Разбират ли кучетата, че стопаните им са болни?

куче стопанин болен Снимка: iStock

Г рипният сезон официално е тук, а ако в момента сте болни или наскоро сте се възстановили, то може би сте забелязали известна промяна в държанието на домашния ви любимец, докато сте били на легло. Кучетата сякаш просто знаят кога стопанинът им не се чувства добре и показват подкрепата си чрез гушкане – точно, когато имате най-голяма нужда!

Как косматият ни другар разбира, че не се чувстваме добре? Независимо дали е грип или нещо по-сериозно, каква е тайната на четириногите? 

куче стопанин боленСнимка: iStock

Знае ли кучето ми, че съм болен?

Д-р Мери Бърч, сертифициран специалист по приложно поведнеие на животни и директор на програмата на Американския киноложки клуб Family Dog вярва, че кучетата знаят кога нещо не е наред със здравето на любимия им човек. 

Dogsandcats.bg

„Преди години страдах от животозастрашаваща болест. Когато се прибрах от болницата, бях на легло, когато сърцето ми започна да бие по-бързо и имах чувството, че краят е близо“, споделя тя. „Кучето ми, което дремваше кротко на мястото си в другия край на стаята, в един момент спонтанно изтича, скочи на леглото ми и сложи главата си на гърдите ми. След няколко минути кризата премине и Уин се върна в леглото си. Не знам дали близостта му има нещо общо с нормализирането на пулса ми, но е сигурно, че животното е усетило от разстояние, че нещо не е наред“, допълва тя. 

куче стопанин боленСнимка: iStock

Може би се питате (както и самите ние) – какво е усетил Уин? Въпреки че може да е изкушаващо да мислим, че домашните ни любимци имат някакъв вид шесто чувство, което им позволява да разпознават здравословните проблеми при стопаните си, има някои по-вероятни обяснения за поведението на кучето. Може би е чуло или надушило нещо необичайно? А може би е свързано с начина, по който д-р Бърч е действала, водена от емоционалното си състояние. Или пък може да е било комбинация от трите. 

Кучетата могат да надушат човешките болести

Кучетата усещат света по различен начин от хората. Например, те могат да чуват в пъти по-ясно някои звуци, които хората не могат, а и обонянието им е невероятно силно. Уин може да е доловил нещо различно в сърдечния ритъм на стопанката си, но също толкова вероятно е да е надушил нещо нередно. 

куче стопанин боленСнимка: iStock

Човешкото тяло е сложен коктейл от химикали, излъчва и миризми, които нашите кучета могат лесно да доловят. Всъщност, според едно научно изследване, четириногите са в състояние да различат еднояйчните близнаци, дори ако живеят в един дом, облечени са еднакво и ядат една и съща храна. Така че, не е чудно, че кучетата познават индивидуалната миризма на своя човек и когато тя се промени, те ще го усетят.

Така че, ако болестта промени химията на тялото ви, а питомецът ви добре знае как миришете, не би следвало да се изненадвате, когато животното реагира. Както д-р Бърч обяснява: „Като се има предвид, че кучетата могат да откриват рак, диабет и гърчове, имаме всички основания да вярваме, че домашните ни любимци знаят кога не сме добре. Болестта води до химически промени в тялото и хормоните. И те, бъдете сигурни, ще бъдат открити от изключителното обоняние на кучето ви.

Кучетата могат да разберат езика на тялото и промените в рутината ви

Но това не е всичко, на базата на което кучетата се ориентират, че здравето на стопаните им е влошено. Според д-р Бърч, домашните любимци улавят и други знаци. „Когато нормално активен човек легне на дивана по средата на деня и няма сила да върши обичайните си дейности, кучето знае, че нещо не е наред“, казва тя. 

куче болноСнимка: iStock

В зависимост от заболяването собственикът може да прояви симптоми, които кучето лесно може да забележи. Кихане, хрема, често духане на нос или стомашно-чревни проблеми – всичко това са признаци за косматия ви другар, че не сте добре. 

Както всеки, който отглежда домашен любимец добре знае, животните се учат и следят всяка стъпка в ежедневието ни. И знаят кога нещо е различно. Питомецът ви, например, може да се разтревожи, ако не го пускате навън в обичайното за разходка време, или прекарвате деня си в сън.

Домашните любимци разчитат изключително добре езика на човешкото тяло, тъй като постоянно ни наблюдават и интерпретират поведението ни. Когато се държите необичайно, е малко вероятно това да остане незабелязано от косматия ви другар.

Кучетата могат да четат човешките емоции

Не бива да забравяме и, че кучетата могат отлично да разчитат човешките емоции. Домашният ви любимец може да долови настроението в гласа ви и е вероятно да реагира по сходен начин. Четириногите могат да съпоставят настроението в гласа ви с изражението на лицето, знаейки, че щастливият глас съответства на радостно изражение. 

куче с болен стопанинСнимка: iStock

Скорошни изследвания по темата показват, че кучетата могат да използват вашето емоционално състояние, за да предскажат поведението ви и, което е по-удивително, да коригират съответно вземането на решения. Така че, косматият ви другар не обръща внимание само на езика на тялото ви, но и на настроението, в което се намирате. А кой се чувства добре, когато е болен? Вероятно четириногите могат да открият промяна в емоционалното ви състояние, когато се почувствате зле. 

Защо кучетата утешават болните хора?

И така, ако кучето ви знае кога сте болни, защо реагира точно по този начин? Искат да ви утешат или самите те търсят утеха от вас, защото смятат, че нещо не е наред и това ги кара да се тревожат? Всичко, оказва се, зависи от самото куче. И от това как реагирате на вниманието на животното.

А може би кучетата просто обичат да ни карат да се чувстваме добре. Домашните любимци могат да усетят промените в телесната химия на човек, които са в резултат на тяхното присъствие и да бъдат възнаградени само от това.

куче с болен стопанинСнимка: iStock

„Собствениците на терапевтични кучета често споделят, че техните питомци изглежда познават човека в стаята, който има най-голяма нужда от тях“, казва д-р Бърч. Специалистът допълва: „Когато едно куче се доближи до някой, който е болен или депресиран, то може да усети ниските нива на хормони като окситоцин, допамин и серотонин. 

Проучванията показват, че галенето на куче може да намали кръвното налягане на човек, а е доста вероятно домашният му любимец да усеща, че това го кара да се чувства по-добре. 

Вижте още: 

4 oпасности за кучето ни в дъждовно време

Може ли кучето да хване нашата настинка

Виж още