Могат ли кучетата да имитират болка, за да получат внимание

куче Снимка: iStock

Д ържим да започнем с една уговорка: Ако домашният ви любимец изглежда така, сякаш се е наранило или нещо го боли – вероятно е така. Кучешкият инстинкт винаги ще подскаже на четириногото да не демонстрира признаци на слабост – особено пред лидера на глутницата (в случая – вас). Така че – важно и задължително е да приемете сериозно всичко, което ви изглежда нередно – както в поведението, така и във външния вид на животното. 

Като се има предвид това важно уточнение, може да ви изглежда леко шокиращо (за нас, признаваме си – беше!), но някои по-хитри кучета могат да имитират кашляне или накуцване, за да спечелят допълнителна доза внимание и любов от страна на стопаните си. Струва ви е невероятно? Нека заедно разберем как всъщност се случва това. 

кучеСнимка: iStock

Могат ли домашните ни любимци да „фалшифицират“ болка в името на повече прегръдки и обич? 

Идеята куче да имитира, че се е наранило или нещо му причинява дискомфорт, за да привлече внимание, се потвърждава както от страна на собственици на четириноги, така и на много ветеринарни лекари. Д-р Ричард Питкърн, автор на „Естествено здраве за кучета и котки“, споделя как точно се случва това:

Dogsandcats.bg

Обикновено всичко започва с истински симптом на болка или на някое медицинско състояние. Разбира се, всеки отговорен стопанин, веднага щом забележи, че нещо не е наред, обгражда любимеца си с внимание. Именно тази реакция е това, което насърчава животното да продължи поведението си – дори, когато вече се чувства съвсем добре.

„Представете си следната ситуация: Върнали сте се на работа след дълго отсъствие, а домашният ви любимец се чувства самотен, защото не сте около него по цял ден и не ви остава време да му обръщате внимание както преди. Не след дълго той развива „незначителен“ симптом като леко покашляне, който веднага предизвиква реакцията ви. Всеки път, когато кучето кашля – вие се втурвате към него, галите го, утешавате го… И скоро у четириногото остава идеята, че всеки път щом се прокашля, то ще получи това, което иска – вашето любящо и загрижено внимание. Какъв стимул има тогава то да оздравее (образно казано, разбира се)?“, разказва случай от практиката си специалистът.

Подобно на обучението, основано на похвали и подсилване чрез лакомства, и в този случай у домашния ви любимец се създава устойчивото усещане, че всеки път, когато се изкашля (или демонстрира друг симптом), вие моментално отивате при него и го обсипвате с обич. И дори и вече да се чувстват съвсем добре, някои четириноги продължават с „болнавото“ си поведение, за да получат вниманието ви. Доста умно, не мислите ли?

Как да разберем дали кучето ни наистина е болно или се преструва?

За щастие е доста лесно да установите дали домашният ви любимец има усет към драматичното или действително не се чувства добре.Кучетата не могат да имитират повечето симптоми като треска, диария, възпаления на ушите, очите или кожата, например. 

кучеСнимка: iStock

Повечето фалшиви симптоми са: накуцване, кашляне, кихане, чесане – всичко това, което е във властта и контрола на животното. 

Винаги, когато забележите признаци на нараняване или заболяване у вашия домашен любимец – посетете ветеринарния си лекар за преглед.Ако специалистът не може да открие ясно медицинско обяснение за симптомите, това не означава непременно, че косматият ви приятел се преструва. 

Редица по-леки неразположения и общи болки като разтегнати мускули, например, могат да бъдат доста трудни за диагностициране. Идентична е ситуацията, ако кучето ви наскоро е претърпяло нараняване и все още се възстановява. 

Ако нищо от изброените не е на лице, няма скорошно изкарано заболяване или животното не е претърпяло инцидент, а ветеринарят ви не може да открие никакви признаци защо то се държи по определен начин – може би си имате работа с „изкусен“ фалшификатор!

Вижте още: Могат ли кучетата да лъжат

Какво да правим, ако кучето ни се преструва, че изпитва болка?

Тук с пълна сила важи правилото – хванете го в крачка и накарайте кучето само да разкрие хитростта си. Тъй като повечето четириноги имитират болка, за да привлекат внимание и симпатии – опитайте обратната тактика: Игнорирайте животното за определено време, за да видите дали „симптомите“ магически ще се появят отново точно в този момент. Ако се окаже, че сте уцелили – помислете какви биха могли да бъдат мотивите за подобно поведение. Имате ли големи промени в живота си напоследък? По-дълги часове в офиса? Нова връзка, която отвлича вниманието ви?

болно кучеСнимка: iStock

Да се справите с фалшивото заболяване или нараняване на вашето куче е съвсем просто – необходимо е да му отделяте дори по половин час повече време всеки ден. Независимо дали ще прекарвате тези 30 минути в разходка около блока или в близката градинка, игра с гонене на топка или просто ще му се порадвате – фокусирането на цялото ви внимание ще покаже на домашния ви любимец, че той все още е приоритет в живота ви. 

Колко малко искат кучетата от нас, всъщност, не мислите ли?

 

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Виж още