Спят ли големите кучета повече от малките

куче спи Снимка: iStock

В секи стопанин на домашен любимец добре знае, че кучетата обичат да си подремват. При това – много! Факт е, че четириногите ни другари прекарват голяма част от деня си в сън, но има и друга интересна подробност, която не убягва на собственици и ветеринарни лекари. А именно – че по-малките и енергични животни като Чихуахуа или Йоркита, например, спят по-малко спрямо по-едри кучета като Мастиф или Немска овчарка. Дали това действително е вярно? И имат ли дребосъците по-малка нужда от дрямка в сравнение с по-големите си, внушителни събратя?

кучеСнимка: iStock

От колко сън се нуждаят кучетата?

Количеството сън, от което се нуждае вашето куче, зависи от неговата възраст, порода и общо здравословно състояние. Средно четириногите спят от 12 до 14 часа на ден. Кутретата и възрастните домашни любимци се нуждаят от още няколко часа отгоре, прекарани в сладка дрямка. 

Вижте още: От колко часа сън се нуждае кучето ни

Dogsandcats.bg

Навици за спане на кучета

Когато ние си легнем, често ни отнема известно време, за да се унесем и заспим дълбоко, за да се почувстваме на сутринта действително отпочинали. Моделите на сън при кучетата включват по-кратки сесии с къси вълни и по-бързо изпадане в REM фазата (на дълбок сън), а останалите им навици, свързани с дремването също са доста различни от нашите. 

куче спиСнимка: iStock

Интересен факт е, че на човек са му необходими около приблизително 90 минути, за да влезе в дълбокия период на съня, докато при кучетата това се случва след 20 минути, а понякога – и по-малко. Това е и една от причините, поради които хората обикновено спят повече часове наведнъж, отколкото разкъсано през целия ден, както го правят кучетата. 

И макар да изглежда, сякаш домашният ви любимец спи всеки път, когато го погледнете, през повечето време той е в нещо като полудрямка. Общият модел обикновено включва животното да спи на по-къси интервали през деня и през нощта. Освен това домашните ни любимци се будят от дълбок сън по-лесно, отколкото хората. Така че, дори да ви изглежда сякаш косматият ви другар е дълбоко заспал, той може да се сепне за секунди – в случай, че чуе, че някой кара колело на тротоара пред дома ви, например.

Големите породи кучета и сънят

Има някои доказателства, които предполагат, че големите породи кучета спят повече, отколкото малките. Въпреки че те са ограничени, тъй като няма много проучвания по темата. Ветеринарните лекари като цяло обаче са съгласни, че по-едрите четириноги имат нужда от повече метаболитна енергия, за да са в добра форма. И респективно се нуждаят от повече сън, за да се възстановят след като са били активни. 

Кучетата от големи породи като Мастиф или Санбернар са склонни да дремват много повече спрямо други, по-дребни четириноги. Това най-вероятно е пряко свързано с огромния им размер. По-малките четириноги или така наречените „кучета за скута“, като Чихуахуа, например, не изразходват толкова енергия при движение, така че нямат нужда от по-дълго възстановяване чрез сън.

куче спиСнимка: iStock

Размерът на кучешкия мозък и съня

Не само породата има отношение към това колко ще спи едно куче. Науката е достигнала до някои интересни резултати, когато става въпрос за размера на животните и съня. По принцип, големите бозайници спят по-малко от малките, тъй като дребосъците (мишките, например) имат много по-бърз метаболизъм и съответно – необходимост да се хранят по-често. От друга страна по-големите бозайници имат по-дълги цикли на сън. 

Прекомерен сън

Трудно е да определим кога един домашен любимец спи твърде много, тъй като има различни фактори, които влияят върху това от колко часа почивка има нужда отделното четириного. Въпреки това, експертите предлагат да разгледате по-отблизо цялостното здраве и поведение на вашето куче, в случай, че то спи повече от 15 часа на ден. 

куче спиСнимка: iStock

Наблюдавайте дали животното изглежда здраво, щастливо и активно през останалите 9 часа. Ако всичко ви изглежда нормално, значи няма защо да се тревожите, дори на лице да имате прекомерен сън. В случай, че кучето се държи летаргично, докато е будно, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Това е задължително и ако отглеждате по-възрастен домашен любимец. 

Работещите животни, като овчарски или ловни кучета, естествено ще трябва да спят по-често от домашните компаньони. Не бива да забравяме и, че четириногите се приспособяват лесно към графика на хората, с които живеят и са склонни да си дремват винаги, когато не им се обръща внимание. Ако вие сте будни и се занимавате с нещо, доста вероятно е кучето да иска да е около вас и да се опитва да участва в заниманията ви.

куче спиСнимка: iStock

Има различни доказателства, които предполагат, че

действително големите кучета спят повече от малките. Това е така, защото те имат нужда от повече метаболитна енергия, за да поддържат големите си тела. Въпреки това – нуждите на всяко четириного варират в зависимост от възрастта, породата и количеството физическа активност, която получава.

Ако домашният ви любимец е физически активен през деня, това може да означава, че се нуждае от повече почивка. И обратното също е вярно – ако няма кой знае какви занимания през деня, то животното няма да има такава необходимост от дрямка. 

 

Вижте още: 

Защо кучето е неспокойно през нощта

Какво ни казва позата, в която спи кучето ни

Виж още