10 от породите кучета с лоша репутация

Тоса Снимка: iStock

Н икоя порода не е перфектна, всички четириноги имат своите предимства и недостатъци. Десетте породи, които ще разгледаме по-подробно по-долу, често са етикетирани като „опасни“ и „агресивни“, „неподатливи на дресура" и дори са забранени са за отглеждане в някои държави.

Тъжното е, че няма такова нещо като „лоша порода“, напомнят от Американския киноложки клуб. За сметка на това, има недобре обучени, недостатъчно социализирани кучета, чиито собственици не са отделили нито време, нито внимание, за да ги възпитат. А самите четириноги – тук вярваме, ще се съгласите - те заслужават много по-добро отношение от това!

10 породи кучета с лоша репутация

Тук добавяме и Стафордширският териер, тъй като двете породи често се бъркат. Действително Питбулите са може би породата с най-лоша слава, силно дискриминирани, а мнозина гледат на тях като на „зли, агресивни и нападателни кучета“. Истината е, че представителите и на двете породи са много лоялни, привързани към стопаните си и са готови на всичко, за да им угодят.

ПитбулСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това елегантно куче безспорно изглежда достойно, вдъхващо респект, леко дистанцирано и вероятно за мнозина – малко заплашително. Външният вид обаче, може да бъде измамен. Първоначално отглеждани като кучета-пазачи в края на 1800 г., днешните Добермани са далеч по-малко мнителни към непознати, спрямо техните предци. Като цяло, тези четириноги са прекрасни компаньони, които обичат човешка компания.

ДоберманСнимка: iStock

Повечето хора, които не са запознати с различните породи кучета, са категорични в едно: не биха искали да срещат Ротвайлер сами в тъмна уличка! Първоначално развъждани за охрана на едър рогат добитък, силата им е необходимост, благодарение на която Ротвайлерите се справяли със задачата да удържат стадото. По-късно представителите на породата са използвани за лов на мечки, а днес са популярен избор за семейства, които ценят по-едрите кучета, криещи меко, сладко сърце. 

ротвайлерСнимка: iStock

Тези пухкави симпатяги не са типичните приятели за гушкане, както може би подсказва външният им вид. Първоначално отглеждани в Китай като кучета-пазачи, те до днес са запазили своята мнителност и предпазливост към непознати. Въпреки че не го показват явно обаче, Чау Чау несъмнено се чувстват част от семейството си и обичат да са със своите стопани. 

Чау ЧауСнимка: iStock

Това селскостопанско куче се използва за различни задачи, сред които се открояват полицейска и спасителна работа, служебна функция и, разбира се, лоялен семеен домашен любимец. Немските овчарки са бързи, подвижни, интелигентни и любящи. Понякога обаче, с недостатъчна социализация и неглижирано обучение, те могат да станат агресивни, а характерно за породата е, че представителите й могат да нападнат изненадващо. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Тази порода с леко неясен произход е етикетирана като силно привързана към семейството си. Въпреки че външният им вид може да е леко плашещ, изчакайте за момент, за да се включи чарът на тези кучета! Френският мастиф има изключително сладко изражение, което може да ви накара мигновено да го харесате! Да, лигите може да са донякъде възпиращи, но очевидната радост на тези кучета да са около хората, компенсира дори това.

Станали особено известни, благодарение на лоялния Хачико (чийто живот е увековечен в популярния филм с участието на Ричард Гиър), големият размер и сдържаната, но силно доминираща природа могат да направят тези национални японски съкровища да изглеждат леко плашещи. 

АкитаСнимка: iStock

Ако живеете на място с по-студен климат и сте се чудили „каква порода куче да си взема?“, то Сибирското хъски със сигурност е грабнало вниманието ви. Колкото и прекрасни да са тези пухкави приятели обаче, те са известни с разрушителното си поведение, ако не им се предоставят достатъчно внимание, умствена стимулация и много разходки. 

хъски виеСнимка: iStock

Аляските маламути изглеждат като Сибирски хъскита, но всъщност те са най-старата арктическа порода. Обучението е задължително, за да се превърнат във възпитани и добре социализирани домашни любимци. Ако нямат отговорен и грижовен собственик насреща си, тяхната лоялност към човешкото им семейство могат бързо да се превърнат в агресивност.

Аляски маламутСнимка: iStock

Тоса е друга порода, създадена за боеве с кучета, забранена за отглеждане в някои страни. За представителите й се знае, че имат проблеми с агресията, които могат да се проявят, когато са сред други четириноги, особено такива от същия пол или по-малки животни. Пъргави, мускулести, умни и масивни, Тоса са отлични кучета-пазачи, но не бива да се оставят без надзор или обучение. 

ТосаСнимка: iStock

 

Виж още