10 кучета с уникален външен вид, които никога не остават незабелязани

Пули Снимка: iStock

В сички ние, убедени сме, смятаме, че нашето куче е най-специалното. И това е съвсем нормално, а и вярно – за нас домашният любимец е най-доброто, мило и сладко същество на света, нали? 

В реда на нещата е да ценим собствените си космати другари повече от другите четириноги, които срещаме на улицата или които преминават покрай нас в близкия парк, защото те са най-добрите ни приятели и са винаги до нас! Те ни събуждат с целувка и весело махане с опашка, носят ни любимите си играчки и са неотлъчно до вратата, за да ни посрещнат, дори да ни е нямало едва 10 минути. Но има ли скала, по която да определим колко специално е нашето куче?

Не точно, но има 10 породи четириноги, които имат някои уникални характеристики на външния си вид, в сравнение с останалите. Въпреки че това не означава, че те са по-добри от останалите, любопитно би било да научим какво различава тези косматковци от нашите домашни любимци. 

Едва ли е възможно да не забележите Пулито, тъй като където и да отиде, това куче винаги привлича вниманието към себе си. Уникалната му козина е на особена почит, тъй като образува естествено дебели масури, които се спускат по протежение на цялото му тяло. Освен странни обаче, те помагат на четириногото да е устойчиво на всякакви атмосферни влияния.

Dogsandcats.bg

ПулиСнимка: iStock

Пули изглеждат като по-малка версия на Комондорите, тъй като и при вторите е характерна тази дълга козина, навита сякаш с помощта на ролки за коса. Родом от Унгария, това са породи пастирски кучета.

Уникалния външен вид на Салуки може да ви хвърли в известно недоумение, когато ги видите за първи път. Подобно на телосложението на хрътките, тези кучета се отличават с фина и нежна структура. Произхождащи от Близкия изток, те имат по-дълги кичури косми по ушите и опашката, но не и по останалата част от тялото, което им придава този специфичен външен вид.

салукиСнимка: iStock

Рядко срещана порода териери, тези кучета не остават незабелязани поради характерната и дълга и лъскава козина, която често покрива дори очите им. Любопитното при Скай териерите е и, че могат да бъдат два пъти по-дълги, отколкото са високи.

Скай териерСнимка: iStock

„Ходещите облачета“ – така наричат тези снежнобели, пухкави мъници. Това са малки кученца, като средната им височина не надвишава 32 см, а теглото им е около 5-6 кг. Получават името си е от меката си козина, която е подобна на памук. 

Котон Де ТулеарСнимка: iStock

Твърди се, че тази уникална порода е сред най-старите в света. Доказателства за това са открити в египетските пирамиди диаграми на кучета, които приличат много на Басенджи. Сред по-необичайните факти за тези четириноги е, че подобно на вълците и други примитивни кучета, наречени динго, женските се разгонват само веднъж годишно (за разлика от всички други породи, при които това се случва два пъти на година). 

басенджиСнимка: iStock

Те лаят рядко, а звуците, които издават са по-скоро подобни на хленчене и скимтене. Внимателният им, нежен характер ги превръща в страхотни домашни любимци.

Прочуто голо куче, чиито външен вид някои хора намират за леко плашещ. Почитателите на породата обаче намират тези четириноги за изключително атрактивни. Те са атлетични, способни да се състезават в различни спортове и обичат да се препичат на слънце. Само се уверете, че са намазани с подходящ крем, тъй като деликатната им кожа лесно може да изгори под горещите слънчеви лъчи.

Мексиканско голо кучеСнимка: iStock

Известни със способностите си на силни и лоялни ловни кучета, тези четириноги се отличават и с уникалното си палтенце, което почти едно към едно копира овца на външен вид. Гъстата им, мека козина най-често е бяла на цвят и се нуждае от ежедневни грижи.

бедлингтон териериСнимка: iStock

  • Кай Кен

Кай Кен е известно като „Тигърското куче“ и това не се дължи само на зашеметяващата им козина. Тези четириноги имат оранжево-кафяви тигрови петна, които се различават от всички окраски при останалите породи, което им придава едноименния вид на тигри. Първоначално отглеждани като ловни кучета, те са една от шестте защитени породи в Япония.

На външен вид Фараоновото куче изглежда леко като преувеличена картина на животно с дълги, хилави крайници и големи уши. Но всъщност, тази порода е много по-стара от повечето други, а изображения на представителите й, открити в египетски храмове, датират още от 4400 г. пр. н. е. Тези четириноги имат много тънка кожа и рядка козина, така че не се справят особено добре при ниски температури. Въпреки че са невероятно привързани към стопаните си, те са и ловни кучета със силно развити инстинкти, обичат да тичат и изискват достатъчно количество упражнения.

Фараоново кучеСнимка: iStock

Дребничките Папийони са най-популярната сред породите в този списък. В превод от френски името им значи „пеперуда“, а уникалните им характеристики привличат внимание, където и да отидат. Говори се, че големите им уши придават на главата им форма на криле на пеперуда, а дългата им, копринена козина е не само красива, но и хипоалергенна. Папийон е и една от най-старите породи кучета-играчки, изобразявани на картини, датиращи от 16 век. 

ПапийонСнимка: iStock

Колко уникално е моето куче?

В края на деня действително няма никакво значение колко „специално“ или с каква външност е вашето куче. Връзката, която имате с домашния си любимец в крайна сметка го превръща в най-важната част от семейството ви. 

Въпреки това, изследването на рядкостта на вашето кученце все още може да бъде завладяващо и да пробуди любопитството ви. Възможно ли е питомецът ви да е попаднал в списъка на AKC с 20 най-редки породи кучета или да носи генетиката на една от тях? 

 

 

Виж още