С куче в градския транспорт

куче в автобус Снимка: iStock

А ко не разполагате с кола или живеете в голям град, където паркирането е проблем, то градският транспорт е част от обичайната ви рутина. А да включите домашния си любимец в нея може да е наистина забавно и за вас, и за него! 

Кучетата обичат нови миризми, а вроденото им любопитство ги кара да преживяват всяко пътуване с автобус като истинско приключение. Независимо дали искате да отидете до близкия парк или квартал, градският транспорт може да бъде лесен начин за достъп до множество пространства, подходящи за разходка за вас и кучето ви. 

Има обаче някои неща, за които да помислим и да се подготвим преди да се качим с косматия ни приятел в автобуса, трамвая или метрото.

Dogsandcats.bg

Градският транспорт не е за всяко куче

Точно както някои хора не понасят да пътуват на дълъг път с автобус, а други могат да издържат само във влак без да им стане лошо, така и не всички кучета възприемат пътуването с градски транспорт като забавно преживяване. За някои четириноги то може да бъде стресиращо, объркващо и дори – тревожно, будещо безпокойство и уплаха. Важно е, особено ако ви предстои по-дълго возене, да прецените към кой тип спада вашето куче. Освен психическото, понякога и здравословното състояние на животното не позволява возене с обществен транспорт – след операция, например. Преценете добре ситуацията.

куче в автобусСнимка: iStock

Какво да имате предвид, когато пътувате в градския транспорт с кучето си

На първо място – винаги проверявайте дали във вида транспорт, с който искате да пътувате, приемат кучета. Не мислете за това като за даденост, защото има фирми, където домашните любимци на са добре дошли. Или има определени правила, свързани с превозването им, които ще се наложи да спазите.

В България за превозването на куче в градския транспорт трябва да знаете

Превозването на куче в различните видове обществен транспорт на територията на страната е разрешено, стига то да е регистрирано съгласно нормативната уредба, а вие като негов стопанин да носите необходимите му документи (паспорт), както и – да му купите и валидирате билет.

В превозното средство сте длъжни да държите кучето си на къс повод. В някои случаи – и с намордник. 

Ако контрольор ви поиска документите и билета на кучето за проверка, сте длъжни да ги предоставите.

Правилата за превозване на Куче водач на незрящи хора в градския транспорт са малко по-различни. Те включват:

1. Кучето водач на незрящи хора пътува безплатно.

2. Ако кучето водач е все още в процес на обучение, отново пътува безплатно. Важно е да предоставите ветеринарно-медицинския му паспорт за проверка, както и карта, която удостоверява статута му, заверена в Столична община.

Избягвайте пиковите часове

Времето от деня, когато планирате да се случи пътуването с градския транспорт заедно с кучето ви е определящо за комфорта и на двама ви. Винаги е по-лесно и по-приятно да пътувате в автобус, когато общественият транспорт е по-малко натоварен. Задръстванията, тълпите и блъсканицата могат да бъдат стресиращи за животните.

Не забравяйте, че:

  • Вие носите отговорност 

Ваша задача е да държите кучето си под контрол по всяко временезависимо дали сте в градския транспорт или на спирката, чакайки го.

  • Не всеки обича кучета толкова, колкото ние

Понякога може да попаднете на някой, който няма желание да седи до вас и кучето ви. 

куче в автобусСнимка: iStock

Какво да вземете със себе си

Когато пътувате с кучето си в обществения транспорт, важно е да вземете някои основни неща, от които домашният ви любимец може да се нуждае като:

  • Вода

Общественият транспорт в повечето случаи е задушен, а през топлите месеци – направо горещ, за това е важно да имате под ръка вода, както и нещо като купичка/чаша, в която да я сипете.

  • Кучешки торби за почистване

Рядко може да се случи на кучето да му се доходи по голяма нужда в градския транспорт. В повечето случаи то може да свърши тази работа почти веднага, след като слезе от него. Във всички случаи обаче, ви трябват пликчета, с които да почистите след любимеца си.

  • Лакомства

 Ако ви предстои по-дълго пътуване, може би не е лоша идея да вземете пликче с любимите лакомства за домашния си любимец. Същото важи и за храната му – ако ви предстоят повече от 6-7 часа на път. 

Припомнете основните команди

Ще ви бъде далеч по-комфортно и спокойно да се возите с домашния си любимец в градския транспорт, ако сте спокойни, че той е усвоил основните команди като: „Седни!“, „Стой!“ и „Мирно!“. Ако ви предстои по-дълъг път – направете няколко опреснителни тренировки навън, за да затвърдите уменията на любимеца си. 

Не забравяйте, че само ако тренирате кучето си, докато е още малко, ще сте спокойни, че ще бъде добре възпитано като зряло и съответно – можете да го взимате с вас на повече места без да се тревожите за поведението му! 

куче в автобусСнимка: iStock

Градският транспорт е място, изпълнено с много нови шумове, лица, миризми и звуци, които са безкрайно интересни за домашния ви любимец. За това – не се притеснявайте да се повозите с него в метрото или автобуса, стига преди това да сте си „написали домашното“ относно възпитание, команди и най-вече – да сте сигурни, че животното се чувства добре, а не се стресира излишно. 

 

Вижте още:

Защо е важно да тренираме кучето си

5 основни команди, на които да научите кучето си

Виж още