Кое кара стомахът на кучето ми да къркори

куче Снимка: iStock

К ъркоренето на стомаха при кучетата е нещо, което се случва на всяко четириного. Това е знак за необичайна „активност“ в храносмилателната система на домашния ви любимец. И макар че стомашните неразположения и дискомфорт са често срещан проблем при четириногите ни спътници, важно е да не подминаваме с лека ръка проблема. Защото ако не реагираме навреме, понякога проблема може потенциално да се влоши. 

За съжаление кучето няма как само да ни каже какво го боли или притеснява, за това сами се налага да си отговорим на този въпрос. 

Добрата новина е, че в повечето случаи къркоренето на корема на вашия любимец не е притеснително, особено ако не виждате други външни симптоми.

Dogsandcats.bg

Ето няколко неща, които е добре всеки стопанин на домашно животно да знае по въпроса:

Нормално ли е стомахът на кучето да къркори?

Шумовете, които чувате от стомаха на вашето куче, са причинени от газове, които се движат в червата му. Обикновено долавяме къркорене, когато тези газове по някаква причина са в по-големи количества или в случай, че има необичайно повишена чревна активност. Най-често двете явления се случват едновременно. 

кучеСнимка: iStock

Имайте предвид, че постоянното къркорене в стомаха на вашето куче може да е индикатор за стомашно-чревно неразположение. Ако не с лекува навреме, то може да засегне нормалното храносмилане или усвояване на храната, както и да възпрепятства нейното преминаване през храносмилателния тракт.

Защо стомахът на кучето ми къркори?

Причините, които стоят зад необичайните шумове, които излизат от стомаха на вашето куче са няколко. Нека разгледаме най-честите от тях:

  • Домашният ви любимец е гладен

Безспорно една от най-често срещаните причини за къркорене на стомаха при кучетата е глад. В червата на едно животно, което не се е хранило, има по-високо съотношение газ-твърди вещества, за това и „празните“ черва започват да проявяват активност „сигнализирайки“, че е време за хранене. 

  • Кучето е изяло нещо, което не трябва

За съжаление, гладът не е единствената причина, която води до къркорене на стомаха на домашния ни любимец. Далеч по-опасен е моментът, при който тези звуци са причинени от факта, че кучето ви е изяло някакъв боклук навън. Този тип стомашно-чревни разстройства са сравнително леки (могат да се сравнят с тези, при които човек, който никога не е опитвал тайландска храна или суши изпитва час, след като си е хапнал). 

кучеСнимка: iStock

Имайте предвид, че именно чрез отпадъци и изпражнения се разнасят някои опасни, дори смъртоносни вируси при кучетата като парвовирус или коронавирус, ешерихия коли, различни паразити и салмонела. При усложнения пък, може да се стигне до дехидратация, повръщане, диария и дори усложнения като пакреатит.

  • Други опасни болести 

Къркорене на стомаха на кучето ви могат да предизвикат и: чревни паразити, възпалителни заболявания на червата, попадане на чуждо тяло в червата или стомаха, хеморагичен гастроентерит (кървава диария), нежелани реакции към някои лекарства (най-често- хапчета за обезпаразитяване), чернодробни или бъбречни заболявания и дори рак на червата.

  • Небалансирана диета

 Ако къркоренето на стомаха на кучето ви се случва главно след като то се е нахранило, може би животното не успява да преработи добре яденето си, защото то е твърде мазно или тежко. Постарайте се да изготвите максимално балансирано откъм витамини, минерали и хранителни вещества меню на любимеца си. Ако често му давате остатъци от своята храна или не сте му създали режим на ядене, то лесно може да получи стомашно разстройство. Следете състоянието му и ако не отмине в рамките на няколко дни – консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

кучеСнимка: iStock

Кога къркоренето на стомаха на кучето е притеснително?

Дали трябва да се безпокоим винаги, когато стомахът на домашния ни любимец започне да издава странни звуци? Зависи от обстоятелствата.Ако къркоренето е характерно за периода преди хранене, а след това спира – значи няма за какво да се тревожите. Щом кучето си хапва с обичайните ентусиазъм и желание – вероятно няма проблем. 

От друга страна – ако в комбинация с къркоренето на стомаха на косматия ви приятел забележите други симптоми като летаргия, липса на апетит и желание за пиене на вода или апатия, то може би се касае за по-сериозен проблем. Като начало можете да опитате да смените диетата (особено, ако междувременно кучето е развило диария или е започнало да повръща), която да е по-лесно смилаема. Например, пилешки гърди без кости или кожа, варени ориз или елда, както и кисело мляко – те биха помогнали за по-бързото и лесно прочистване на организма на животното.

Ако звуците станат твърде необичайно силни и цялостният вид на домашния ви любимец подсказва, че е болен и не се чувства добре, задължително го заведете максимално бързо на лекар.

Болезнени ли са шумовете на стомаха на вашето куче?

кучеСнимка: iStock

Сред един от въпросите, свързани с къркоренето на стомаха на кучето ни, който стопаните често си задават е – дали любимецът ни изпитва болка?

До колко ще са болезнени тези шумове зависи от обстоятелствата и причините, които ги предизвикват. Ако става въпрос за глад, то спазмите, които кучето изпитва, не му причиняват особена болка.  Ако обаче къркоренето е в следствие на развиващ се здравословен проблем, то тези звуци могат да бъдат много болезнени и неприятни за домашния ни любимец. Помнете – ако имате дори бегло съмнение, че кучето ви изпитва дискомфорт, а на лице са и летаргия, както и липса на апетит – посетете ветеринар.

Къркоренето в стомаха на кучето ни често пъти е безобидно и отминава само. Не бива обаче да го подценяваме, защото дори и да се касае за леко стомашно неразположение, наше задължение като стопани на домашни любимци е да следим за здравословното състояние на четириногите ни приятели. Нашият съвет е – ако забележите, че къркоренето продължава повече от 2-3 дни, за ваше спокойствие и сигурност направете едно посещение при ветеринарния си лекар.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още