Разбират ли се Хъскитата с деца?

Сибирско хъски Снимка: iStock

С ибирските хъскита са повече от просто сладки домашни любимци! Под целия този пух се крие уникална личност, която заслужава да й се обърне повече внимание. Особено ако планирате да добавите такова куче към семейството си, което включва малки деца, пишат от DailyPaws.

Кое прави едно куче подходящо за отглеждане с деца?

Какво имаме предвид, когато казваме, че едно куче „се разбира с деца“ или е „подходящо за семейства“? В общия случай това включва породи, чиито представители се отличават със сравнително по-спокоен нрав. Следователно, четириноги, чието поведение може да бъде по-буйно или непостоянно, които са склонни към тревожност или се стряскат лесно, както и тези, при които има по-силно изявен защитен инстинкт не са идеален избор за дом с деца. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Любопитен факт е, че голяма част от кучетата, които са подходящи за отглеждане с малчугани, най-нежните и спокойни кучета са някои от най-големите породи, пишат от Американския киноложки клуб. И все пак, размерът има значение (представете си за момент как 60-килограмово куче се опитва да играе на дърпане на въже с малко дете...). За това и средните породи по своята също не са лош избор за дом с деца. При тях обаче се налагат някои допълнителни предпазни мерки и постоянно наблюдение, за да се смекчат неволните щети. 

Dogsandcats.bg

Подходящи ли са Сибирските хъскита за отглеждане с деца?

Хъскитата са дружелюбни и привързани кучета, които могат да съжителстват без проблем с деца. Въпреки това бъдещите собственици е добре да знаят, че представителите на породата могат да бъдат шумни и изискват доста упражнения (кратка разходка около блока не е вариант). 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Разбират ли се Хъскитата с малчуганите?

Хъскитата са големи и енергични кучета с добродушен, любящ, привързан и приятелски настроен темперамент. Тъй като обичат човешка компания, можете да бъдете спокойни, че домашният ви любимец искрено ще се наслади на времето, прекарано с децата ви.

Интелигентност и интуиция

Сибирските хъскита са невероятно умни, а поради целите на отглеждането им, у тях се е изградила силно интуитивна личност. Обръщайки внимание на невербалните сигнали и езика на тялото, тези четириноги бързо ще разберат, че си имат работа с деца и автоматично ще коригират поведението си. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Самите Хъскита са гигантски деца

Е, нещо като. Хъскитата с радост се отдават на много от дейностите, предпочитани от хлапетата, като тичане, теглене и гонене. Като допълнителен бонус, те обичат и игрите във водата. 

Хъскитата са кучета-компаньони, а не кучета пазачи

Докато някои Хъскита са повече от отдадени да защитят храната си, по-голямата част от представителите на породата не са особено полезни като кучета-пазачи. Въпреки че едва ли ще предпазят дома ви от натрапници, успокояващо е да знаете, че не се налага да се тревожите от прояви на защитно поведение по посока на децата ви. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Добри ли са Хъскитата около бебета?

Да, обикновено Хъскитата се държат много добре, когато в дома има бебе. Като се има предвид вродената вокалност на представителите на породата, подгответе се, че е възможно да има доста „общуване“ под формата на лай и скимтене. 

Важно: Дори и да сте сигурни, че домашният ви любимец е най-дружелюбното и добро куче, което искрено обича детето ви, не бива да забравяте, че то може да се превъзбуди и да го нарани без да иска. За това никога не бива да ги оставяте без надзор. 

В заключение, Сибирското хъски е страхотно семейно куче, което има чудесни качества, когато става въпрос за живот с деца, включително бебета. Но както домашният ви любимец, така и малчуганите ще трябва да е научат на общуване, обучение, време и търпение, за да се изгради помежду им здрава и безопасна връзка. 

Вижте още:

5 любопитни факти за Сибирското хъски

 

Виж още