6 начина да помогнем на кучето да създаде нови приятелства

кучета Снимка: iStock

В секи се нуждае от приятел – дори вашето куче! Да, няма спор в това, че вие сте неговият и то е вашият, но домашният ви любимец има нужда да се социализира и с други четириноги. 

Някои кучета са естествени екстроверти – те обичат да прекарват времето си с други животни, подхождат дружелюбно към всички и всичко по време на разходка и за тях всеки ден, в който се сдобият с нов приятел, е страхотно преживяване. При някои четириноги обаче, нещата са малко по-сложни и те имат проблеми със създаването на приятелства. 

Като собственик на куче, една от най-важните ви отговорности е правилно да социализирате домашния си любимец. Това значи да сте спокойни в реакциите и поведението му, когато наоколо има други кучета. 

Dogsandcats.bg

Как точно кучетата се сприятеляват?

Замислете се за момент за тримата си най-добри приятели и как са започнали отношенията ви с тях? Вероятно е имало нещо общо със сходни интереси? Хората обикновено се сближават с други, с които имат близки ценности, виждания или занимания. При кучетата обаче нещата стоят малко по-различно. А и при косматите ни приятели интересите са едни и същи: ядене, игри и разходки, нали?

кучетаСнимка: iStock

Как тогава кучетата решават с кои други четириноги искат да бъдат приятели?

Като начало бихме искали да отбележим, че в по-голямата си част комуникацията между кучетата е невербална. Когато две животни се срещат за първи път, те разчитат главно на обонянието и анализират езика на тялото си, за да получат информация едно за друго. И ако и двете са приятелски настроени и в подходящо настроение – те си изпращат положителни вибрации. В този сценарий вероятността да си станат приятели е голяма. 

Понякога обаче не е толкова просто. Защото четириногите се сприятеляват и въз основа на минали преживявания. Например, ако кучето ви има травматичен опит с участието на Немска овчарка в миналото, би било доста по-малко вероятно то да се сприятели с куче от същата порода в бъдеще.

Ако наблюдавате, че косматият ви приятел е по-скоро интровертен тип или че игрите с хора са му далеч по-приятни отколкото тези с други животни, има начини да му помогнете. 

кучетаСнимка: iStock

Предлагаме ви 6 тактики, чрез които да насърчите социалната страна на кучето си и то по-лесно да създаде нови приятелства в близкия парк:

  • Социализация – още с първите разходки

Кучетата обикновено решават доста бързо при среща дали искат да бъдат приятели с другото четириного или не. За това – започнете социализацията на домашния си любимец възможно най-рано. Кутретата са най-впечатлителни през първите 6 месеца от живота си – постарайте се да ги срещнете с други четириноги, разхождайте ги на оживени места – нека още от малки свикват с различни картини, шумове и звуци. 

  • Организирайте индивидуални срещи за игра с други кучета

Докато вашето кученце е още малко, не е добра идея да го заведете в кучешкия парк, но можете да организирате срещи за игра с други кучета. Просто се уверете, че те са сходни по размер и темперамент, за да увеличите шансовете им за взаимно разбирателство.

кучетаСнимка: iStock

  • Кастрираните/стерилизираните кучета са по-спокойни

Тези процедури не само намаляват риска от развитие на определени здравословни проблеми, но влияят пряко на поведението на домашния ви любимец. Кастрираните кучета са по-малко агресивни и вероятността да се появи териториално поведение е по-малка. 

  • Посетете парка за кучета

След като кучето ви е напълно ваксинирано и сте тренирали основните команди за безопасност („Стой!“, „Ела!“, „Долу“ и др.) е време да го заведете в близкия парк, където да му дадете възможност да си взаимодейства с други кучета. 

кучетаСнимка: iStock

  • Бъдете дружелюбни и със собствениците

Ако искате домашният ви любимец да си намери нови приятели сред кучетата, вие ще трябва също да се сприятелите със собствениците им.Разбира се – не е задължително да си говорите с всички. Намерете някой, с когото ви е приятно да общувате, важно е и вие, и кучетата ви да се разбират. След това можете да започнете да си правите срещи и да разхождате животните заедно.

  • Подхождайте с положителна нагласа

Дори кучето ви да е винаги дружелюбно и да е приятелски настроено по природа, това не значи, че не може да стане нервно около други животни. Помнете – едно негативно преживяване, колкото и кратко да е то, може да причини големи проблеми в бъдеще. За да насърчите домашния си любимец да се сприятелява уверете се, че опитът му с други четириноги е положителен и го награждавайте с похвала и/или лакомство при добро поведение.

кучетаСнимка: iStock

Въпреки че кучето несъмнено е най-добрият ви приятел, за него е важно, полезно и здравословно да играе и да общува с други четириноги. Не бива да забравяме, че косматите ни приятели също са социални животни. Така че – вземете присърце горните съвети и започнете да помагате на домашния си любимец в създаването на нови приятелства в близкия парк. 

 

Вижте още: 

Защо кучетата душат дупетата си

Дали кучето ми мисли, че съм куче?

 

 

Виж още