Трябва ли кучетата да играят с други четириноги?

кучета парк Снимка: iStock

А ко имате домашен любимец, може би се чудите дали вашето куче няма нужда от други четириноги другари? Всички знаем, че за повечето хора не е добре, ако не общуват, дори и да прекарват цялото си вземе във взаимодействие с други интелигентни животни, каквито са кучетата. При четириногите ни другари обаче, ситуацията е малко по-различна.

Кучето ви не трябва да играе задължително с други себеподобни, макар че това може да бъде от полза за неговото емоционално здраве и благополучие, пишат от Американския киноложки клуб.

кучета паркСнимка: iStock

Трябва ли кучетата да играят с други кучета?

Изненадващият отговор на този въпрос е не, на кучетата не им е нужно непременно да играят с други себеподобни. Това обаче не е общовалидно правило, тъй като всяко четириного е със своя уникална личност и индивидуалност. За голяма част от домашните любимци е истинско удоволствие да поиграят с други четириноги. Тази активност може да помогне на питомеца ви да научи социални знаци, както и да му позволи да изгори излишната енергия по начин, който вие вероятно не можете да му осигурите. 

Dogsandcats.bg

Играта с други кучета може да бъде нещо здравословно за много домашни любимци, но тя не е необходимост. Всъщност, по-голямата част от нуждите на косматите ни другари може да бъдат задоволена и като прекарваме повече време с тях. 

кучета паркСнимка: iStock

Кучето ми не харесва другите четириноги. Това нормално ли е?

Може да е напълно нормално за домашния ви любимец да няма желание да прекарва време с други четириноги. Има различни фактори, които влияят на това как кучето ви ще се чувства сред други себеподобни, включително роля играят предишен опит, социализация, обучение, индивидуална личност и предпочитания. Някои породи са по-малко склонни да толерират други кучета, но отново – няма гаранции и всичко е по-скоро индивидуално.

Ако кучето ви е приятелски настроено и винаги е било фен на взаимодействията с други четириноги и внезапно спре да се интересува от тях, тогава трябва да се свържете с ветеринарния си лекар и да насрочите час за преглед. Помнете – всяка промяна, особено по-рязка, в поведението на домашния ви любимец, изисква внимание. 

кучета паркСнимка: iStock

Каква е моята отговорност, когато кучето ми си играе с другите?

За съжаление, когато взаимодействието между кучетата ескалира от безобидна игра в агресия, това често е по вина на хората, които вероятно дори не са осъзнали, че проблемът назрява. Изключително важно е да сте добре запознати със здравословното общуване между две кучета, за да можете да следите отблизо кога има прояви на дискомфорт или натрупване на напрежение.

Някои четириноги имат лоши или по-груби маниери на игра, което може да доведе до битки, докато други може изобщо да не се наслаждават на времето, прекарано в близкия кучешки парк. Всичко това води до конфликти – нещо, което е ваша отговорност да се опитате да избегнете.

Човешката безотговорност и липсата на разбиране на емоциите и действията на кучетата могат да доведат до опасни ситуации, както за животните, така и за хората. Това е и основната причина по-голямата част от парковете да бъдат толкова хаотични, непредсказуеми и опасни. Четириногите не само се претоварват лесно в подобна среда, но и стопаните им сякаш не се вълнуват и не се стараят да поддържат здравословно ниво на контрол при тези ситуации. Така че те бързо навлизат в опасна територия.

кучета паркСнимка: iStock

В заключение, не е от съществено значение за здравето на вашето куче да има четириноги другари. Това обаче може да бъде от полза за емоционалното му благополучие. Някои домашни любимци действително се наслаждават на компанията на други себеподобни и това е съвсем в реда на нещата. Както и обратното – нормално е косматият ви другар да няма непременно желание да си взаимодейства с други кучета. 

Вижте още: 

Как да социализираме отново куче, което е било нападнато

6 начина да помогнем на кучето да създаде нови приятелства

Защо някои кучета не се харесват

 

 

Виж още