Приложенията на ябълковия оцет в грижите за кучето ни

куче Снимка: iStock

С поред някои хора, ябълковият оцет е чудодейно лекарство, което може да помогне при различни ситуации и проблеми. При бързо търсене в Google ще откриете, че приемането на малки количества от него се смята за ефективно лечение при… aми почти всичко! От акне и отслабване, през контролиране на диабета и дори – като средство срещу хълцане.

Ябълковият оцет е много популярен като естествено лечение за редица заболявания – от сърбеж по кожата до затруднения с храносмилането. Дали е обаче е безопасен за домашния ни любимец? И ако искаме да го приложим в грижите за кучето си – как да го направим?

кучеСнимка: iStock

Какво представлява ябълковият оцет?

Както подсказва името му, ябълковият оцет се произвежда предимно от ферментирали ябълки с добавка на мая и захар. Той е част от традиционните, нетуропатични и холистични медицински практики. Много хора вярват, че употребата му води до облекчаване на различни проблеми.

Dogsandcats.bg

Ключовото при ябълковия оцет е ферментацията. Този процес увеличава пробиотичните му качества, както и ензимите, които имат ползи за здравето ни, когато го консумираме.

 Какви са ползите от ябълковия оцет за домашните ни любимци?

Ябълковият оцет има допълнителни приложения що се касае за косматите ни приятели. И тъй като е лесен за намиране и евтин, той е предпочитан продукт от много стопани на четириноги. Вижте за какво можете да го използвате:

  • Ябълков оцет за лечение на кожата

Оцетът от ябълки е естествен начин за лечение на сърбяща кожа при кучетата. Направете разтвор в съотношение 50:50 вода/ябълков оцет и нанесете върху кожата. Можете да поставите получената смес и в бутилка с пулверизатор, за да го впръсквате редовно върху кучето си, ако често има проблеми с кожата и козината си. 

  • Ябълковият оцет като репелент срещу вредители

Ябълковият оцет може да се използва като естествен начин за отблъскване на бълхи, кърлежи и хапещи мухи. Можете да направите разтвор за впръскване в кожата (50 на 50 с вода), както и да включвате малки количества оцет в храната или водата на животното. 

Забележка: Както при всяко средство против бълхи/кърлежи, важно е редовно да проверявате кучето си за наличие на паразити – особено през месеците, когато те са най-активни. Освен това – разтворът от ябълков оцет не изключва необходимостта от външно обезпаразитяване на домашния ви любимец.

  • Ябълков оцет като почистващ препарат за уши

Можете да използвате ябълков оцет като естествен препарат за почистване на ушите на кучето си. Както и при другите локални приложения, необходимо е да смесите равни части вода и оцет. Получения разтвор нанесете върху памучен тампон и внимателно почистете ушите на домашния си любимец. Ако забележите, че вашето куче има признаци на ушна инфекция, като зачервяване или секрет, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

кучеСнимка: iStock

  • Ябълков оцет за подпомагане на храносмилането

Според някои проучвания, консумацията на ябълков оцет може да подобри храносмилането. По подобен начин, ако добавяте малко от киселия продукт към питейната си вода, увеличавате броя на „добрите“ бактерии в стомаха си. Някои стопани на четириноги вярват, че добавянето на малки количества ябълков оцет в храната/водата на кучето сутрин подобрява храносмилането му за деня и насърчава способността му да абсорбира полезните вещества от яденето си. По този начин и теглото му остава в контролираните препоръчителни норми. 

Какво казват ветеринарните лекари

Мнението на специалистите е в лек контраст с всеобщото убеждение, че ябълковият оцет е чудодеен лек за множество проблеми и заболявания. Специалистите съветват да не се вълнувате и да възлагате твърде големи надежди на резултатите от употребата на оцет от ябълки при кучетата. 

кучеСнимка: iStock

Няма много научни доказателства, които да подкрепят свойствата на ябълковия оцет като полезно домашно лекарство за четириногите. Въпреки че не е токсичен, има далеч по-безопасни и ефективни лекарства, които вашият ветеринарен лекар може да ви предпише, чрез които да лекувате различните здравословни състояния на любимеца си като ушни инфекции, алергии, разстройства на стомашно-чревния тракт, бълхи и кърлежи и тн. 

Да включим ли ябълковия оцет в диетата на кучето си?

Добрата новина е, че дори да добавите малки количества оцет като част от балансираната диета на домашния си любимец – това вероятно няма да му навреди. Но не е сигурно и до каква степен би му помогнало. 

Както при всички естествени и алтернативни лекарствени средства, употребата на ябълков оцет за облекчаване на здравословни и медицински състояния е въпрос на личен избор. Въпреки това – добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че правите всичко правилно. 

И най-важното правило – никога не давайте ябълков оцет на кучето си, който не е разреден с вода.

 

Вижте още:

5 домашни помощника в грижите за козината на кучето

5 изненадващи ползи от зехтина за вашето куче

Виж още