10 породи кучета, които понасят най-зле самотата

лабрадор Снимка: iStock

М ного искате да си вземете куче, но ви се налага да пътувате и да отсъствате често от дома си? Може би сте се запитвали: „Кои породи страдат най-силно от тревожност при раздяла?“. И това, бихме добавили, е съвсем резонен и логичен въпрос, който трябва да си зададете, ако редовно ви се случва да сте далеч от дома си. 

Има породи, на чиито представители стрестът от самотата се отразява в по-голяма степен, отколкото това се случва при други. При тях безпокойството при раздяла бързо може да прерасне в лошо поведение, включващо унищожение на личните ви вещи и имущество. Това състояние може да отключи и различни здравословни проблеми при четириногото, най-често – разстроен стомах и диария. 

куче тъжноСнимка: iStock

Ако често ви се налага да пътувате, да се спрете на куче, при което не е проблем да остане само и е по-малко вероятно да изпитва безпокойство при раздяла, е разумният избор.

Dogsandcats.bg

Така ще сте спокойни, че косматият ви другар ще се чувства по-комфортно, когато не сте наоколо. И ще си гарантирате, че домашният ви любимец няма да се налага да изживява цялото лаене, хленчене, скимтене, лигавене или разрушително поведение винаги, когато отсъствате. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме заедно 10 породи кучета, чиито представители са известни с това, че не понасят добре самотата. Разбира се, това в никой случай не означава, че не се наслаждават максимално на времето, прекарано с любимия си човек!

Красиво и дружелюбно куче, Лабрадорът има игрив темперамент, който може значително да пострада, ако го оставяте често сам у дома. Склонни към прояви на безпокойство при раздяла и поведенчески предизвикателства, тези популярни семейни кучета като цяло имат спокоен характер. Въпреки това, именно социалната им страна страда най-силно, ако бъдат оставени сами за дълги периоди от време. 

лабрадорСнимка: iStock

Известни като едни от най-интелигентните в кучешкия свят, тези кучета бързо могат да се отегчат, ако не им бъде предоставена достатъчна умствена стимулация. Или ако стоят дълго време сами, например. Високоенергийни кучета, те имат нужда от ежедневни упражнения и физическа активност. Оставянето им сами бързо може да доведе до скука, тревожност при раздяла и разрушително поведение.

Бордър колиСнимка: iStock

Кучета-компаньони, селектирани и развъждани, за да прекарват много време със своите човешки семейства, Кинг Чалз шпаньолите не обичат да ги оставяте сами за по-дълъг период от време. Те могат да започнат да изпитват безпокойство, а и при тях има тенденция към развитие на по-тревожно поведение като цяло, включващо лай и други проблемни навици.

кучеСнимка: iStock

Малки снопчета чиста енергия – така наричат тези симпатяги, които сякаш нямат умора. Истината е, че Джак Ръселите се отегчават лесно и се нуждаят от много забавления и игри, съчетани с достатъчна физическа активност, за да се „изморят качествено“. Ако наоколо няма човек, който да ги държи ангажирани, те могат да причинят на дома ви изненадващо големи щети за малко куче.

кучеСнимка: iStock

Работни кучета, които се справят най-добре, когато са във физически и психически стимулираща среда. Оставени сами, те могат да се отегчат бързо, а това да доведе до поява на безпокойство. Подобно на ретривърите, темпераментът е това, което прави Немските овчарки по-податливи на тревожност при раздяла. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Австралийските овчарки са едни от най-активните кучета в класацията ни, които се справят най-добре, ако са заети с нещо. Ако не получат достатъчна физическа активност и не съумеят да изразходват енергията си, не е изключено да започнат да страдат от безпокойство. 

Австралийска овчаркаСнимка: iStock

Малки и сладки кученца, популярни като верни компаньони, Бишоните процъфтяват само, ако тяхното човешко семейство е наоколо. Оставени сами, те могат бързо да се отегчат и да изпитат сериозен дистрес, чувствайки се изоставени. 

бишон фризеСнимка: pixabay.com

Визлите са ловни кучета, развъждани, за да преследват плячка – редом до стопаните си. Социални животни, те се справят зле сами. Ако не са заети с нещо, без достатъчна физическа активност и без семейството си наоколо, те бързо стават неспокойни и стресирани.

визлаСнимка: iStock

Друга ловна порода, чиито представители са активни и за подходящи за стопани, които водят динамичен начин на живот или спортуват редовно. Оставени да скучаят твърде дълго, те могат бързо да се отегчат.

Красиви и пухкави домашни любимци с нежен темперамент и отглеждани като кучета-компаньони, тези пудели се нуждаят от вниманието и обичта на своето човешко семейство. Ако не ги получат, това може да ги натъжи много, да им причини дистрес и значително безпокойство при раздяла. 

пудел в паркаСнимка: iStock

Ако търсите породи кучета, чиито представители имат по-ниски нива на тревожност при раздяла, може би е добре да избягвате гореизброените и да се насочите към Басет, Френски булдог, Малтийска болонка или Грейхаунд. Тези четириноги са по-малко склонни да страдат от дистрес, когато се налага да прекарват време сами.

 

 

 

 

Виж още