Може ли кучето да получи паник атака

куче страх Снимка: iStock

А ко някога сте преживявали паническа атака, то добре знаете, че чувството може да бъде страшно и изтощително – в самия момент на случването й, а в дългосрочен план – да бъде травмиращо, оставяйки болезнен спомен за преживяното. Този сериозен епизод на тревожност при хората често се представя и като сърдечен арест. Но дали нашите домашни любимци могат да изпитат същото чувство като нас? 
Американският киноложки клуб, цитирайки Ерин Аскеланд, експерт по здравето и поведението на животните в Camp Bow Wow, са на мнение, че е съвсем възможно кучето ни да изпита пристъп на паник атака. Според специалистите, това означава, че

косматият ви другар може да усети едновременно чувство на страх и тревожност, като комбинацията между двете може да предизвика физическа реакция. 

Д-р Линда Саймън, ветеринарен хирург и консултант за FiveBarks е съгласна с тази теза, споделяйки: „Като ветеринари, през последните години ние научаваме все повече факти около кучешката тревожност. Много от домашните любимци изпитват безпокойство, въпреки че колко силно това им се отразява – в краткосрочен или дългосрочен план – към този момент е трудно да се прецени“. 

Dogsandcats.bg

куче страхСнимка: iStock

Какво причинява паника у кучетата?

Няколко са нещата, които могат да накарат едно куче да изпадне в паника. Атаките при домашните любимци могат да се случат внезапно и без видима причина, но най-често се отключват от хроничен стрес, твърдят специалисти. 

Има и някои фактори, които засилват обичайната тревожност у четириногите. Например, куче, което не обича да се вози в кола, може да започне да изпитва безпокойство още, щом вратата на гаража се отвори или стопанинът му вземе ключовете в ръката си – това са все сигнали, че предстои пътуване. 

Повечето кучета се справят добре с безпокойството си и то се изразява само чрез кратки изблици по време на стресови събития, като пътуване до ветеринарния лекар или среща с друго агресивно куче. Този вид тревожност е нормален и е свързан с реакцията „бий се или бягай“, след което, когато стресорът бъде премахнат, животните бързо се успокояват, коментира д-р Саймън.

куче страхСнимка: iStock

Някои кучета обаче, изпитват постоянна тревожност и могат да се стресират от неща, които не притесняват други техни себеподобни. Ежедневни неща като шума от трафика или техният собственик, който отсъства по цял ден, може да се окажат „в повече“ за тези четириноги и да не са в състояние да се справят. Именно тези домашни любимци са предразположени към епизод на тежка тревожност или „пристъпи на неконтролируемо безпокойство“. 

Какви са знаците, за които да внимаваме?

Паническата атака при кучетата може да се прояви по различни начини. Някои от сигурните индикатори, че нещо с косматия ви спътник не е наред, които може да забележите, са: 

 • Повишена сърдечна честота
 • Треперене
 • Тежко дишане и запъхтяване
 • Треперене
 • Повишено слюноотделяне
 • Неволно уриниране
 • Диария
 • Повръщане
 • Опит на кучето да се скрие
 • Копаене на дупки (в дома ви – в килима)
 • Уши - плътно назад, глава – надолу и опашка, издърпана надолу между краката

Всички тези признаци могат да бъдат предизвикани от различни неща, но гръмотевичните бури и фойерверките са две от най-честите от тях. 

куче страхСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата се страхуват от гръмотевици

Как можем да помогнем на куче с паническа атака?

Първо – опитайте се да останете максимално спокойни. Вашата енергия може да повлияе на това как се чувства домашният ви любимец. Елементи за облекчаване на стреса като жилетки за безпокойство (продават се в зоомагазините), успокояващи добавки и феромони също се препоръчват.

Пренасочването на вниманието също е метод, който много стопани използват за облекчаване на стресови ситуации при домашните си любимци. Можете да ангажирате кучето като поиграете с любима играчка или да смените мястото – например, стаята в къщата, двора или дори да излезете на разходка. Някои четириноги може да се нуждаят от тихо място, където да се уединят, за да възстановят вътрешния си покой. За това се препоръчва леглото на животното да е поставено в максимално тиха стая, където да не присъстват основни стимули (като шумове, ярка светлина, много хора, други животни).

куче страхСнимка: iStock

Вижте още: 10 често срещани кучешки страхове и фобии

Ако това не е паническа атака, тогава какво е това?

Ако можете да изключите пристъпите на паника, но вашето куче все още проявява тревожно поведение, това може да е признак на физическа болка или определено заболяване – включително припадъци и епилептични състояния. За това е много важно да се консултирате с ветеринарния си лекар в случай, че не можете да свържете поведението на животното с някакъв очевиден стресов фактор като буря или среща с нови хора, например. 

Освен това, ако домашният ви любимец се държи странно, но не смятате, че това състояние се дължи на определена негативна емоция, която изпитва, може да се касае за натравяне. Д-р Симор обяснява, че вещества като никотин (който се намира в цигарите), кофеин и теобромин (в шоколадовите бонбони), могат да действат като стимуланти, които да причинят симптоми, подобни на паническа атака. 

куче страхСнимка: iStock

Независимо дали се касае за пристъп на паника, тревожност или стрес, ако се научите да разпознавате факторите, които задействат поведението на безпокойство у домашния ви любимец, това ще ви помогне да съумеете да избегнете по-голяма част от ситуациите, които ги предизвикват. Бъдете спокойни и не забравяйте да направите каквото можете, за да се чувства косматият ви другар максимално сигурен и защитен.

Виж още