Трябва ли да позволяваме на непознати да галят кучето ни?

куче разходка Снимка: iStock

К ато собственик на домашен любимец вероятно можете да се идентифицирате с този сценарий: Извеждате кучето си на сутрешната разходка, когато внезапно, обикновено в най-неподходящия момент, например когато се навеждате, за да почистите след питомеца си, някой непознат се приближава с протегната ръка, готов да погали животното.

Разбира се, в повечето случаи това желание е подбудено от изцяло добри намерения. Въпреки това, често любителите на кучета (тук включваме и себе си!), не се замисляме, че не всички четириноги са особено щастливи непознати да размахват ръце през лицето им. Освен това, не всички протегнати ръце са толкова нежни, особено когато става въпрос за развълнувани деца, които не осъзнават колко груби могат да бъдат. 

куче разходкаСнимка: iStock

Разбира се, получаването на внимание от непознати е важна част от социализацията на домашния ви любимец. Има ли обаче начин за общуване с непознати, които да е едновременно комфортен за косматия ви другар, безопасен за новите му приятели и по-малко стресиращ за вас? Ето няколко съвета как може да се случи това!

Dogsandcats.bg
  • Бъдете подготвени за потенциалните срещи с непознати

Имате куче, което все още се учи как да се държи с нови хора? Ако е така, би било наистина полезно да контролирате средата му възможно най-много. За да постигнете тази цел, най-добре е да разхождате питомеца си рано сутрин или по-късно привечер, когато знаете, че ще има по-малко хора. По този начин ще можете да съсредоточите цялото си внимание върху всяко взаимодействие.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Когато представяте кучето си на непознати, бъдете проактивни

Когато някой се опита да доближи кучето ви, посочете ясно, че то все още се учи. След като уточните това, дайте на непознатите ясни инструкции как да галят четириногия ви другар. Няма значение дали домашният ви любимец е на 2 месеца или на 12 години: непознатият трябва да се съобрази с границите, които поставяте. 

  • Отпуснете се и бъдете търпеливи

Понякога може да е малко досадно хората да се приближават до домашния ви любимец без разрешение. За съжаление, ако демонстрирате раздразнението си, четириногият ви другар може да го разтълкува като: „Този човек е враг. Трябва да защитя стопанина си!“. 

куче разходкаСнимка: iStock

Независимо дали ни харесва или не, любителите на кучета ще бъдат привлечени от нашия домашен любимец. Имайки това предвид, от нас зависи да задаваме тона на взаимодействията. Доколкото можете, опитайте се да останете спокойни, неутрални и дори – поздравете приятелски. 

И не на последно място, държим да отбележим, че понякога е добре да казваме на хората „не“. Ако не сте в състояние да отделите цялото внимание на кучето си или то не се е държало особено добре по време на разходката ви, можете да кажете нещо от типа: „Здравейте! Наистина съжалявам, но ние все още се учим, за това ще ви помоля да не разсейвате кучето ми. Ще оставим игрите за друг път“. Щом чуе приятелски настроения ви глас, животното ще остане спокойно, непознатите – няма да се обидят, а вие ще почувствате, че държите контрола над ситуацията.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Не пестете похвалите

При всяка успешна среща с непознат уверете се, че се отнасяте с домашния си любимец като към най-доброто куче на света! Това ще ви гарантира, че то ще изгради поведение на положително взаимодействие с непознати. И ще си създаде повече приятели в бъдеще!

Виж още