Ще отхвърли ли женската малките кученца, ако ги докоснем

куче Снимка: iStock

С ъществува един отдавнашен мит, който гласи, че докосването на новородени животни ще накара майките им да ги отхвърлят. Това почти никога не е вярно и кученцата не са изключение. Всъщност, стопани споделят, че домашните любимци често са много толерантни към любимите им хора и приемат да докосват бебетата им. Въпреки това, идеята, че ако погалите новородените, това няма да накара майката да ги отхвърли не значи, че трябва да го правите безразборно. 

И тъй като съществуват различни мнения – от една страна са ветеринарните лекари, а от другата – хората, които се грижат за малките в развъдниците и в приютите, ние решихме да се опитаме да обединим техните виждания по въпроса, за да ви дадем някои основни насоки. 

кучеСнимка: iStock

Майката знае най-добре

Основното и водещо за вас трябва да бъде комфорта на майката. Ако кучето е по-скоро нервно, действа отбранително и дори – агресивно, отстъпете. В случай, че майката ръмжи и се опитва да скрие кученцата си от вас – докосването им категорични не се препоръчва. 

Dogsandcats.bg

Бъдете обективни и се замислете, че основната работа на родилката е да защитава новородените си бебета. За това – най-лесно ще ви бъде да изходите от позицията „мама знае най-добре“ и да действате спрямо поведението на женската. Така че – освен ако нямате други насоки от ветеринарния си лекар (ако, например, е имало усложнения при раждането и животното изисква специални грижи след това) – следвайте примера и четете езика на тялото на любимеца си. 

кучеСнимка: iStock

Привикване на кученцата към хората

Ако майката се чувства удобно с вас и не показва никакви признаци на стрес, когато се приближите до новородените й бебета, повечето развъдчици препоръчват да започнете внимателно да ги галите за няколко минути всеки ден до момента, в който тя за първи път ги почисти и започне да ги кърми.

Идеята е, че този ранен, нежен контакт, в последствие ще се отрази и ще помогне на палетата да свикнат по-лесно с човешките същества. А това съответно, ще направи връзката с бъдещото им семейство по-лесна и бърза. 

кучеСнимка: iStock

Подчертаваме, че това галене трябва да бъде много нежно. Pet Setпредлагат да започнете, като просто съвсем леко погалите гърба на кученцата с един пръст (показалецът, например). Спрете незабавно, ако майката прояви реакция сякаш това я притеснява. Допирът не бива да е по-дълъг от минута. И тъй като новородените все още са много уязвими към болести, не забравяйте да измиете ръцете си много добре с гореща вода и антибактериален сапун преди и след като ги докоснете. 

Как да държим малкото кученце, за да го претеглим

Общото правило е, че не бива да вдигате, държите или носите малки кученца под 3 седмици, тъй като те са с много деликатна структура и дори лек натиск (да не говорим за падане) може да ги нарани или дори – убие. 

В този случай най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, който да ви каже как безопасно да претеглите малките си. Важно е да го правите поне веднъж на ден, за да следите колко наддават малките седмица след седмица. 

кучеСнимка: iStock

Допитайте се до специалиста и относно нещата, за които да внимавате и следите, за да сте сигурни, че кученцата са здрави. До навършване на 10 дни най-вероятно ще ви се наложи да извикате лекаря в дома си или сами да подрежете малко ноктите на кученцата. Това се прави с цел да не наранят майката, докато кърми. 

Има ли нужда майката от помощта ни? 

Много редки са случаите, в които кучето-майка се нуждае от помощ от страна на стопаните си при отглеждането на малките през първите дни от живота им. Въпреки това, все пак се случва. Новородените не могат да контролират телесната си температура и трябва да сучат почти постоянно. 

Според специалистите от VCA Hospitals, през първите 10 дни е желателно те да стоят максимално време сгушени едно в друго и в майка си. Ако видите някое от палетата да стои в страни от всички между 10 и 14 ден, това е знак, че има нужда от спешна ветеринарна помощ. Може би малкото е твърде слабо или болно, за да суче. А може да му е студено и да не може да намери пътя обратно към майка си. За това се налага вие да се включите, за да спасите животинчето.

кучеСнимка: iStock

Специалистът по кучешко поведение Сизър Милън препоръчва в тези случаи да увиете малкото в одеяло, за да повишите телесната му температура, като междувременно се обадите на ветеринарния си лекар за инструкции какво да правите по-нататък. Специалистът може да ви насочи как да го върнете обратно да суче или ако това не е вариант – какво да направите в случай, че се налага да започнете спешно хранене с шише. 

Вижте още: По-добре ли е за женското куче, ако има поне едно котило

Ако женската атакува кученцата си, след като сме ги докоснали?

В случай, че майката атакува кученцата си, не мислете автоматично, че причината е, че вие сте ги погалили или докоснали. Понякога женските убиват (да, звучи ужасно, но е факт) някое от малките си, защото усещат, че е болно. Друг път майката има повече новородени, отколкото може да се справи и се стресира, чувствайки естествената нужда да намали потомството си. Не са рядкост и случаите, когато женската може да има възпаление на тъканта около гърдите и зърната си – известно като мастит, което прави кърменето на новородените твърде болезнено. 

куче майкаСнимка: iStock

Понякога смъртните случаи могат да бъдат дори случайни – неопитна майка да се търкулне върху кученцето и случайно да го задуши. Може да звучи странно, но според специалистите действително и в кучешкия свят има кучета, които просто нямат майчински инстинкт. По-често това се случва при четириноги, чиято бременност е настъпила още след първото им разгонване – те са все още твърде млади. 

Вижте още: 

Как да храним кучето си по време на бременност

Усещат ли мъжките кучета, че женската е кастрирана

 

 

 

Виж още