С куче в офиса

куче Снимка: iStock

Р аботата в офиси и споделени пространства, където допускат домашни любимци, за щастие на косматите ни приятели, става все по-често явление. Ако и вие имате късмета да сте на място, където – ако се появи възможност, можете да вземете кучето със себе си, това със сигурност е добра новина за кучето ви – ще прекара цял ден с любимия си човек, на ново място и обградено от вниманието на колегите ви. Дали обаче нещата стоят точно така за самите вас? 

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви някои въпроси, които да си зададете, преди да вземете четириногото с вас в офиса.

  • Моето куче социализирано ли е достатъчно, за да го взема със себе си?

Това е може би най-важният въпрос. Дали домашният ви любимец се разбира с други кучета и хора, особено такива, които не е срещал преди? Ако отговорът е да, следващият въпрос е дали има четириноги или ваши колеги, с които животното не се разбира. Факт е, че някои животни реагират по-добре и са по-спокойни в компанията на жени, отколкото на мъже. Други пък стават тревожни, ако около тях има хора с униформи или шапки, например. Някои кучета обичат да играят със себеподобни с техния размер, но се страхуват от по-големите. 

Dogsandcats.bg
  • Някой от колегите ви има ли страх или алергия към кучета?

Ако споделяте работното си място с различни хора, има вероятност да срещнете през деня някой, който може да има алергия или да се страхува от кучета. За това – добре е първо да проведете малко проучване, дори и да не сте близки с всички, с които работите в едно пространство, все пак ги попитайте за тези неща, преди да доведете домашния си любимец. 

кучеСнимка: iStock

Дори и да има такива случаи – това не значи непременно, че никога не можете да вземете косматия си приятел със себе си. Помолете ги да ви държат в течение и си отбележете предварително дните, в които те няма да са в офиса. 

  • Мога ли да се доверя на колегите си с моето куче?

Това е обратната страна на това дали е безопасно за вашите колеги кучето ви да е около тях. Тук следва да се замислите дали е препоръчително да оставяте домашния си любимец около тях?

Осъзнаваме, че звучи малко зловещо – сякаш някой ще нарани или отвлече кучето ви, нали? Всъщност, визираме напълно различен вид опасност. А именно – дали колегите ви ще спазват вашите правила или ще създадат лошо поведение у животното

Замислете се – има ли сред хората в офиса ви такива, които не биха се поколебали да дадат на домашния ви любимец лакомство в минутата, в която излезете от стаята? Или може би такива, които с готовност ще споделят (въпреки изричната ви забрана) обяда си с животното?

кучеСнимка: iStock

Запомнете: Всичко, което кучето ви похапне в офиса и не е част от обичайното му меню, може да доведе до разстроен стомах в края на деня. И вие сте тези, които ще трябва да се погрижат за последиците от почерпките. За това се уверете, че колегите ви знаят и имат (поне) намерение да спазват създадените от вас правила.

Достатъчно удобно ли е за кучето в офиса ми?

Да обърнем внимание и на практическите съображения. Ако работите в споделено работно пространство („Соworking space”), където допускат домашни любимци, то няма за какво да се тревожите. Обикновено тези места има двор, мека мебел и други кътчета, където домашният ви да се чувства спокойно и уютно. 

Ако офисът ви е с отворен план обаче, това може да се окаже известен проблем. Особено ако кучето ви обича да се скита. А, като говорим за скитане – колко врати има между вашето бюро, които ви делят с улицата навън? И има ли тенденция да остават често отворени?

кучеСнимка: iStock

Най-лесно би ви било да спазвате следното правило: Ако оставите кучето си свободно в офиса и се отдалечите за пет минути, има ли реален шанс то да избяга или излезе навън, докато се върнете?

Друго нещо, което е добре да имате предвид, е трафикът във вашата работна зона – каква е вероятността домашният ви любимец да реагира на него и как – развълнувано, агресивно или спокойно? И накрая – можете ли да оставите четириногия си приятел сам без проблеми? Ще остане ли кротък или напротив – ще започне да лае, хленчи или да отвлича вниманието от работата ви по друг начин?

  • Имате ли често работа извън офиса?

Склонни ли сте да прекарвате част от времето през работния си ден на едно или две места? 

  • Налага ли ви се да сте в движение? 

Ако работите в офис и стоите предимно на бюрото си, това е много по-добър вариант, отколкото ако ви се налага да обикаляте по етажите на сградата по няколко пъти на ден. Освен ако, разбира се, не е позволено да разхождате кучето с вас. 

кучеСнимка: iStock

  • Включва ли работният ви ден много срещи?

Ако е така, как би се отразило това на домашния ви любимец? А и на самите вас – дали ще сте по-разсеяни, не е ли възможно да се съсредоточавате по-трудно, ако трябва постоянно да мислите дали косматият ви приятел се чувства добре?

Трябва ли да шофирате много като част от работните си ангажименти?

Ако е така, какви са вашите възможности? Можете ли да оставите кучето си безопасно (и спокойно) в офиса си или да го вземете със себе си за разходка? Ще се наложи ли да се уговорите с някой от колегите си (и има ли с кой), за да го гледа във ваше отсъствие?

И една малка подсказка: Ако отговорът на последния въпрос е „Да“, тогава вероятно не е добра идея да водите кучето си на работа – без значение колко голямо желание има някой от колегите ви. В крайна сметка – домашният ви любимец е ваша отговорност. 

кучеСнимка: iStock

Честният отговор на тези въпрос ще ви даде добра представа за това като цяло дали е добра идея да водите кучето си на работа с вас. 

Възможността да вземем домашния любимец с нас на работа е може би едно от най-големите предимства за собствениците на четириноги при съвременния офис.

За да бъде всичко максимално безопасно и без стрес – струва си да отделите време, за да обмислите и планирате внимателно нещата. 

Виж още