10 породи кучета, застрашени от изчезване

Диърхаунд Снимка: iStock

В сички познаваме и виждаме ежедневно някои от най-популярните породи кучета като Лабрадор ретривър, Френски булдог и Немска овчарка. Има обаче редица четириноги, които се считат за уязвими, пишат от Американския киноложки клуб. За съжаление, някои от тези породи дори са изложени на висок риск от изчезване. Без работата на специалистите, природозащитниците и развъдчиците, някои от тези уникални животни можеше дори да са изчезнали преди години! 

Предлагаме ви да разгледаме заедно 10 от най-уязвимите породи, застрашени от изчезване.

Диърхаунд или Шотландската еленова хрътка има външен вид, доста подобен на Ирландския вълкодав. Породата води произхода си от мъгливите хълмове на Шотландия, както подсказва и името й. Известни с впечатляващите си умения при лова на елени, те са били благородни спътници на шотландските вождове. С високо, слабо телосложение, рошава козина и нежен темперамент, тези хрътки играят жизненоважна роля в историята на родината си. През 18-ти и 19-ти век породата е изправена пред изчезване, тъй като политическите конфликти и въстания рефлектират върху културата на Шотландия. Това продължава до края на 19 век, а днес породата съществува, благодарение на всеотдайни ентусиасти, които работят неуморно за запазването й чрез внимателно развъждане и инициативи за запазване. Въпреки това, към днешна дата тези величествени кучета си остават редки.

ДиърхаундСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тези кучета официално са по-редки от белия носорог – с по-малко от 1000 представители в цял свят, породата е сред най-застрашените в Обединеното кралство, откъдето и произхожда. Смята се, че Видровите гончета се появяват през средновековния период в Шотландия. Първоначално са отглеждани, за защита на риболовната индустрия от видри. След забраната на лова им през 2002 г., Отърхаундите са застрашени от изчезване. Известни със своя чувствителен и спокоен нрав, тези гончета са възхитителни спътници за приключенски настроени собственици на домашни любимци. 

ОтърхаундСнимка: iStock

Скай териерите, съчетават компактния ръст на териер с рошавата козина на Староанглийските овчарки. Първоначално са отглеждани като опитни унищожители на вредители, а по-късно стават предпочитани спътници сред английските и шотландските благородници. Тази очарователна порода е станала част и от британските легенди. Някои от по-любопитните истории включват тази, че Мария, кралицата на Шотландия, е довела един Скай териер на екзекуцията си! А в центъра на Единбург има паметник на Грейфрайърс Боби, Скай, който е стоял на стража на гроба на собственика си впечатляващите 14 години!

Скай териерСнимка: iStock

Обожанието на кралица Виктория допълнително популяризира породата. Днес обаче, когато дизайнерските породи придобиват все по-голяма популярност, Скай териерите донякъде са отстъпили на заден план. Независимо от това, всеотдайните ентусиасти пламенно работят за възраждането на породата, решени да гарантират, че Скай териерите ще си върнат вниманието и признателността, които по право заслужават.

Често бъркат Лагото с Пудел микс, но всъщност тези кучета са признати са най-старите водни ретривъри в света! Очарователни четириноги, които произхождат от Италия, смята се че породата датира още от средновековието. В миналото тази рядка порода е играла решаваща роля в експедициите за лов на патици в продължение на векове. Въпреки че почти изчезват през 70-те години на миналия век, благодарение на отдадените италиански развъдчици Лагото Романьоло се запазват до днес. Игриви и лесни за дресура, тези изобретателни ретривъри имат уникалната чест да бъдат единствената официално призната порода за лов на трюфели. 

Лагото РоманьолоСнимка: iStock

Лундехунд са може би най-известни със своите отличителни шест пръста на всеки крак и забележителната си гъвкавост. Породата има богата, но бурна история. Развъждани за лов на Пуфини (Тъпоклюни кайри) по стръмните скали в родната си Норвегия, уникалните физически характеристики на тези кучета, включително шия с двойни стави и способността да сгъват ушите им, им помагат да се ориентират в опасните пространства. 

Норвежки лундехундСнимка: iStock

Въпреки историческото си значение, породата е изправена пред изчезване в средата на 20 век. Промени в риболовните практики, намаляват търсенето на техните специализирани умения за лов на Пуфини. На местно ниво са положени усилия за запазване на породата чрез внимателни програми за развъждане, но рядко можете да срещнете тези четириноги извън пределите на родината им, където си остават силно застрашени.

Името на породата, произхождаща от Унгария, в буквален превод означава „мрачна“ и е пълна противоположност на веселото и активно куче, което описва. Муди са силно застрашени от изчезване, като има само няколко хиляди от тях по целия свят. Ще ги разпознаете по заострените уши и вълнообразна козина. Породата е кръстоска между добре познатите ни Пуми и Пули, като представителите й се отличават с висок интелект и бързина. Преливащи от енергия и присъщо любопитство за изследване, те са идеални спътници за тези, които обичат активния начин на живот и природата. 

мудиСнимка: iStock

Дандитата са изключително рядка порода, чиито представители някога са служили като усърдни работни кучета и отдадени ловци на гризачи. Те имат очарователен външен вид, напомнящ кръстоска между Дакел и плюшена постелка за баня! Въпреки глобалната популярност, на която се радват близките им родственици – Йоркширските териери, Денди имат далеч по-малко щастлива съдба, поради предизвикателствата, свързани с отглеждането им по време на Първата и Втората световна война.  Ограничените дажби са принудили животновъдите да спрат чифтосването, намалявайки възможностите на тези симпатични кученца да получат широко признание. В резултат на това съществува реален риск тази уникална порода скоро да изчезне.

териерСнимка: iStock

Величествените мастифи, символизиращи древната тибетска култура с внушителния си ръст и пищна козина, произхождат от Хималайските планини. Традиционно тези четириноги се използвали за охрана на добитък, манастири и номадски лагери. Породата е известна с впечатляващата си сила, интелигентност и независимост. Въпреки това обаче, тя е изправена пред реална опасност от изчезване поради политическите и културни катаклизми в Тибет, както и промени в номадския начин на живот. Всеотдайните усилия на ентусиасти от цял свят възродиха и съхраниха породата, но тя си остава една от най-редките в света. 

тибетски мастифСнимка: iStock

  • Глен оф Имаал териер

За почитателите на голямото семейство на териерите, които желаят верен спътник, Глен оф Имаал, произхождащ от отдалечения ирландски регион, който споделя името му, може да е идеалният избор. Наричани с нежното „Гленс“, тези кучета са подходящи за различна селскостопанска работа. Подобно на много от териерите, те се сблъскват с предизвикателствата на ограничените дажби по време на войната. Сега породата е класифицирана като изложена на риск от потенциално изчезване според Британския киноложки клуб.

териерСнимка: iStock

Корги кардиган се характеризират със своята отличителна дълга опашка и лисиче изражение. Това са малки пастирски кучета, произхождащи от Уелс. Исторически ценени заради своите способности, особено при събирането на едър рогат добитък, тези интелигентни и привързани кучета играят решаваща роля в селския живот на уелските фермери. Породата е близо до изчезване през средата на 20-ти век, като числеността й е силно намалена в следствие на промените в земеделските практики и модернизирането на оборудването. Въпреки че Кардиган все пак се възстановяват от този бурен период, те все още се смятат за уязвима порода в Обединеното кралство.

коргиСнимка: iStock

 

Виж още