са подозрителни и резервирани към непознати, което ги прави много добри пазачи, на които можете да разчитате. 

Dogsandcats.bg

Представителите на породата са склонни към агресия спрямо други хора и кучета, ако преценят, че те са заплаха за стопанина им. Ранната социализация и излагане на кученцето на различни шумове и картини до голяма степен би ги направила малко по-приятелски настроени. Плотхаундът не понася добре самотата, особено ако е затворен в апартамент. Скуката и липсата на човешко присъствие могат да развият у него деструктивно поведение, чиято „жертва“ най-често стават мебелите и обувките ви.

Обучението на тези кучета е лесно, защото, подобно на други работни породи, имат вродено желание да научат нови неща. Свикнали да взимат самостоятелни решения по време на лов обаче, те могат да проявят известен инат и да откажат да ви слушат. Бъдете твърди, постоянни и спокойни при изричането на командите – само чрез увереност можете да вдъхнете респект у тези четириноги. И винаги награждавайте добре свършената работа с лакомство.

Здраве

Плотхаунд е ловно куче и като такова е здраво и издръжливо. Въпреки това представителите на породата страдат от някои генетично обусловени заболявания сред които тазобедрена дисплазия, артрит и проблем със ставите, прогресивна атрофия на ретината, подуване и превъртане на стомаха.

Грижа

Плотхаунд е порода кучета, която би се чувствала най-добре на село, в къща с двор, където да е навън по цял ден. Тези животни имат невероятни ловни инстинкти, които можете да видите и сами, ако запишете кучето на състезания, например. Или играете често с него игри, които да му напомнят на лов, карайте го да прескача препятствия, да ви носи различни предмети. В апартамент биха могли да се адаптират само, ако ги разхождате поне по два пъти на ден. Добре е да имат възможност, поне за малко, да потичат на воля. Правете чести подходи в планината, в гората или в близост до водоеми – Плотхаундите са много добри плувци и обичат водата

Козината на тези четириноги е къса и няма нужда от големи грижи. Достатъчно е да я почиствате два пъти седмично с мокра кърпа и специална ръкавица, за да свалите мъртвите косъмчета. Проверявайте редовно очите и ушите, за да избегнете инфекции.

Хранене

Непретенциозни към храната, тези кучета с радост биха хапнали всичко – от кучешка храна, суха или от консерви, до натурални продукти. Добре е в менюто им да присъстват месо и субпродукти, без свинско и овнешко. Давайте им и дреболийки, шийки и хрущяли, задължително преминали термична обработка, различни зеленчуци, варени ориз, елда и овесени ядки, извара, твърдо сварени яйца и кисело мляко. Внимавайте кучето да не тича или играе поне два часа след ядене, за да предотвратите обръщане на стомаха. Забравете за тръбни кокали, сладко, пикантно, солени храни и пържено.

Деца и домашни любимци

Поради по-големите си размери и известна тромавост, Плотхаундите се препоръчват за семейства с по-големи деца. Невъздържаните малчугани могат да изнервят кучето, докато с по-големите то може да играе и тича с часове. Съжителства добре с други кучета и котки при положение, че са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още