Трябва ли да оставя кучето си да върви пред мен по време на разходка?

куче разходка Снимка: iStock

Р азходката на домашния ви любимец е съществена част от отговорното отглеждане на кучето ви и допринася за здравата, щастлива връзка между вас и четириногия ви другар. Именно за това, въпросите, които си задаваме, свързани с тази дейност, са много и най-различни. Като, например, дали е редно да оставим косматият си другар да върви пред нас по време на разходка?

куче природаСнимка: iStock

Начинът, по който се отнасяте към животното, докато е на каишка и се позиционирате по отношение на домашния си любимец, може значително да повлияе на цялостното му изживяване при ходене. Това се дължи най-вече на факта, че да върви до вас на каишка не е нормално поведение за едно куче. За сметка на това обаче, това е умение, което то със сигурност може да научи. 

Защо кучетата дърпат каишката

Когато кучето ви върви пред вас, по-вероятно е да дърпа каишката си. Четириногите се теглят напред, защото самият акт на дърпане се отплаща: те могат да подушат точно това, което искат и междувременно да проверят за храна, докато вървите по улицата или тротоара. И дори да се откъснат напред едва няколко крачки, това е достатъчна награда – ако подушат добре, то дърпането е свършило работа! Така че, тъй като работи, кучетата продължават да се теглят, когато са на повод. 

Dogsandcats.bg

куче лятоСнимка: iStock

Теорията за алфа кучето

Една от основните причини, поради които някои стопани на четириноги смятат, че е необходимо да водят питомеца си по време на разходка, се основава на погрешното тълкуване на теорията за „алфа кучето“. Тя предполага, че домашните любимци следва да виждат своя човек като водач на глутницата си. Ако вие ходите една крачка пред животното, то така отстоявате господството си над него. Въпреки че тази идея е широко популяризирана през годините, специалистите по обучение и поведение на домашни любимци до голяма степен я дискредитират и отхвърлят. 

куче разходкаСнимка: iStock

Кучетата по същество не са вълци (въпреки че някои породи може и да приличат на тях) и концепцията за доминиране в отношенията между хората и четириногите не е толкова ясна, колкото се смяташе преди. Домашните ни любимци са силно адаптивни и социални същества, а тяхното поведение често се влияе от положително подсилване и възнаграждаващи преживявания, а не от строги йерархични структури. Нещо повече, обучението, основано на страх или доминиране, може да доведе до поява на поведенчески проблеми и да намали доверието между вас и косматия ви спътник. 

Разходки редом един до друг

Ходенето редом до вашето куче (вместо да му позволите да върви напред), има някои предимства. На първо място, това изгражда и укрепва връзката между вас и домашния ви любимец. Когато се разхождате заедно, животното възприема дейността като съвместно усилие, засилващо доверието помежду ви. Освен това, когато вървите до кучето си, вие имате възможността да установите по-добра комуникация, което гарантира, че то ще задържи вниманието си върху вас. И съответно – ще отговаря по-ефективно на командите, които му отправяте. 

куче разходкаСнимка: iStock

Когато сте редом до кучето си по време на разходка, вие сте в по-добра позиция да наблюдавате и коригирате незабавно всички нежелани действия. Това засилва положителното поведение и предотвратява формирането на лоши навици по време на разходките ви. Освен това, ви дава възможността да работите по команди за послушание като „пусни го“, например, като същевременно поддържате структурално темпо на ходене.

Положителното подсилване, похвалите и лакомствата могат да се използват за насърчаване на доброто поведение по време на разходката, правейки изживяването по-приятно и за двама ви. 

Разхождайте кучето си по най-добрия за вас начин

Всяко куче е различно и това, което работи най-добре за едно, може да не е подходящо за друго. Ключът е да установите доверие, уважение и ясна комуникация с вашия питомец. Като използвате положително подсилване и превърнете всяка разходка в приятно преживяване, можете да осигурите хармонична и пълноценна рутина за вас и вашият четириног другар. 

Вижте още: 

5 основни команди, на които да научите кучето си

Да покараме колело с кучето ни

 

Виж още