Трябва ли да разхождаме кучето си, ако имаме двор

куче Снимка: iStock

И ма една широко разпространена идея, която предполага, че ако живеете в къща с двор или имате голяма градина, то това е достатъчно за кучето, за да покрие ежедневната си нужда от време, прекарано навън. Или с други думи – да свърши хигиенните си нужди и да се разходи. И за съжаление, много стопани на четириноги не само вярват на този мит, но и го прилагат на практика всеки ден.

Всъщност, може би ще се изненадате да научите, че повечето кучета, които живеят в апартаменти, обикновено да по-физически активни и в по-добра форма спрямо тези, които имат на разположение двор на къща, информират от AnimalWisted. Логиката зад този факт е съвсем проста – собствениците на тези домашни любимци са длъжни да излизат с тях навън поне два пъти на ден. 

кучеСнимка: iStock

Физически, ментални и социални потребности на кучетата

Кучетата, както всички живи същества, се нуждаят от мотивация за упражнения. Или по-друг начин казано – жизненоважна част от живота им е да се разхождат навън, за да вършат нуждите си и да общуват с други четириноги. Тези дейности стимулират животното – ментално, физически и психически.

Dogsandcats.bg

За разлика от кучетата в града тези, които живеят в къща, често прекарват повече време в излежаване по двора, отколкото в игри, ходене или тичане. Единственото изключение от правилото са, разбира се, малките кутрета, които играят и са активни през по-голямата част от времето, през което са будни. 

Комфортът, който животът в къща с двор или градина осигурява на някои четириноги, все по-често застрашава здравето им, алармират специалисти, цитирани от Американския киноложки клуб. Причината е, че заседналият начин на живот (точно, както и при хората) води до затлъстяване и различни здравословни проблеми. 

кучеСнимка: iStock

Защо съществува този мит?

Замислете се за момент как се държи домашният ви любимец, щом го пуснете в градината, например – когато сте отишли на гости, на непознато за него място. Обикновено кучето е много ентусиазирано, обикаля, души и маркира всеки ъгъл на новата си територия. Въпреки първоначалната еуфория обаче, след време животното спира да се чувства стимулирано от тази среда, което причинява скука и загуба на мотивация. 

Освен това – ние на практика не виждаме какво прави животното навън, когато не сме наоколо, нали? Да, щом се подадем през прага, то се радва, тича около нас или ни носи играчки за игра, но с какво се занимава четириногото през останалото време? Ще ви подскажем – след като първоначалният ентусиазъм отмине, повечето кучета просто си избират място навън и лягат, за да си почиват. Много от тях, въпреки че са навън, отново прекарват по-голямата част от деня си в дрямка. 

кучеСнимка: iStock

Предимства от комбинирането на градината и ежедневните разходки

Ако искате да сте максимално спокойни, че покривате всички нужди на домашния си любимец и той се чувства щастлив – уверете се, че животното получава достатъчно упражнения. Ежедневните разходки са много важни, защото те служат, за да тренираме домашния си любимец, да поддържаме сърдечно-белодробната му система в добро състояние и да му дадем възможност да общува с други себеподобни. А това, както вече споменахме, стимулира кучетата и им помага в борбата срещу скуката. 

Идеалният вариант е да правите между една и две разходки на ден, ако имате двор или градина. Всичко обаче може да варира – ако домашният ви любимец е по-активен като Джак Ръсел или Бордър коли, например. 

Не забравяйте за тренировките 

Интелигентните игри няма как да осигурят същите физически упражнения като разходките, но умствените упражнения, които носи ежедневната дресура, са основна част от обучението на всяко куче и помагат за качественото изгаряне на излишната енергия. 

кучеСнимка: iStock

В заключение можем да кажем, че градината е чудесен вариант ако имате голямо и активно куче, но все пак – в никой случай не е достатъчна.

Можете да допълвате ежедневната активност с интензивно време за игра в двора си, но в дългосрочен план помнете, че това няма как да замени изцяло разходките, от които косматият ви другар със сигурност се нуждае.

За това – взимайте го със себе си навсякъде, където може, опознавайте нови и интересни места заедно! Това ще направи питомеца ви (а и вас самите) много по-щастливи, бъдете сигурни!

 

Вижте още:

Имат ли кучетата най-добри приятели

Какво толкова души кучето ни по време на разходка

Виж още