Грифон на Корталс

Грифон на Корталс Снимка: Istock

Други имена

Твърдокосмест грифон, Wirehaired Pointing Griffon, Korhals Griffon, Pointing, Wirehaired Griffon, Griffon D’Arrêt a Poil Dur

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

50 см. 60 см.

Тегло

23 - 27 кг.

Живот

10 - 14 г.

История

Грифонът на Корталс е една от най-старите породи твърдокосмести птичари. Макар за негова родина да се води Франция, създател и кръстник на това куче е немският селекционер с холандски произход Едуард Корталс, който си поставил за задача да създаде нова порода, като за целта дълго време кръстосвал френски, белгийски и холандски твърдокосмести птичари, без никакви други примеси. 

Така се получили Грифоните на Корталс, а през 1872 година породата официално е призната. Днес тези кучета се срещат рядко, но са известни с развитото си обоняние, енергичност и любов към водата.

Външен вид

Куче със среден ръст, пропорционално и мускулесто. Мъжките представители на породата достигат до 60 см височина и тегло от 27 кг. Главата на тези грифони е сравнително голяма, муцуната е дълга, с почти квадратна форма. Има добре изразени „мустаци“, „брада“ и „вежди“. Ушите са високо поставени, висящи свободно, покрити с дълга козина. Очите – големи, с овална форма, с тъмножълт или кафяв цвят. Шията е дълга, гърбът широк, а гръдният кош – добре развит. Опашката се носи хоризонтално, купира се до 1/3 или ¼ от дължината си. Козината е рошава и твърда, без да е пухкава или да се завива. Нейната роля е да защитава кучето при работа в гъсти и бодливи храсти, както и да го предпазва от студ. На цвят тя е стоманеносива, с кафяви петна или кафява със сиви петна.

Характер

Темпераментно, енергично и издръжливо ловно куче с перфектно обоняние, способно да работи на всякаква местност и за лов на разнообразен дивеч. Твърдокосместият грифон е много дружелюбно, любвеобилно и предано куче, което силно се привързва към стопанина и семейството си. Смело и решително, той винаги ще ви защити, ако усети, че има някаква опасност. Най-добре се чувстват в компанията на собственика си, самотата може да ги натъжи и да повлияе на иначе веселият им, любознателен нрав. 

Dogsandcats.bg

С обучението на Грифон на Корталс няма да имате никакви проблеми – тези кучета истински се забавляват да изпълняват разнообразни команди, а вродените им интелигентност и ловни инстинкти ги правят чудесни за дресура. Най-добре е да заложите на команди, свързани с лов и носене на различни предмети – така ще задържите максимално дълго вниманието на любимеца си и той няма да се отегчи лесно. 

Здраве

Здрава ловна порода, Твърдокосместият грифон не е предразположен към генетични заболявания. Въпреки това представителите на породата могат да страдат от тазобедрена дисплазия, както и проблеми с щитовидната жлеза и очите.

Грижа

Грифонът на Корталс е енергично куче, свикнало да е навън по цял ден. Най-добре то би се чувствало в къща с двор, където ще може да упражнява „работните“ си качества на воля. Ако го отглеждате в апартамент, постарайте се да му осигурите достатъчно движение – физическата активност е много важна за представителите на породата, за да изразходват енергията си и да се чувстват добре. Дългите разходки можете да съчетаете с игри – тези кучета обичат да плуват, за тях би било истинско удоволствие да ги водите на излети в близост до езера или язовири. 

Както подсказва и името му, козината на този грифон е твърда и макар честото къпане да не се препоръчва, разресването й с подходяща четка веднъж-два пъти седмично, е задължително, за да не се сплъсти. Поне веднъж годишно е добре да го водите на фризьор, за да я подкъси. Редовно преглеждайте очите и ушите на любимеца си за възможни възпаления.

Хранене

Като всички ловни кучета, и Грифонът на Корталс не е претенциозен що се отнася до храната. Енергично куче с бърз метаболизъм, той би се радвал както на кучешка храна – гранулирана или от консерва, така и на натурални продукти. Добре е да му давате различни видове месо- пуешко, пилешко, телешко, заешко и дивеч, съчетани с източници на протеин като кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца и др. От кокалите избягвайте пилешките, забравете и за опушени или сурови месо и риба, сладко и тестени изделия, твърде горещи или студени храни.

Деца и домашни любимци

Твърдокосместият грифон е много любяща и нежна порода, която се справя чудесно с деца. Най-добре те се разбират с тези над 6-7 годишна възраст и стават първи приятели в лудориите, и игрите. С други кучета съжителстват добре, но не са подходяща компания за по-малки домашни животни поради силно развития си ловен инстинкт.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още