Как кучетата виждат екрана на смартфона ни

куче Снимка: iStock

К учетата са удивително любопитни и всичко, свързано с любимите им стопани представлява интерес. Но има неща, които косматите ни другари просто не разбират. Ако сте собственик на домашен любимец, вероятно сте обмисляли да направите видео разговор (тип Face Time) в даден момент (не се преструвайте, знаем, че ви е минавало през ума!), когато сте били на почивка, екскурзия или командировка далеч от четириногия си другар. Но дали това е възможно и може ли кучето ви всъщност да ви види?

Краткият отговор е – вероятно не. Въпреки че няма как да сме напълно сигурни за всичко, което кучетата ни могат или не да разберат, изглежда, че те не осъзнават, че е възможно да общуват със собствениците си чрез екран. Или поне – със сигурност не и чрез дисплея на смартфона им.

кучеСнимка: iStock

Кучетата разпознават ли стопаните си на екраните на телефоните?

За щастие, до момента са проведени множество експерименти и проучвания, резултатите от които хвърлят известна светлина относно това как кучетата обработват информация на малък екран. 

Dogsandcats.bg

Учените се обединяват около тезата, че

четириногите осъзнават, че гледат лицето на човек на дисплея пред себе си, но не разпознават, че това е техният собственик. Явно реалистичният размер е важен за визуалното възприятия на кучетата и това кой е техният човек – малко лице на дисплея на смартфона, просто не отговаря на тяхната представа. 

Изследователите са открили още, че докато четириногите осъзнават, че гледат лицето на човек на екрана пред себе си, стимулът не е достатъчен, за да разпознаят, че това от другата страна е техният стопанин. Реалистичният размер има значение, ако той не отговаря, вие се превръщате просто в нещо малко, побрано в кутия. 

Кучетата разпознават ли собствениците си на телевизионния екран?

Някои домашни любимци са в състояние да разпознаят собствениците си, когато се сблъскат с тяхно изображение, гледащо ги от телевизионния екран. Те обаче не осъзнават къде точно се намират стопаните им. Често животните с любопитство душат телевизора или проверяват зад него, явно озадачени дали „останалата“ част от човека им е там. 

кучеСнимка: iStock

Освен това, изтъкват изследователите, изглежда, че тази способност не е типична за всички кучета. Някои четириноги са по-добри в идентифицирането на изображения от ТВ екрана. И преди сме говорили, че и резолюцията на самия телевизор има значение. 

По-модерните телевизори с по-висока разделителна способност е по-вероятно да доведат до реакции от страна на домашния любимец при вида на собственика му, отколкото по-старите с по-ниска разделителна способност.

Могат ли кучетата да разпознават собствениците във видеоклипове и снимки?

Вашето куче вероятно може да вижда неподвижни снимки на телефона ви, но видеоклиповете са друга история. Това е така, защото има нещо, наречено чувствителност към треперене, което влиза в игра в тази ситуация. 

Чувствителността към треперене е скоростта, с която окото на животното може да записва изображения и да възприема движение. При четириногите тази чувствителност е по-висока спрямо тази при хората. Това, на практика означава, че видеоклиповете на смартфона ви вероятно просто изглеждат в очите на кучето ви като куп безсмислени фигури и светлини. И вероятно домашните ни любимци ни смятат за доста глупави, защото намираме тези неща за забавни (А може и донякъде да са прави, поне за 90% от клиповете в мрежата!).

кучеСнимка: iStock

Ако трябва да обобщим дали косматите ни приятели виждат изображения на екрана на телефона ви, отговорът би бил категорично „може би“ – що се отнася до неподвижни снимки и категорично „не“ за видеоклипове

Съжаляваме, но скоро няма да имате възможност да проведете видео разговор с кучето си, колкото и да ви липсва то. Въпреки това, четириногите са изключително умни, така че – все пак дайте лакомство на кучето си, дори и да не намира любимото ви клипче за толкова смешно, колкото и вие!

 

Вижте още:

Защо кучетата харесват пискливи играчки

Виж още