7 неща, които не знаете за храносмилателната система на кучето си

куче Снимка: iStock

З дравата храносмилателна система е от съществено значение за благосъстоянието на вашето куче. Тя изпълнява много важни функции като: приема храната, абсорбира полезните вещества от нея, поддържа баланса на течности и електролити, и накрая – се отървава от отпадъците. 

Храносмилателният тракт на домашния ви любимец включва устната кухина (слюнчени жлези, език, зъби), хранопровод, стомах, тънки и дебели черва, черен дроб, панкреас, ректум и анус. 

кучеСнимка: iStock

Макар далеч да не е най-интересното или забавно нещо, свързано с косматите ни приятели, 

Dogsandcats.bg

разбирането как работи храносмилателната им система ни поставя в по-добра позиция, когато трябва да определим дали кучето ни е болно и е необходимо да го заведем на преглед при ветеринарен лекар.

Освен това – някои колебания или въпроси, свързани с избора на подходяща храна, както и вземане на определени решения, ще станат по-лесни, след като се запознаете със: 

7 интересни факта за стомашно-чревния тракт и здраве на вашето куче:

  • Кучетата също получават киселини

Домашните ни любимци могат да страдат от лошо храносмилане и киселини – точно като хората. Въпреки че външните проявления са доста сходни (изпускане на газове с неприятна миризма), след хранене четириногите произвеждат повече киселина, отколкото ние. 

Най-често при това състояние ветеринарните лекари изписват прием на антиациди (лекарства, които намаляват киселинността на стомаха). Но в никой случай не бива да давате на домашния си любимец човешки медикаменти– задължително е да се консултирате със специалист, който да ви даде рецепта и указания за точната дозировка. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 8 храни, които предизвикват газове при кучетата

Наличието на по-голямо количество стомашна киселина не значи непременно, че диетата на кучето е небалансирана или яде некачествени продукти. Домашните ни любимци са не по-малко чувствителни към хранително отравяне (бактериално замърсяване) от хората. БАРФ диетата (със сурово месо) често носи риск от такова неразположение. 

  • Храната преминава три пъти по-бързо през стомашно-чревния тракт на кучето

Кучетата имат тънко черво, което заема около 25% от общия обем на стомашно-чревния му тракт, което е в съответствие с други всеядни – включително хората. Тънките черва на котката, например, която е истински хищник, заемат само 15%.

Средно погълнатата храна се движи през кучешкия стомах малко по-бавно, отколкото това се случва в нашия. Преминаването й през червата на четириногото обаче, е малко по-бързо, потвърждават ветеринарни специалисти. Според тях, времето за гастроинтестинален транзит е шест до осем часа при домашните ни любимци. За сравнение – при хората е между 20 и 30 часа. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучетата не могат да дъвчат от едната до другата страна

Вероятно сте забелязали, че косматият ви спътник не може да дъвче на страни. Това е така, защото челюстта на кучето позволява движение само нагоре-надолу при дъвчене. От друга страна хората наблягат на страничното движение с цел по-качествено смилане на яденето.

Разликата вероятно е свързана с начините ни на хранене и препитание в исторически план. Предците на домашните ни любимци – дивите вълци, са яли предимно месо, което е можело лесно да се откъсне и погълне. Хората обаче, отдавна са разчитали и на събирането или отглеждането на растителни продукти, които изискват повече дъвчене. 

кучеСнимка: iStock

  • Повечето кучета могат да усвояват добре въглехидрати

Съвременните кучета се считат за всеядни – точно като хората. Както споменахме по-горе, в началото – преди да бъдат опитомени, в дивата природа те са се хранили предимно с месо. След години редом до човека обаче, са се случили някои адаптации, които им позволяват да усвояват и използват хранителни вещества и на растителна основа. 

Истинските месоядни животни, като котките имат по-високи хранителни нужди от таурин, арахидонова киселина и някои витамини, налични само в животинските протеинови източници и мазнини. Докато всеядните нямат такава необходимост – те са в състояние да създадат своя собствена арахидонова киселина на база растителни масла. 

кучеСнимка: iStock

За това и повечето нормални кучета нямат затруднения с храносмилането и усвояването на въглехидрати. Това, отбелязват ветеринарни лекари, на практика прави излишно храненето им с диета тип „grain-free” – без добавки на зърно.

  • Холестеролът не влияе върху здравето на кучето

Вашият лекар може да ви съветва (особено с напредване на възрастта) да намалявате нивото на холестерола си, но няма да чуете същите опасения, които да отекват в кабинета на ветеринаря ви. Холестеролът няма същия ефект върху сърцето и храносмилателния тракт на домашния ви любимец, тъй като то е проектирано да поема и животински мазниниИдентично – четириногите нямат същите проблеми с рак на дебелото черво като нас. 

За сметка на това, затлъстяването при кучетата е далеч по-сериозно състояние, отколкото е то при хората. Ветеринарните лекари единодушно се обединяват около тезата, че един от ключовете към доброто здраве на кучето е именно поддържането на здравословно тегло. Излишните килограми са свързани с обостряне на много здравословни проблеми при четириногите – някои от които, много сериозни.

кучеСнимка: iStock

  • Диарията и повръщането може да са по-големи проблеми, отколкото си мислите

Стомашно-чревните заболявания представляват около 10% от причините, поради които стопани на кучета посещават ветеринарен лекар. Диарията е един от най-честите клинични признаци. Анормалните изпражнения могат да бъдат сред първите симптоми на по-сериозни заболявания като проблеми с бъбреците, черния дроб и някои ендокринни нарушения. 

Повръщането също е често срещан симптом. Ако то е еднократно – като остър пристъп, може да отшуми от само себе си за ден или два. В този случай ветеринарните лекари препоръчват кратък, 10-12-часов период на гладуване, за да се „отпусне“ стомашно-чревния тракт. Той трябва да е последван от мека диета. Ако клиничните признаци продължават по-дълго или са особено тежки обаче, най-често се препоръчва комбинация от тестове с цел да се определи причината.

болно кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да храним куче с диария

Дисбалансът на основни органи като бъбреци, също може да причини стомашно-чревен дискомфорт. За това е важно да не отлагате посещението при ветеринаря си, ако забележите проблем с домашния любимец. Само специалист може да определи най-доброто лечение за вашия космат другар. 

  • Изпражненията на кучето „казват“ много за здравето му

Можете да научите много за здравословното състояние на вашето куче само по вида на изпражненията му. Изучаването им е неприятна, но необходима задача на всеки отговорен стопанин.

Причините за необичайния цвят и консистенция на екскрементите на кучето са различни. По-леките от тях обикновено се самоограничават в рамките на няколко дни, тъй като диетичните несъответствия са честа причина.

Паразитите, бактериите и вирусите могат да причинят диария, като в зависимост от основната причина за появата на дискомфорт, животното може да се нуждае от подходящо лечение за инфекциозен агент. Ако разстроеният стомах продължава няколко дни и забележите кръв в изпражненията, задължително заведете кучето си на преглед при ветеринарен лекар. 

кучеСнимка: iStock

От друга страна, ако кучето ви не може да се изходи нормално – забелязвате, че се напряга и видимо изпитва болка, то може да има запек, който – ако не се лекува, може да му причини сериозни здравословни проблеми. 

Основно правило, относно което ветеринарните лекари се обединяват е, че всичко, което е различно от обичайното що се касае за изпражненията на домашния ви любимец, си струва да се провери. Дори кратки епизоди на диария или запек, които се появяват периодично могат да са опасни, ако са в комбинация с други признаци като загуба на тегло и апетит, могат да показват наличие на по-сложен болестен процес. 

Вижте още: Какъв цвят трябва да са изпражненията на кучето ми

Важно е всеки собственик на домашен любимец да следи колко често животното дефектира, както и да съблюдава за консистенцията на изпражненията на любимеца си.

Помнете – колкото по-добре познавате навиците на косматия си спътник и знаете кое е „нормално“ за него, толкова по-лесно ще вис бъде да определите кога нещо не е наред.

Виж още