Трябва ли кучето ни да е щастливо през цялото време?

куче дресура Снимка: iStock

К ак мислите, дали вашето куче е щастливо?

Като стопани на домашни любимци, ние всеки ден се учим да интерпретираме езика на тялото на питомците си, за да определим в какво настроение са те. Защото, вярваме, че ще се съгласите, всеки собственик иска най-доброто за четириногия си другар и ако той изглежда нещастен, то ние също сме.  

И макар че в основата, поне според мнозина от нас, на отглеждането на домашен любимец стои идеята да направим всичко възможно, за да е доволно кучето ни, дали това в действителност е необходимо? Трябва ли животното да е щастливо през цялото време? 

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Родителите с деца мога да споделят, че те невинаги са щастливи и това е нещо съвсем нормално. Защото, ако на хлапетата не е позволено никога да изпитват нещастие, то те никога няма да бъдат подготвени за живота в реалния свят. И никога няма да се научат сами как да решават проблемите си, нали?

При домашните ни любимци има една съществена разлика: те никога няма да стигнат до момент, в който ще пораснат, ще напуснат дома си, ще трябва да си намерят работа, ще страдат от разбито сърце или ще им се налага да се справят с трудностите на външния свят сами. Да, ако се замислим от човешка гледна точка, нещастието също е необходимост и то има своята стойност, но отнася ли се това и за четириногите ни другари? 

куче човек емоцииСнимка: iStock

Уроците на нещастието

Може би сте ставали свидетели на следната ситуация: наблюдавате как дете подхожда към играчката си твърде агресивно, хвърля я или я блъска в земята. Действието се развива на площадката пред блока ви, а родителите му, които са наблизо, му казват да спре, защото по този начин ще я повреди. Хлапето обаче продължава в същия дух. В крайна сметка се случва неизбежното – играчката се чупи, а детето започва да плаче. 

В този случай родителите имат избор. Или веднага да утешат детето, да му купят нова играчка и то отново да е щастливо, или да го оставят да се наплаче. Съществува дилема, тъй като осигуряването на незабавно щастие ще накара детето да спре да плаче, но то няма да научи нищо. Ако бъде оставено да премине през момент на нещастие обаче, това може да го научи да слуша родителите си в бъдеще, да бъде по-внимателно с нещата си и да свикне да се успокоява, когато нещата се объркват, вместо винаги да разчита на друг. Защото, този някой може да не е наблизо следващия път.

Истината е, че негативните последици ни правят нещастни. Същото се отнася и за домашните ни любимци. Но нещастието може да ни помогне да бъдем по-добре подготвени и бдителни в бъдеще. 

куче човек прегръдкаСнимка: iStock

Дълбоко щастие и временно нещастие

Временното състояние на нещастие може да помогне на кучетата и хората да се научат, но също така е по-важно от незабавното търсене на облекчение. Какво имаме предвид? Например, да кажем, че хапвате вкусен десерт. Кучето ви може да го види, помирише и обичайното – да започне да проси. 

Когато откажете да споделите от яденето с кучето си, то ще стане нещастно и разочаровано. И макар да знаете, че това не е полезна храна за питомеца ви, неговия плач и хленч натъжава и вас. Какво правите в този момент?

Давате на кучето си десерта, за да се почувства по-добре веднага и да не се налага вие да се чувствате виновни? Или действате по-отговорно, осъзнавайки, че сладкото, захарта и шоколада са вредни за четириногите, могат да причинят затлъстяване, диабет или най-малкото – вероятно десертът ви ще причини стомашно неразположение и болки в корема на животното. И в крайна сметка, то пак ще бъде нещастно по-късно, но поради друга причина. 

куче човекСнимка: iStock

Отговорни хора и отговорни стопани

Постоянно се налага да се справяме с моментите на временно нещастие, за да бъдем щастливи в дългосрочен план. Този подход трябва да упражняваме и спрямо домашните си любимци. 

Ако трябва да се върнем към ситуацията с десерта по-горе, то нещата стоят горе-долу така. От една страна, домашният ви любимец може да живее няколко кратки, щастливи години, като яде всичко, което и вие – от сладкото през соленото и пърженото. Но в крайна сметка, това ще съкрати живота му, вероятно ще го разболее и ще го доведе до състояние, което ще го накара да страда в последствие. От друга страна, питомецът ви ще е далеч по-щастлив, ако хапва подходяща храна, има по-дълъг и по-малко болезнен живот, прекарвайки повече време с любимия си човек. 

Като собственик на куче, вие постоянно ще трябва да взимате решения, които ще направят кучето ви нещастно в краткосрочен план, така че да бъде по-щастливо в дългосрочен. И не само в случаите, когато става въпрос за десерт. Ваша отговорност е да водите питомеца си на ветеринар (нещо, което той със сигурност няма да приеме с възторг!), да му давате лекарства (при нужда), да го поставите на диета (ако трябва да свали няколко килограм), да го къпете и изобщо – да правите различни неща, които ще направят животното нещастно за кратко време.

куче човекСнимка: iStock

Кучето ви трябва да се учи и вие трябва да решавате вместо него, когато то не може да го направи само. В крайна сметка, в даден момент домашният ви любимец ще спре да моли за вашия десерт, стига да сте постоянни в отказа си. И ще се справи. Ще продължи напред, осъзнавайки, че това е нещо, което няма да получи. 

Кога да оставите кучето си нещастно

Важно е домашният ви любимец да знае, че може да ви се довери, за да го измъкнете от лоша ситуация, когато действително се нуждае от вас. Кучето ви трябва да е наясно, че вие сте неговият най-добър приятел и въпреки че му забранявате някои неща, не ви доставя удоволствие да го правите нещастно. 

Да знаете кога е правилно да оставите кучето си нещастно е нещо, което всеки стопанин на четириного трябва да научи. И да, ще има моменти, когато ще се проваляте. Това е нормално, стига самите вие да сте готови да се усъвършенствате, търсейки баланса и стремейки се да се справите по-добре в бъдеще.

кучета играСнимка: iStock

Отглеждането на домашен любимец не означава, че трябва да бъдете перфектни, а да се стараете да дадете най-доброто от себе си. Понякога се налага да оставите питомеца си да се почувства нещастен, но само толкова дълго, колкото е необходимо на него, а и на вас, да научите нещо. И никога – ако животното страда или изпитва болка.

Има смисъл да оставите кучето си да бъде нещастно, когато временното му нещастие ще доведе до по-дълбоко, трайно щастие в бъдеще.

Да съумеете да откриете този баланс, това е нещо, което можете да научите само чрез натрупването на опит. И това ще се случи, дайте си време и си позволете да се проваляте – така ще се поучите от грешките си. 

Вижте още: 

Как кучетата казват „благодаря“

Могат ли кучетата да имитират болка, за да получат внимание

Виж още