Скай териер

Скай териер Снимка: Istock

Други имена

Skye Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

20 см. 25 см.

Тегло

10 - 12 кг.

Живот

12 - 16 г.

Произход

Великобритания

История

Повече от четири века тези симпатични териери са горд символ на Остров Скай, разположен на северозапад от Шотландия. За първи път за съществуването на тези кучета споменава придворния лекар на кралица Елизабет – д-р Йоханес Каюс в труда си „Английските кучета“. 

През XIX век Скай териерите са дворцови любимци, а самата кралица Виктория е сред най-върлите им почитатели. В края на XIX век породата официално е призната.

Външен вид

Късокрако, пъргаво и силно куче, със здрави кости и добре развита мускулатура. Независимо от пола си Скай териерите не достигат повече от 25,5 см височина и тегло между 10 и 12 кг. Тялото на тези териери е издължено и е почти два пъти по-дълго спрямо височината им. Крайниците са къси, но мускулести, главата – непропорционално голяма спрямо тялото. Носът е черен, очите – средно големи, кафяви на цвят, ушите са симетрични, изправени или клепнали, покрити с красива козина. Челюстите на тези иначе дребни териери са мощни и здрави, със зъби, неравномерно големи за размера на животното. Опашката е дълга, стои отпусната надолу. Шията е дълга, а гърдите – дълбоки, с овална форма. 

Козината е права и гладка, с копринено мек подкосъм. Тя достига до 14 см, като са недопустими вълни или къдрици. На цвят тя бива черна, сива, жълтеникава, кремава или светло кафява. 

Dogsandcats.bg

Характер

Скай Териерите са смели, добродушни и лоялни към семейството си кучета. Към непознати са резервирани и рядко се 

сприятеляват с чужди хора, дори и да са ви много добри приятели. Това ги прави отлични пазачи въпреки малките им размери. Чувствително, умно и интуитивно животно, в лицето на тези териери имате верен приятел за цял живот

Пример за това е Скай териерът Боби – най-известният представител на породата, чиято преданост е увековечена с паметник в Единбург, Шотландия. Легендата разказва, че той с години чакал стопанинът му - Джон Грей да се върне. Накрая кучето било намерено мъртво върху гроба му, а местните жители, трогнати от държанието на малкото кученце, събрали средства и издигнали негов паметник. 

Тъй като не са особено приятелски настроени към други четириноги, ранната социализация би се отразила добре на Скай Териерите – водете ги с вас на оживени места, нека свикват с различни шумове, картини и звуци. Тези четириноги се чувстват като част от семейството ви – постарайте се да им обръщате достатъчно внимание, защото ако се почувстват пренебрегнати това искрено би ги натъжило. 

Обучението на тези кучета може да се окаже известно предизвикателство, тъй като те са много горди и инатливи. Най-добре е дресурата да е под формата на игра, а чрез похвали и лакомства да се поощрява за добре свършената работа. Скай може да прояви агресия дори към стопанина си, ако се опита да го нападне физически за това въздържайте се от силови наказания и демонстрации – това само ще озлоби териера към вас. Ако се почувства незаслужено нагрубен, този териер може да се обиди за дълъг период от време, а това би прекъснало обучението му и в крайна сметка не би довело до добри резултати.

Здраве

Скай териерите най-често имат проблеми с кожата и козината си. Представителите на породата страдат и от инфекции и възпаления на очите, стомашни неразположения и подуване, алергии към някои видове храна. Склонни са към натрупване на зъбен камък и плака. 

Грижа

Поради сравнително малките си размери, Скай териерът е подходящ както за отглеждане в апартамент, така и за къща с двор. Важното е да обръщате достатъчно внимание на любимеца си и да му осигурите достатъчно ежедневно физическо натоварване. Добре е разходките да са поне две на ден, съчетани с игри като гонене на топка, както и възможност кучето да потича свободно на воля. Тези домашни любимци с лекота и радост ще се научат да тичат до вас, докато правите джогинг или карате колело в парка, а най-голяма ще е насладата им от планински преходи, разходки из непознати гори и поляни. 

Красивата козина на Скай териера трябва да се разресва всеки ден, за да не се сплъстява. Къпете любимеца си поне веднъж в месеца със специален шампоан, за да е кожухчето му винаги така красиво и пухкаво. В никакъв случай не подстригвайте кичурите пред очите на кучето, за сметка на косъмчетата, които растат между възглавничките на лапите – те трябва редовно да се подкъсяват. Регулярно проверявайте ушите и очите, за да избегнете инфекции, подрязвайте и ноктите на кучето, ако започнат да „щракат“ по пода.

Хранене

Скай териерите са капризни по отношение на храната. Могат да откажат кучешката за сметка на натуралните продукти, за това бъдете подготвени, че ще отнеме време, докато уцелите точното меню на любимеца си. Освен специализирани храни за кучета, премиум клас, можете да давате на тези териери нетлъсто месо – пуешко, пилешко, телешко, дивеч и заешко, както и техните сготвени субпродукти. Допълвайте диетата му с твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, зеленчуци – сурови или сготвени, варен ориз, попарени овесени ядки. Въздържайте се да давате на Скай териера прясно мляко, кокали, сурови риба и месо, пушени колбаси и салами, пикантни, мазни или пържени храни.

Деца и домашни любимци

Скай териерът се разбира добре с малко по-големи деца. Малчуганите под 6-7 годишна възраст са твърде избухливи и непредсказуеми за нрава на кучето. Към непознати кучета са враждебни, но ако са отгледани заедно с друго четириного, могат да станат наистина добри приятели в игрите. Не се препоръчва съжителство с котки или други по-дребни животни – макар и малки, тези териери имат добре развити ловни инстинкти.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още