Поведение на кучето-майка след раждането

куче раждане Снимка: iStock

В ашето куче току-що се е сдобило с малки кутрета и всичко, което ви се иска да направите в този щастлив и емоционален момент, е да отидете и да нагушкате всички тях, нали! Да появата на новородените кученца на бял свят несъмнено е повод за празник! Но спрете за момент. Защото приоритет на домашния ви любимец в момента е да се грижи за своите малки. И не, не ви се струва – поведението на майката след раждането е променено. 

Не бързайте с изводите и притесненията обаче: след като изпълни мисията си по отглеждането на малките си, поведението на домашния ви любимец отново ще се върне към обичайното и тя ще започне да се държи като себе си. 

куче новородениСнимка: iStock

Какво да очакваме от поведението на кучето си след раждането

  • Гнездене

Майката иска да се установи и позиционира на сигурно място, заедно с малките си. За тази цел някои кучета се държат така, сякаш търсят конкретно нещо из къщата ви, като понякога може да се стигне до там, че се опитват да „копаят“ в килимите и чергите ви. 

Dogsandcats.bg

Ако забележите подобно поведение у кучето си, то това може да означава, че нещо го кара да не се чувства в безопасност. Най-добре е да оставите майката и новородените сами на тихо място, където никой няма да ги безпокои. Проверявайте ги от време на време, разбира се, но им дайте шанс да се сближат и оставете женската да приветства вашата компания, щом се почувства в безопасност и има усещането, че държи нещата под свой контрол. 

куче новородениСнимка: iStock

  • Често срещано е агресивното поведение

Може да бъде объркващо и безкрайно изненадващо да видите вашето, обикновено дружелюбно и гальовно куче, внезапно да прояви агресия към вас или околните, след като е родило своите малки. Това е често срещано поведение и се дължи на хормонални промени, които животното претърпява, когато наближава раждането на кутретата. Може да наблюдавате реакции като оголване на зъби, щракане с челюсти или дори лек лай. 

Колкото и да ви се иска да покажете новите членове на семейството си на всичките си по-близки приятели, присъствието на други хора може да стресира майката още повече. Вместо това, доведете само един или двама души, които домашният ви любимец познава добре. Проявете уважение към потребността за уединение на майката, дайте й възможност спокойно и необезпокоявано да осъществи връзка с новородените си и не забравяйте, че всички нейни реакции са инстинктивни. Включително агресията. 

куче новородениСнимка: iStock

  • Много облизване

Куче, което току-що е родило, обичайно ще се съсредоточи интензивно върху своите малки. Може да забележите, че животното облизва кутретата почти постоянно. Това поведение е абсолютно нормално и помага да се създаде връзка между майката и новородените. Отделно, по този начин се стимулира храносмилателната система на кутретата. 

  • Уриниране в дома ви

Вашето куче може да се е изтощило толкова много по време на раждането, че да ви изглежда, че сякаш е забравило хигиенните си навици в дните след раждането. Някои домашни любимци са толкова съсредоточени върху малките си, че не са склонни да ги оставят сами по каквато и да е било причина, дори да излязат навън, за да се облекчат. Вероятно ще забележите това поведение най-често през първите 24 часа, след като женската е родила. 

Щом този период отмине, можете да изведете кучето навън, за да го насърчите да се облекчи. Просто не правете продължителни разходки, а само кратка пауза за тоалетна. Така ще накарате животното постепенно да се отпусне, тъй като ще осъзнае, че колкото по-бързо свърши нуждите си, толкова по-скоро ще се събере с котилото си. 

Как да се държим с кучето си в часовете след раждането

Кучето ви има нужда от малко време насаме с новородените кутрета. Това е и най-добрият съвет, който можем да ви дадем: осигурете на майката тихо място, където да се чувства в безопасност с малките си. Проверявайте ги от време на време, но не се ангажирайте повече с кученцата, отколкото се налага. 

кученцаСнимка: iStock

Ако забележите поведение, нетипично (освен изброените по-горе) за домашния ви любимец, което индикира, че нещо не е наред, като необичайна нервност, загуба на апетит или апатичност, допитайте се до ветеринарния си лекар за съвет. Уверете се и, че майката се грижи за всичките си кутрета. Не е необичайно женската да отхвърли някои от тях след раждането, а е възможно и самото животно да не се чувства добре или майчинските й инстинкти да се появяват с известно закъснение. 

Вижте още: 

Ще отхвърли ли женската малките кученца, ако ги докоснем

Как да се грижим за женското куче след раждането

 

Виж още