Упражнения на открито, подходящи за възрастни кучета

възрастно куче Снимка: iStock

Н ашите мили възрастни кучета може и да не са толкова подвижни, а реакциите им – толкова бързи, колкото бяха преди, но за тях си остава също толкова важно да получат упражненията, от които се нуждаят. Ежедневната активност, макар и по-умерено, може да помогне за поддържане на притока на кръв към мускулите, да раздвижи ставната течност и да предотврати наддаването на тегло. 

По-възрастните кучета (подобно на старите хора) са по-чувствителни към времето и в определени периоди от годината може би упражненията на закрито са за предпочитане.

Но ако температурите навън са приятни, не вали сняг или дъжд, можете да изведете питомеца си навън и да включите някои леки активности в рутината му.

Dogsandcats.bg

Не забравяйте, че целта на тези упражнения е просто да раздвижите тялото и ума на кучето си, а не да го натоварвате излишно. Имайки това предвид, ето и 5 занимания на открито, които можете да опитате с вашия достолепен възрастен другар. При това – още днес!

куче зимаСнимка: iStock

  • Кратка разходка

Разходките вероятно са любимо занимание на повечето кучета през целия им живот. За това и няма причина това да се променя само, защото питомецът ви остарява. Излизането на разходка стимулира и психически животното, тъй като му дава възможност да открие нови миризми, да види нови неща и да подуши местата, които го заинтересуват. Все неща, които раздвижват и мозъка, и тялото му.

Ключовото тук е разходката да е разумно кратка, като през цялото време се стремете да се движите с по-бавно темпо. Ако домашният ви любимец показва признаци на болка, умора или дискомфорт, спрете, починете и се отправете обратно към дома си. В горещите дни се придържайте към сенчести места и винаги носете със себе си бутилка с вода, за да предложите на кучето си, ако е необходима допълнителна хидратация.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Плуване

Плуването е забавна дейност за много кучета и е особено полезно за по-възрастните четириноги, защото ги раздвижва без допълнителния стрес, който тичането или ходенето оказва върху костите и ставите им. Важно е да се отбележи, че това е дейност само за домашни любимци, които проверено харесват водата, в противен случай е просто излишен стрес.

Много четириноги са толкова щастливи във водата, че забравят за собствените си ограничения. За това е важно да сте наблизо – нека плуването е сравнително кратко, следете за признаци на умора и внимателно изсушете питомеца си след плуването. 

  • Игра на донасяне

Само, защото косъмчетата около муцунката му вече са сиви, това далеч не означава, че кучето ви няма да се наслади на любимата си игра на донасяне. Може обаче да се наложи да съкратите малко хвърлянията си.

възрастно кучеСнимка: iStock

Съвсем в реда на нещата е домашният ви любимец да се измори по-бързо от преди или да не е толкова добър в хващането. Не забравяйте обаче, че вашата цел е само да го накарате да се раздвижи.

А ако кучето ви иска да поиграете малко на дърпане на въже – дайте му тази възможност. Просто бъдете нежни и му позволете да печели от време на време! Тегленето може да бъде приятна тренировка, която раздвижва мускулите и едновременно с това кара животното да се движи. 

  • Тренирайте команди

Има много команди, които можете да практикувате вътре, но ако времето го позволява, преместете тренировката си навън. Затвърждаването на основните умения и команди за послушание ще раздвижи ума и тялото на питомеца ви. Поддържайте сесията достатъчно кратка, за да задържите вниманието на кучето, но и достатъчно дълга, за да бъде то активно.

възрастно кучеСнимка: iStock

Вижте още:

7 начина да направите дома по-удобен за възрастното си куче

Кога кучето ми има нужда от храна за възрастни домашни любимци

Виж още