Тиква за кучета с разстроен стомах: помага ли?

куче диария Снимка: iStock

Т иквата е едно от съкровищата на есенно-зимния сезон. Ние, признаваме си, много я обичаме, тъй като освен вкусна, тя е пълна с хранителни вещества, които са полезни за здравето ни. При това, не само за нашето, но и това на любимото ни куче. Ако четириногият ви другар има разстроен стомах или диария, тиквата може да бъде от помощ! 

куче диарияСнимка: iStock

Ползите от консумацията на тиква за кучетата

Както при всяка нова храна, която смятате да въведете в менюто на кучето си, най-добре е първо да се консултирате с ветеринарния си лекар. Защото, понякога дори безопасни за нас плодове и зеленчуци, могат да са противопоказни при някои четириноги, ако те имат предшестващо здравословно състояние.

Тиквата е полезна и безопасна за кучетата, тъй като е пълна с фибри, витамин А, С и Е, калий и желязо. Фибрите, наред с други вещества, помагат за регулиране и поддържане на здравето на стомашно-чревната система.

Dogsandcats.bg

тикваСнимка: iStock

Как да предложим тиква на кучето си?

Можете да дадете на кучето си прясна и консервирана тиква. Важно е да е без добавки на захар или подсладители (най-вече ксилитол), за това избягвайте смес за тиквен пай.  Най-добрият и полезен начин, по който можете да предложите тиква на кучето си, е обикновена консервирана (пюре). Тя е удобна, тъй като се предлага през цялата година и е най-богатият на фибри вариант.

куче тикваСнимка: iStock

Въпреки че прясната – печена или варена тиква също има страхотни хранителни ползи, консервираната й версия притежава по-висока концентрация на фибри и определени хранителни вещества. 

Помага ли храненето с тиква при кучета с диария?

Да, действително се наблюдава подобрение, особено при по-леки случаи! Кучетата, страдащи от умерена до по-тежка форма на диария, трябва да бъдат прегледани от ветеринарен лекар. 

куче диарияСнимка: iStock

Тиквата може да помогне за намаляване на диарията и облекчаване на разстроения стомах, тъй като спомага за здравето на червата на животното по следните начини:

  • Фибрите, намиращи се в тиквата, са разстворим сорт и имат способността да абсорбират вода от тялото. По този начин изпражненията се сгъстяват.
  • Ферментацията на фибрите произвежда полезни мастни киселини, които помагат за доставянето на енергия до телесните клетки.
  • Понижава pH на дебелото черво, което насърчава растежа на полезните бактерии.
  • Тиквата, или по-точно фибрите, на които тя е богата, действат като пребиотик. Те насърчават растежа на полезни бактерии в дебелото черво и им помагат да вземат превес над вредните.

Всички тези предимства помагат на стомаха и стомашно-чревната система на кучето ви да се възстанови при епизод на диария. 

Много кучета в даден момент страдат от разстроен корем, но тиквата е чудесен зеленчук, който можете да добавите – превантивно за здрави черва, или за подпомагане на лечението при епизод на диария. За това и нашият съвет е винаги да имате под ръка консерва с обикновена (без добавки и подсладители) тиква в кухненския си шкаф - за всеки случай!

куче тикваСнимка: iStock

Вижте още: 

7 неща, които не знаете за храносмилателната система на кучето си

Кое кара стомахът на кучето ми да къркори

10 вероятни причини защо кучето ви отказва да яде, но пие вода

Виж още