Учат ли се кучетата от грешките си?

куче беля Снимка: iStock

Т очно като хората, кучетата ни също правят грешки. Когато се раждаме, ние нямаме представа кое е правилно или грешно, за това и трябва да бъдем научени. При домашните ни любимци нещата стоят по идентичен начин.

Четириногите не идват на този свят, знаейки, че не трябва да уринират на килима ви. Или пък, че хамбургера, който сте оставили на масичката си за кафе, всъщност не е предназначен за тях.

Наша задача е да ги насочим и да поставим ясни граници и правила, пишат специалистите от Американския киноложки клуб.

Dogsandcats.bg

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Някои собственици на кучета се чудят дали питомците им са способни да се учат от грешките си? Защото е факт, че в голяма част от случаите домашните ни любимци ги повтарят, дори и потретват. 

Могат ли кучетата да се учат от грешките си? 

Краткият отговор е да, те могат. Това обаче може да се случи само, ако са правилно обучени. Знанието как правилно да тренирате домашния си любимец, обучението ще даде желаните резултати. И в даден момент животното ще започне да различава кое е правилно и кое – забранено. 

Как да обучим правилно кучето си?

Ако косматият ви другар прави едни и същи грешки отново и отново, това вероятно се дължи на недостатъчно обучение. Установяването на ефективни методи на дресура е начинът, по който да си гарантирате, че четириногият ви спътник ще възприеме командите и насоките ви по-лесно. Въоръжете се с търпение – някои неща могат да отнемат повече време, отколкото други.

куче лошоСнимка: iStock

Предлагаме ви някои ефективни съвети за обучение, които можете да приложите, така че домашният ви любимец постепенно да започне да се учи от грешките си.

  • Обучение с кликер

Кликерът е страхотен помощник, който можете да използвате, за да задържите вниманието на кучето си. Те са лесни за носене, защото са малки и компактни, а и не струват цяло състояние.

Обучението с кликер е форма на положително подсилване, което възнаграждава кучето ви за желано и нежелано поведение. Когато питомецът ви направи нещо, което харесвате, просто щракнете върху устройството и го наградете с лакомство за доброто му поведение.

  • Трениране на команди за послушание

Обучението за послушание е друг метод за възнаграждаване на желаното (положителното) поведение. То може да бъде под формата на поощрения – с лакомства, обич или похвала. За да извлечете максимума от тази форма на дресура, важно е да знаете какво мотивира най-много косматия ви другар. Ако животното обича лакомства, използвайте тях. В случай, че жадува за обич и похвала от ваша страна, уверете се, че получава достатъчно от тях, когато направи нещо правилно. 

куче лошоСнимка: iStock

  • Адекватни упражнения

Отегчените кучета могат да започнат да проявяват деструктивно (разрушително) поведение и да правят пакости. От друга страна, ако тренирате кучето си, както психически, така и физически, ще бъде по-малко вероятно това да се случи.

Как кучетата се извиняват?

Въпреки че не могат да говорят, кучетата показват емоциите, които изпитват, чрез езика на тялото. Ако питомецът ви е направил нещо нередно, той може да подвие опашка, да сведе глава и уши. Домашният ви любимец може да избягва зрителен контакт с вас и да се свива. В действителност, тези жестове могат да се разчитат по-скоро като подчинение, отколкото като „съжалявам, осъзнавам какво направих“, но ние ще ги приемем!

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Можете ли да нараните чувствата на кучето си?

Кучетата ни имат емоции и да, абсолютно можете да нараните чувствата на домашния си любимец. Четириногият ви другар може да усети настроението ви и ако сте разстроени или тъжни, той ще разбере. Особено ако причината за това е самият той.

Емоциите на кучетата са подобни на тези, които изпитва 2-годишно дете. А, както добре знаем, малчуганите също имат чувства и те могат да се почувстват обидени, ако не искате да играете, не им обръщате достатъчно внимание или не прекарвате време с тях. Да, вероятно не го правите умишлено, но може би все пак понякога вероятно наранявате чувствата на кучето си.

куче лошоСнимка: iStock

Защо не трябва да викате на кучето си

Добре е да използвате твърд и строг тон, докато тренирате, но викането не е отговорът. Крясъците само ще накарат кучето ви да се страхува от вас, а в общия случай домашните любимци често дори не разбират защо стопаните им крещят. 

В заключение, да, кучетата могат да се учат от грешките си, но само ако сте отделили нужното време, търпение и усилия относно обучението на животното. Ключът е да накарате четириногия си другар да разбере грешката си, за да я избегне след това в бъдеще. Не забравяйте също, че кучетата не са хора, но са достатъчно умни, за да разберат какво очаквате от тях чрез подходящи, безопасни и забавни методи на обучение.

куче беляСнимка: iStock

Вижте още: 

5 действия, с които отключвате лошото поведение на кучето си

Как да коригираме нежеланото поведение на кучето

Защо кучето ви краде храна и как да го накарате да спре

Виж още