Пътуване с кучето за празниците

бигъл Снимка: iStock

Н якои хора свързват Коледните и Новогодишните празници със семеен уют и спокойни, задушевни вечери, прекарани около трапезата с близките хора. За други обаче, ваканционният сезон е дългоочакваното време от годината, когато идва ред да осъществят плана си за пътуване. 

Ако тази година сте решили да пътешествате с домашния си любимец за празниците, вместо да го поверите на грижите на роднини, приятели или хотел за кучета, то има някои неща, за които да помислите предварително. За да намалите до минимум възможните неприятни изненади – ние от Dogsandcats.bg решихме да съставим контролен списък с всичко, от което се нуждаете за едно по-малко стресиращо и наситено с приятни емоции преживяване. И за вас, и за четириногия ви спътник. 

куче на пътСнимка: iStock

​Без значение с какво транспортно средство пътувате – влак, автобус или кола, има някои потенциални проблеми, чиято поява можете да предотвратите. За целта:

Dogsandcats.bg

Задължителните вещи, от които вие и кучето ви ще имате нужда за предстоящото пътуване са:

 • Светлоотразителна каишка и повод
 • Купи за храна и вода
 • Храна
 • Вода
 • Лакомства
 • Торби за отпадъци за еднократна употреба

Опитайте се да се подготвите с храната поне за три-четири дни – по ваша преценка и в зависимост от мястото, където отивате. Ако предполагате, че там няма да има магазин, откъдето да се снабдите с конкретната, предпочитана от вашия домашен любимец формула – вземете по-голямо количество със себе си.

И точно, както имате куфар за вашия багаж, така е добре да сортирате всички предмети за вашия космат спътник в отделна чанта. 

 • Медальон за идентификация на домашни любимци

Без значение е дали става дума за метал, пластмаса или дърво, медальончето с идентификационния етикет на домашния ви любимец е нещо, без което не бива да тръгвате на път. Уверете се, че е здраво закрепено към каишката/нагръдника на животното. Върху него следва да присъства най-важната информация – името на кучето и телефонен номер за връзка с вас в случай, че се изгуби.

куче на пътСнимка: iStock

 • Актуална снимка

Разбира се, вероятно имате десетки или, добре, стотици – очарователно сладки снимки на домашния си любимец във вашия смартфон. Но наличието на физическа снимка, която да споделите с непознати, полицаи или служители на обществения транспорт, може да ускори всякакъв вид търсене и да помогне за по-бързото откриване на загубен домашен любимец.

Помнете – надявайте се на най-доброто, но планирайте най-лошото. 

 • Паспортът на кучето ви

В Европейския (син) паспорт за домашни любимци, който следва да сте получили още с взимането на кучето си, ветеринарният ви лекар вписва всички поставени ваксини на животното, както и вътрешното/външното обезпаразитяване. Това е най-важният документ на косматия ви приятел, който трябва да е винаги с вас по време на път. Ако кучето страда от определен медицински проблем – носете със себе си и всички останали здравни сертификати и рецепти за лекарства, които ветеринарят ви е дал. 

В случаите, когато ви предстои пътуване зад граница – проверете предварително какви са изискванията на конкретните държави при влизане с домашни любимци. 

куче на пътСнимка: iStock

 • Чисти кърпи

Винаги е добре да имате няколко кърпи, които са предназначени за използване само от домашния ви любимец. Помислете – ще прекарвате ли време на открито на плажа? Или може би ще се отдадете на походи в планината? Независимо къде сте планирали да се случи екскурзията ви, винаги е добре в раницата или плажната си чанта да имате кърпа, с която да избършете лапите на четириногия си приятел, преди да донесе порядъчно количество кал и мръсотия във вашата хотелска стая. 

Чистачките ще ви благодарят за това!

 • Любими играчки

Освен ако не сте страстни пътешественици, свикнали с нощуването на различни места, то спането на ново място винаги носи мъничко стрес. И точно, както е при хората, така и домашните ни любимци могат да бъдат обезпокоени от новата среда. За да облекчите тревожността на кучето си, можете да вземете познати за него играчки за дъвчене, плюшки или любимата му подскачаща топка за тенис. 

 • Дрехи и одеяла

Ако отивате на по-студено място или се очаква, че температурите ще паднат рязко, постарайте се да осигурите комфорт на домашния си любимец като го подготвите за неблагоприятните условия, с които той едва ли е свикнал. Сложете в багажа топла дрешка и допълнително одеяло за кучето си. За всеки случай.

куче в куфарСнимка: iStock

 • Успокояващи средства

Новите гледки, звуци и миризми могат да бъдат свръхстимулиращи за всяко животно. В най-лошия възможен прочит, може да се стигне до паническа атака, а в най-добрия – кучето може просто да изпитва носталгия по дома си. Освен познатите играчки, любимо одеяло (ако имате място в колата, директно вземете цялото легло на кучето), консултирайте се с ветеринарния си лекар относно медикаменти, които биха подействали успокояващо на четириногото в случай на превъзбуда.

И не забравяйте да се забавлявате заедно с кучето си, където и да отидете. Помислете и набележете предварително различните активности, които можете да практикувате с косматия ви приятел – за да си прекарате наистина качествено и незабравимо време заедно!

Вижте още:

Важни документи, които всяко куче трябва да има

Виж още