Създаване на нощна рутина за тоалетна на малките кученца

кученце Снимка: iStock

Д омашното обучение може да бъде трудна задача за всеки стопанин на домашен любимец без опит. А дори и да изградите последователна рутина през деня, която да протича гладко (поздравления за което!), какво да кажем за нощния график на косматия ви другар?  

За щастие на хората, четириногите нямат нуждата да ходят до тоалетна толкова често през нощта. Така че не е нужно да ставаме на всеки час, за да изведем на кратка разходка питомеца си. Въпреки това, добре е да се създаде определена рутина, свързана с нощния сън на животното. Опитайте плана по-долу и ще видите, че ще спечелите повече часове спокоен сън и едно по-спокойно, отпочинало и заредено с енергия за нови бели кученце!

кученцеСнимка: iStock

  • Включете една последна разходка за тоалетна преди лягане

Точно преди да си легнете, дайте на кученцето последен шанс да отиде до тоалетна. Вероятно, особено ако за целта събудите животното, то ще бъде леко сънено, ще се изпишка след няколко минути и още щом се върнете обратно у дома – ще заспи веднага. 

Dogsandcats.bg
  • И след това – веднага щом се събуди

Първото нещо, което трябва да направите сутрин, е да изведете кучето си навън, за да свърши нуждите си. Така животното свиква, че тези дейности следва да се случват извън дома му. Имайте предвид, че в началото, когато животното е между 3 и 4 месеца, ще се наложи това да се случва по-често. Не е изключено – и през нощта. Така че настройте се за по-чести обиколки на блока или близката градинка – поне на всеки 4-5 часа (максимум 6). 

кученцеСнимка: iStock

След навършване на 4-5-месечна възраст повечето кученца са физически способни да прекарат нощта – около седем, осем часа, без да се налага да отидат до тоалетна. 

  • Добавете още паузи за гърне, ако има инциденти

Ако домашният ви любимец се е изпуснал през нощта, настройте алармата си час по-рано на следващата вечер. Ако се случи три поредни нощи – направете една среднощна разходка за гърне. 

кученцеСнимка: iStock

Можете също да върнете по-честите излизания за тоалетна за седмица две, а след това отново да ги разредите. Междувременно е добра идея да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да провери той дали няма някакви физически проблеми, които може би затрудняват кученцето ви да се придържа към нощната си рутина.

Вижте още: 

5 грешки при отглеждането на малко куче

Защо малките кученца са толкова пухкави

Кога кученцата започват да ходят

 

 

Виж още