Кога кученцата започват да ходят

кученце Снимка: iStock

К утретата са напълно зависими от майка си през първите няколко седмици от живота си. Когато кученцето навърши четири седмици, то започва да ходи самостоятелно. В този момент е добре да помислите за две неща: как да обезопасите дома си и кога ще започнете с обучението на четириногото си другарче.

кученцеСнимка: iStock

На каква възраст кученцата започват да ходят самостоятелно?

Новородените кученца са напълно зависими от майка си. Те не виждат, нито чуват, не могат да регулират телесната си температура, да ходят или дори да елиминират сами. За това и прекарват по-голямата част от първите си няколко седмици на този свят в сън и хранене.

Любопитен факт е, че новородените кутрета могат да пълзят. Удивителното е, че те могат инстинктивно да намерят зърната на майка си и да започнат да сучат веднага след раждането си. На възраст между 2 и 3 седмици очите на четириногите се отварят, но зрението им все още е замъглено. Слухът им е последното сетиво, което се развива напълно на възраст около три седмици. 

Dogsandcats.bg

Когато са на около две седмици, кутретата започват да се опитват да се изправят. На 4 седмици те започват да ходят. По това време те свикват да елиминират сами, без стимулация от майка си.

кученцаСнимка: iStock

Защита на дома ви, щом имате кученце

Около времето, когато кученцата свикват да ходят сами, те започват да се опитват да стигнат до различни места из дома ви. Някои от които – опасни за любопитните им лапички и носове. Това е и моментът, в който трябва да се уверите, че домът ви е защитен, за да гарантирате безопасността на четириногия си приятел. 

Кученцата приличат на бебетата по това, че слагат всичко в устата си. За да предотвратите поглъщането на опасни предмети от вашия домашен любимец, уверете се, че всички лекарства, почистващи препарати и токсични растения са извън обсега на животното. Застанете на колене и вземете всички тези малки предмети, които попаднат в полезрението ви и които малкото ви приятелче може да погълне като ластици, кламери, чорапи и бижута. 

малко кученцеСнимка: iStock

Може да помислите да поставите килими върху подовете от твърда дървесина и плочки. Те ще осигурят на кутрето сцепление, което може да е полезно, когато за първи път се учи да ходи уверено. 

Проблеми с мобилността при кученцата

Ако домашният ви любимец не е започнал да ходи сам, докато навърши 4 седмици, трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар. По същия начин, ако четириногото внезапно демонстрира проблеми с мобилността, след като вече сте установили, че се движи само, добре е да се консултирате със специалист. 

Проблемите с подвижността при кучетата могат да бъдат причинени от различни състояние, като физическа травма, вродени дефекти или неврологични разстройства. 

Ако вашето четириного приятелче има проблеми да стои право или да ходи спокойно, ветеринарният ви лекар ще го прегледа и ще извърши някои диагностични тестове, ако е необходимо, за да определи какво причинява проблемите с мобилността му.

кученцеСнимка: iStock

Вижте още: 

Колко време отнема на кученцето да придобие хигиенни навици

Кога малките кученца отварят очите си

Виж още